HGPD Zoranić u sv. Stošiji izveo skladbe von Supea i Sabalicha

Najstarije zadarsko amatersko društvo, uz Gradsku glazbu, Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo Zoranić obilježava značajan jubilej – 105. obljetnicu postojanja, čime spada u red naših najdugovječnijih amaterskih društava.

Tim povodom priređen je, u četvrtak navečer, u katedrali sv. Stošije, svečani koncert kojom su prigodom članovi Zbora, predvođeni dirigentom Juricom Šošom, izveli repertoar skladbi Handlea, Mozarta, Rahmanjinova i Brahmsa, kao i presjek ostalih skladbi domaćih i stranih autora koje Zbor izvodi na mnogobrojnim nastupima.

Na programu rođendanskog koncerta našle su se i skladbe dvojice skladatelja koji su sredinom 19. stoljeća djelovali u Donatovu metropolisu, a riječ je o Franzu von Supeu i Franji Sabalichu pa se  Zbor Zoranić na taj način priključio projektu Sveučilišta u Zadru koji istražuje glazbenu baštinu Zadra tog vremena.

[pullquote align=”left”]Na programu rođendanskog koncerta našle su se i skladbe dvojice skladatelja koji su sredinom 19. stoljeća djelovali u Donatovu metropolisu, a riječ je o Franzu von Supeu i Franji Sabalichu pa se Zbor Zoranić na taj način priključio projektu Sveučilišta u Zadru koji istražuje glazbenu baštinu Zadra tog vremena[/pullquote]Dodajemo da će se upravo te skladbe naći i na nosaču zvuka kojeg bi Sveučilište trebalo uskoro izdati. Inače, Zbor je na orguljama pratila Martina Lazar.

Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo “Zoranić” utemeljilo se 1908., kad se iz Hrvatskog društva Sokol (osnovanog 1885.), u samostalno društvo izdvojila pjevačka sekcija. Na osnivačkoj skupštini održanoj 21. travnja 1908. odlučeno je da se Društvo nazove imenom autora prvog hrvatskog romana, Petra Zoranića, u čast 400-te obljetnice njegova rođenja.

Tijekom iznimno bogate povijesti, Zoranić je djelovao kroz različite vokalne i instrumentalne sastave, plesne i dramske grupe, a već u prvoj godini postojanja pokrenuo je i svoju “pjevačku i glazbenu školu”, prvu u Dalmaciji. Na žalost, 1. i Drugi svjetski rat zaustavili su mu zamah. Rad je obnovljen 1945., a pjesma nije zamirala ni u najtežim danima Domovinskog rata.

Kada je razorena Kneževa palača gdje je i Zoranić imao prostorije, prešlo se u Providurovu palaču, tek kad su granate padale preblizu i prečesto, pjevalo se u skloništu. HPGD Zoranić je i danas u cijelosti amatersko društvo, a njegova uloga u glazbenom i kulturnom životu Zadra i šire zadarske regije je nezamjenjiva. Dio je hrvatske kulturne povijesti, aktivan i uspješan čimbenik glazbenog života Grada, Županije i RH.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...