HSP AS i HSU Kolan: “Tražimo ostavku općinskog načelnika Josipa Zubovića!”

Tražimo neopozivu ostavku načelnika Josipa Zubovića!, poručili su zajednički na novinskoj konferenciji oporbeni vijećnici Općine Kolan Marija Oštarić iz HSU-a i Damir Čemeljić iz HSP dr. Ante Starčevića. Kao razlog naveli su- netransparentno trošenje proračunskog novca.

Iznijeli su niz optužbi na račun općinskoga vodstva od enormnih telefonskih računa i nerazumnog trošenja na reprezentaciju, do komercijalizacije Poslovnoga centra Mandre u kojem su trebali biti javni sadržaji, a trenutačno isti koristi jedan trgovački lanac i brat prozvanoga Zubovića koji, kako su kazali, u tom centru ima caffe-bar.

Načelnik, usput, naveli su, godinama ne odgovara na vijećnička pitanja o trošenju općinskih sredstava, vraćanju duga od 1.5 milijuna kuna komunalnom poduzeću u Pagu za isporučenu vodu i inu uslugu, ustvrdivši da je trećina općinskog proračuna nestala!

[pullquote align=”left”]Marija Oštarić iz HSU-a i Damir Čemeljić iz HSP dr. Ante Starčevića iznijeli su niz optužbi na račun općinskoga vodstva Kolana od enormnih telefonskih računa i nerazumnog trošenja na reprezentaciju, do komercijalizacije Poslovnoga centra[/pullquote]- Premda nam je zamjenica načelnika rekla kako će nam dati odgovore na pitanja to se na žalost nije dogodilo do sada. Nama su naročito sumnjive stavke iz proračuna koje se vode kao prihodi od zakupa nekretnina ili naknada za uporabu javnih površina gdje primjerice piše da će se utržiti 520 tisuća kuna, a izvršenje je 21 tisuća kuna. Pet posto proračuna ili 300 tisuća kuna se troši na reprezentaciju, troškovi izbora za koje nisu planirana sredstva iznose 65 tisuća kuna, a da nemamo pojma u što se potrošio taj novac. Također, sredstva nisu proračunom bila planirana niti za dječje igralište u Mandrama za koje se prema specifikaciji izvršenja utrošilo 80 tisuća kuna. Ni tu ne znamo na što i na koga. Dvije malene table dobrodošlice na ulazu u mjesto koštale su nas čitavih 75 tisuća kuna, nabrojio je prvak lokalnog HSP AS-a, ističući kako je 2012. podnijeta prijava Ministarstvu financija, USKOKU i Povjerenstvu za sukob interesa, ali je unatoč prošlogodišnjoj požurnici, reagiralo samo povjerenstvo i kaznilo načelnika s 20 tisuća kuna. I to zbog pogodovanja svom bratu i njegovom kafiću u Mandrama.

Predsjednica podružnice Hrvatske stranke umirovljenika zatražila je načelnikovu ostavku iz- moralnih razloga.

Nemamo vremena izdiktirati koliko toga ima u pljački imovine i kršenju raznoraznih propisa. Poput zlouporabe povjerenih ovlasti za stjecanje materijalne koristi sebi i svojim članovima obitelji, oštećenja proračuna za oko dva milijuna kuna podmirenjem troškova potrošnje građanima za tri mjeseca, listopad, studeni i prosinac Komunalnom društvu Grada Paga. Potom podizanja dva kredita, 1.4 i 1.2 milijuna kuna uz davanje vrijedne nekretnine pod hipoteku banci bez znanja Općinskog vijeća. Nadalje za završetak Poslovnog centra predočeni su troškovi izgradnje do 3.5 milijuna kuna, a konačna cijena je bila viša od pet milijuna. I to utrošenih u prostor uređen za privatnike, a ne za potrebe mjesta. Pa tako nema igraonicu za djecu, prostor za druženje građana, poštu, ured TZ, a prije postavljanja temelja centra srušili su bez komisije Lugarsku kuću koja je imala povijesno značenje za Općinu Kolan. Time samo je nanijeta neprocjenjiva šteta. U Poslovnom centru zakupci prostora su jedan trgovački lanac i brat načelnika, no struju plaća Općina, baš kao i ugostiteljskom objektu predsjednika Vijeća, istakla je čelnica HSU-a, dodajući kako je za uređenje poljskih putova i plaža potrošeno 600.000 kuna bez natječaja, dok su nepoznati ostali izvođač i obim radova.

Turistička zajednica mora dignuti kredit jer su, ustvrdili su oporbenjaci, potrošeni svi novci za njen rad, ne poštujući ciljeve zbog kojih je TZ i osnovana. Baš svake godine kroz izvješće o realizaciji proračuna za trećinu ukupnog novca nije vidljiva svrha trošenja. Načelnika su „optužili“ i za pokušaj „kupovine vijećnika“.

[pullquote align=”right”]Komisija za socijalnu skrb odobrila je sredstva za slušni aparat bolesnom djetetu našeg kolege vijećnika, ali je načelnik Josip Zubović zabranio isplatu dok se njegov otac ne prikloni vladajućima, otkrila je čelnica podružnice Hrvatske stranke umirovljenika[/pullquote]- Komisija za socijalnu skrb odobrila je sredstva za slušni aparat bolesnom djetetu našeg kolege, ali je načelnik zabranio isplatu dok se njegov otac ne prikloni vladajućima, otkrila je Oštarić pojašnjavajući i kako pet vijećnika vladajuće koalicije HSS-a i HDZ-a participiraju u svim komisijama, a ostalih 4 nigdje nema.

Predočen je i „tandem“ prijava Povjerenstvu za sukob interesa. U prvoj se, uz ino, notira da je Josip Zubović, načelnik Kolana, u postupku javnog natječaja za prostor u poslovnoj zgradi u izgradnji u naselju Mandre, a koja je u vlasništvu Općine Kolan, dodijelio svom bratu, iako potonji nije ispunjavao uvjete javnog natječaja. U prijavi se također navodi da je općinski načelnik počeo graditi parkiralište za svoju konobu Gijardin, nazvavši taj prostor Tržnica, iako ista nema sadržaje koje mora imati tržnica.

U drugoj prijavi se navodi kako je Josip Zubović, pogodovao bratu, kao investitoru kojem je dodijelio poslovni prostor u poslovnoj zgradi u vlasništvu Općine Kolan, naselje Mandre, ne poštujući uvjete raspisanog javnog natječaja. Također se navodi da je predviđena cijena izgradnje poslovnog prostora 2012., iznosila 3.5 milijuna, ali je u 2013. dosegla dupli iznos- 7.5 milijuna kuna. Poteštat se tereti i zbog obavljanja funkcije predsjednika Turističke zajednice Kolan, u kojoj je zaposlena njegova šogorica, no ipak bez pobližeg obrazloženja okolnosti iz kojih bi u tom konkretnom slučaju proizlazio sukob interesa.

Prozvani načelnik Kolana, Josip Zubović, izrečeno na „presici“ naravno- opovrgava:

Kad se radi o bratovu poslovnom prostoru, dokazat ću da je njegova ponuda bila najpovoljnija, a natječaj proveden u skladu sa zakonskim propisima. Što se tiče iznosa potrošenog za reprezentaciju, potrošili smo onoliko koliko je regulirano općinskim proračunom i sve je transparentno. Istina je da me je povjerenstvo kaznilo s 20 tisuća kuna premda nije uzelo u obzir ni jedan naš argument pa sam stoga uložio žalbu s priloženim papirima o provedenom natječaju iz kojih je razvidno da je moj brat bio stvarno najpovoljniji ponuđač. Da je netko drugi ponudio više, taj bi dobio prostor i tu nema spora, kazao je načelnik koji u iznesenim optužbama gleda osobni „obračun“ s njim dvoje kolega.

Moram jasno ukazati da iza svega stoji politička pozadina i osobni interesi napose Marije Oštarić. Naime, unatoč nalogu za uklanjanje iz prostora, ona je nastavila gradnju svog nelegalnog objekta, ali je propustila podnijeti zahtjev za legalizaciju nakon roka u lipnju 2011. godine pa je sad tuži Državno odvjetništvo iz Zadra. Damir Čemeljić je osoba protiv koje je podneseno više kaznenih i inih prijava što samo po sebi govori da su obje osobe, zapravo osobe upitnog morala. Njima izgleda izbori nisu završeni, a ako i dalje budu inzistirali na političkom blaćenju, mi ćemo znati odgovoriti na taj rat nabacivanjem blata, rekao je za Z.list, Josip Zubović poručujući da je poslovanje Općine transparentno, kako se nikome iz predstavničkog tijela ne uskraćuje uvid u financijsko stanje Kolana i da su upravo ovih dana vijećnicima poštom odaslani odgovori na njihova vijećnička pitanja…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...