“Insel mit zwei Gesichtern” i “Ostrov dvou tváří”, obećavajući za “Otok s dva lica”

Poprilično se zahuktalo predstavljanje turističkih potencijala Vira po kontinentalnim središtima s kojih redom stižu obećavajuće najave ususret sezoni što se na otoku, ali i na širem županijskom nam prostoru iščekuje s mnogo optimizma. Tako su Virani u samo tjedan dana posjetili dva prestižna turistička sajma. I pobrali simpatije domaćina.

Prostorne, kulturne, povijesne i turističke činjenice o otoku Viru predstavljene su na velikom bavarskom, njemačkom i europskom “f.re.e” međunarodnom sajmu putovanja i odmora u Münchenu. Učinio je to s centralne bine nautičkog paviljona načelnik Općine Kristijan Kapović, uz uobičajeni nastup klape “Vir” i promidžbeni film “Otok s dva lica”. Bio je to samo dio bogatog programa predstavljanja i propagiranja virskog turizma. Pored inoga općinsko poduzeće “Vir turizam” sudjelovalo u jednom od najatraktivnijih turističko-nautičkih promidžbenih programa na münchenskom sajmu – “Pogled u plavo” – zajedno s tvrtkom “Nemo Adria” i renomiranim svjetskim proizvođačem opreme za ronjenje “Mares”, u sklopu kojega je predstavljen virski ronilački centar i ostala turistička ponuda.

[pullquote align=”left”]Uz predstavljanje u nautičkom paviljonu, Virani su bili s klapom “Vir” i na velikom štandu HTZ-a, a brojnu virsku delegaciju tijekom prezentacije u Münchenu posjetili su uglednici, direktori hrvatskih turističkih institucija te agencija i društava iz Njemačke i RH[/pullquote]Uz predstavljanje u nautičkom paviljonu, Virani su bili sa svojom klapom “Vir” i na velikom štandu Hrvatske turističke zajednice, a brojnu virsku delegaciju tijekom prezentacije posjetili su uglednici, direktori hrvatskih turističkih institucija te agencija i društava iz Njemačke i RH. Među ostalim, na prezentaciji i druženju s Viranima bili su direktorica Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić, direktorica ACI-a dr.sc. Doris Peručić, direktor najvećeg njemačkog tour operatora “I.D. Riva Tours” Selimir Ognjenović, autor projekta “Pogled u plavo” Rene Cipovec i višestruki ronilački svjetski prvak i rekorder te član Guinnesovog kluba rekorda Goran Čolak, potom direktor Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Gunther Neubert, zamjenik direktora HGK-a Sektora za turizam Neven Polić i direktor “Apriori komunikacija” Danijel Koletić. Otočno izaslanstvo uz načelnika predstavljali su predsjednik Općinskog vijeća Miroslav Glavan i Zdenko Mičić, direktor “Vir turizam”.

Dan ranije delegacija Vira boravila je u 50-ak kilometara od Münchena udaljenom gradiću Bad Tölzu gdje su se načalenik Kapović i predsjednik Vijeća Glavan susreli s predstavnicima tog pitoreksnog bavarskog mjesta, Klausom Pelikanom i Martinom Englertom, i razgovarali o mogućnostima uspostavljanja prijateljskih odnosa, ali i večerali kod Viranina Svetka Bašića u njegovom restoranu “Jadran” kojega u Bad Tölzu vodi već 20 godina.

Drugog dana boravka u Münchenu na turističkom sajmu “f.re.e” i ministar turizma Darko Lorencin posjetio je virsku delegaciju i razgovarao je s načelnikom Kristijanom Kapovićem i direktorom tvrtke “Vir turizam” Zdenkom Mičićem istaknuvši favoriziranje projekta difuznih i integralnih hotela sa zajedničkim prostorom recepcije odakle se upravlja svim smještajnim jedinicama. Riječ je o tipu raspršenog hotela čiju upravljačku strukturu u pravilu organizira lokalna samouprava kroz posebnu organizaciju koja okuplja vlasnike smještajnih jedinica kao raspršeni hotel, ili u drugom slučaju o apartmanima kao dijelu šireg turističkog naselja.

Ministar Lorencin i direktorica Matešić upoznali su se i s projektom „Pogled u plavo“, odnosno ronilačkom ponudom u Hrvatskoj u sklopu koje se nalazi i virski ronilački centar, te prisustvovali treningu višestrukog svjetskog prvaka i rekordera u ronjenju Gorana Čolaka.

[pullquote align=”right”]Ministar Lorencin i direktorica Matešić upoznali su se i s projektom „Pogled u plavo“, odnosno ronilačkom ponudom u Hrvatskoj u sklopu koje se nalazi i virski ronilački centar, te prisustvovali treningu višestrukog svjetskog prvaka i rekordera u ronjenju Gorana Čolaka[/pullquote]Druženje ministra Lorencina s predstavnicima virske Općine, u čijem je društvu među ostalima bila i direktorica Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić, nastavak je uspješne suradnje Općine Vir i poduzeća “Vir turizam” s Ministarstvom turizma. Intenzivna suradnja počela je posjetom otoka i podrškom bivšeg ministra Veljka Ostojića projektu rekonstrukcije virskog svjetionika u rezidencijalni turistički objekt “Villa Lanterna”, nastavljena je prilikom njegovog svečanog otvaranja, a upotpunjena s 500 tisuća kuna koje su temeljem više natječaja kao bespovratna sredstva iz resornog ministarstva dana Viranima za realizaciju projekata iz razvojnog i turističkog master plana.

Nakon Beča, Brna, Ljubljane, Bruxellesa i Münchena, virski turistički proizvod s marketinškom sintagmom “Otok s dva lica” – odnosno kao “Ostrov dvou tváří” na češkom – predstavio se i na “Holiday World” međunarodnom sajmu u Pragu, najznačajnijem sajmu putovanja ne samo u Češkoj, već i u cijeloj centralnoj Europi. Uz gledanje promidžbenog filma i nastup klape “Vir” u prepunoj dvorani jednog od izložbenih paviljona, te u prisustvu veleposlanice Republike Hrvatske u Češkoj Republici Ines Troha Brdar i direktora Ureda Hrvatske turističke zajednice u Pragu Klaudia Stojnića, otok Vir su turističkim i razvojnim projektima Općine Vir i općinskog poduzeća „Vir turizam“ prezentirali načelnik Općine Vir Kristijan Kapović i direktor poduzeća Zdenko Mičić.

Načelnik Kapović istaknuo je kako češki turisti s pravom Jadranskom more smatraju i svojim – češkim morem, te da očekuje još veći broj Čeha na Jadranu i otoku Viru. Brojne češke novinare zanimalo je i značenje toponima Vir, kao i postojanje pješčanih plaža na otoku, pa je Kapović slikovito opisao ljepote plaža koje s jedne strane gledaju na planinu Velebit, dok se s druge strane naslanjaju na brojne pješčane uvale škoja.

[pullquote align=”left”]Nakon Beča, Brna, Ljubljane, Bruxellesa i Münchena, virski turistički proizvod s marketinškom sintagmom “Otok s dva lica” – odnosno kao “Ostrov dvou tváří” na češkom – predstavio se i na “Holiday World” međunarodnom sajmu kojemu je domaćin bio Prag[/pullquote]O razvojnim projektima Općine Vir i poduzeća “Vir turizam” govorio je direktor Mičić naglasivši posjetiteljima prezentacije brojne atrakcije manifestacije “Virsko ljeto”, sportski turizam, razvojne projekte te bogatu gastronomsku, ugostiteljsku i turističku ponudu poduzeća “Vir turizam”. Kao domaćini prezentacije, Virani su za sve goste osigurali okrjepu i osvježenje uz tople napitke, alkoholna i bezalkoholna pića te više vrsta canapéa i ribljih specijaliteta. Pored službene prezentacije, klapa “Vir” zapjevala je uz centralni štand Hrvatske turističke zajednice unutar glavnog paviljona praškog turističkog sajma.

Uz Kapovića i Mičića, službeni Vir predstavljao je i predsjednik Općinskog vijeća Miroslav Glavan, dok je direktoru Stojniću asistirala djelatnica HTZ-a Natali Munitić. Inače, za predstavljanjem otoka Vira u glavnog gradu Češke vladao je veliki interes tamošnjih tour operatora, turističkih agencija, vodiča i predstavnika općih i turističkih medija, pa je prezentacijska dvorana bila premala da bi udobno smjestila sve zainteresirane za program.

Češke medije predstavljali su Zuzana Hubinková iz “Jednote”, Jan Drexler iz češkog izdanja “The Economist”, Milena Blažková iz “Media In”, freelancer Jana Vlková, Simona Svojšová iz “COT mędia”, Miroslav Navara iz medijske kuće “CTP”, Jana Nováková iz “Sprintera” te nagrađivani češki televizijski novinar František Karvanek. Prezentacija virskog turizma privukla je i brojne turističke vodiče, tour operatore i agente: došle su Jana Krásná i Helena Melicharová iz agencije “Prŭvodce”, Lenka Hudcová, Vladimira Kacerovská, Dana Soukalová, Ludmila Brychová i Jana Krumlová iz “Campanatour”, potom predstavnik agencije “Futura Tour”, Miroslav Hýsek iz “Travel Tišnov”, Jitka Qualizzova za tour operatora “Nev Dama” iz grupe “Fischer”, Ivana Nožičková, Jana Dvoranová i Helena Vachová za tour operatora “Čedok”, Alexandra Šavarská i Karel Korda za “Agentura K”, predstavnik “Orex Travel” agencije, Jana Votrubcová iz turističke agencije “Chorvatsko-levně”, Sylvie Laštuvková za tour operatora “101 CK Zemek”, Libor Šugárek za “Vítkovice Tour”, Viktor Klimek za “Kompas”, Jaroslav Medek za “Mediteran Travel” kao i predstavnica tour operatora “Venezia Toura”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...