Ivica Vlatković – “Vitez maslinarskog prijateljstva!”

Niz značajnih priznanja dobili su vrijedni maslinari s prostora Zadrske županije, a bit će im uručena na 11. međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana- Maslina Split 2014. koja se pak, u organizaciji Saveza maslinara SDŽ, u hotelu Zagreb-Duilovo, pod Marjanom, priređuje 22. i 23. veljače, uz visoko pokroviteljstvo Vlade i predsjednika RH.

Prof. dr. Ivo Josipović na prigodnoj će svečanosti laureatima udijeliti Godišnje nagrade u hrvatskom maslinarstvu, a među njima čak šest idu u ruke ZD maslinara i zaslužnih za razvoj maslinarstva.

[pullquote align=”left”]Po prvi puta se dodjeljuje povelja ‘Vitez maslinarskog prijateljstva’, pojedincima koji su se tijekom proteklih godina istakli na zajedništvu, širenju prijateljstva i moralnih ljudskih vrednota među maslinarima[/pullquote]Tako Povelju ‘Velika zlatna maslina’ prima Udruga maslinara ‘Orkula’ iz Biograda, Povelju ‘Dobroslav Elezović’ za unapređenje stručnog rada u masliniku – Ivica Kostović, dipl. ing. agr., Povelju ‘Pavle Bakarić’ za izdavaštvo u maslinarstvu- ‘Zadarski list’, rubrika Plodovi zemlje i mora, Povelju ‘Stjepan Bulić’ za znanstveni rad na utvrđivanju povijesnih činjenica u maslinarstvu- prof.dr. sc. Ante Uglešić, Povelju ‘Dr. Aleksandar Vlašić’ za stručan rad na uzgoju maslina- Vjera Biloglav.

Po prvi puta se dodjeljuje povelja ‘Vitez maslinarskog prijateljstva’, pojedincima koji su se tijekom proteklih godina istakli na zajedništvu, širenju prijateljstva i moralnih ljudskih vrednota među maslinarima. Način na koji su odabrani maslinari za ta visoka priznanja je da je organizator uputio preko 100 upita e- mailom maslinarima od juga Dalmacije pa do sjevera Istre i koji su pored nagrada upisivali imena maslinara za koje smatraju da su zaslužili iznimna priznanja. 
Tri maslinara koja su po prvi puta ponijela laskavu povelju viteza su Nino Ćinić, Edo Majić i -dr. Ivica Vlatković iz Novigrada.

Poznati zadarski ginekolog na području Istočne njive na površini veličine 1.5 ha ima zasađenih 480 maslina. I to 27 sorti, među kojima su najzastupljenije domaće autohtone oblica, levantinka i krvavica. Uzgaja i lastovku, drobnicu, granbučelu, bužu puntožu i istarsku bjelicu, dok se kod introduciranih sorti odlučio za frantoio, leccino, pendolino, cipressino maurino, coratinu, caroleu, ascolanu teneru, maroko picholine i grossa di spagna.

Raznovrsnost sortimenta predstavlja bogatstvo maslinika. Bavljenje maslinarstvom podrazumijeva istinski angažman, treba se s jednakom pažnjom posvetiti svakom stablu, što je prvi uvjet da bi se postalo uspješnim maslinarom, a drugi uvjet jest stabla obogatiti nacjepljivanjem i oplemenjivanjem s autohtonim sortama, istaknuo je vrsni maslinar.

Da pojasnimo o kakvim se točno priznanjima radi najbolje govori podatak kako Maslina Split spada u red najvećih maslinarskih manifestacija u Europi i okuplja ponajbolje proizvođače maslinovog ulja sa cijelog Mediterana, njih oko sedam stotina natjecatelja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...