Je li cijepljenje veliki uspjeh ili samo biznis?

Nakon kontroverznog istraživanja u kojem je britanski liječnik Andrew Wakefield ustvrdio da cjepivo MMR uzrokuje autizam, antivakcinacijski pokret u cijelom je svijetu dobio snažan novi vjetar u leđa.

U njega su se uključile i neke slavne ličnosti koje se ne mogu podičiti bogatim znanjem o medicini, ali i neki liječnici.

Studija je kasnije povučena, Wakefield je osramoćen u medicinskim krugovima, opsežna istraživanja pokazala su da ne postoji veza između MMR-a i autizma, a stručnjaci su ocijenili da je prijevara uzrokovala najveću štetu medicini u stotinjak i više godina. No neki senzacionalistički tabloidi nastavili su jahati na temi koja se hrani prirodnim ljudskim strahom. Stvorena je cijela teorija zavjere prema kojoj farmaceutska industrija zarađuje golem novac na beskorisnim pa i štetnim cjepivima, a vlasti pravu istinu zataškavaju zbog svojeg udjela u kolaču iako stručnjaci tvrde da se puno više zarađuje na hospitalizaciji bolesnika nego na prevenciji.

Sve to uzrokovalo je da u dijelu javnosti postojano jača bojazan od nuspojava cijepljenja, a strašan je rezultat taj da se danas u razvijenim zemljama ponovno javljaju neke opasne bolesti koje su se dugo godina smatrale iskorijenjenima; u nekima se broje i deseci tisuća inficiranih.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...