Kišni vikend u Dalmaciji, uz snijeg na uzvisinama

Dakle, taman smo se poradovali, istina neki i nisu, kako godišnja doba ipak ulaze u svoj prirodni slijed, pa da bi zima mogla ispraviti propušteno tijekom prosinca i siječnja kado ono opet- ništa. Ili sportskim rječnikom napisano- nula bodova.

Umjesto uobičajenog sinoptičkog scenarija za tekući period, situacija nad Hrvatskom, pa i  cijelom Europom i dalje podsjećat na sredinu listopada. Uz kratka ekstremna otstupanja, poput zadnjih događanja i elementarne nepogode na području Gorskog kotara.

[pullquote align=”right”]Umjesto uobičajenog sinoptičkog scenarija za tekući period, situacija nad Hrvatskom, pa i cijelom Europom i dalje podsjeća na sredinu listopada. Uz kratka ekstremna odstupanja, poput zadnjih događanja i elementarne nepogode na području Gorskog kotara[/pullquote]Duboke ciklone s Atlantika, ističu metereolozi, pogađaju zapadnu Europu kao na traci, a veći je dio starog kontinenta u toplom jugozapadnom visinskom strujanju. Na frontalnom sustavu primarne ciklone s južne strane Alpa kontinuirano se stvaraju sekundarni ciklonalni centri koji jedan po jedan prelaze preko našeg ‘teritorija’.

Prvi u nizu stigao nam je u noći na petak kako bi djelovao na vrijeme tijekom prvog dijela subote, a radi se o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Karlo, da bi nam u nedjelju već došla Lucija. U ponedjeljak ju nasljeđuje Matej, koji bi mogao biti najjači, no nijedna od nadolazećih ciklona ne donosi zimsko vrijeme, već kišu, južne vjetrove i natprosječnu toplinu. Na Jadranu bi se zbog niskog tlaka mogla javiti ciklonalna plima, a ponovno će biti problema u prometu morem, najviše u ponedjeljak kada su mogući i orkanski udari juga.

Kakvo nas vrijeme čeka u danima vikenda?

Subota će ujutro biti pretežno oblačna, uz kišu, pljuskove, u Dalmaciji ponegdje i grmljavinu. Prestanak oborina i djelomično razvedravanje prvo će zahvatiti sjeverni Jadran, popodne će se proširiti na Dalmaciju. Navečer na sjevernom Jadranu novo naoblačenje s kišom. Ujutro će još puhati umjereno do jako jugo, okretat će na umjeren, na moru samo ponegdje pojačan vjetar zapadnih smjerova. Navečer nam, otkriva Crometeo tim, idu jugo i jugozapadnjak u jačanju. Jutro malo toplije, najviše dnevne temperature od 10 do 16°Celzija.

[pullquote align=”left”]U nedjelju nas čeka vrlo promjenjivo, osobito ujutro i u rano poslijepodne, kada će biti kiše, ponegdje i pljuskova s grmljavinama[/pullquote]U nedjelju vrlo promjenjivo, osobito ujutro i u rano poslijepodne, kada će biti kiše, ponegdje i pljuskova s grmljavinom. U najvišem gorju Dalmacije može pasti malo snijega. Tijekom popodneva postupan prestanak oborina uz djelomična razvedravanja. Ujutro će puhati umjereno do jako jugo do lebić, na sjevernom Jadranu ponegdje vrlo jak lebić s olujnim udarima. Na moru je moguća ciklonalna plima. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju od 3 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 9°C ponegdje u Istri do 15°C u Dalmaciji, u zaobalju malo niža fibra.

U ponedjeljak i utorak u većem dijelu zemlje oblačno s kišom koja će na Jadranu biti češća i obilnija nego u unutrašnjosti. Puhati će umjereno i olujno jugo, oslabit će tek u drugom dijelu utorka kada može biti i lebića. Bit će toplo za dio godine, a jugo bi u srijedu moglo prestati uz smirivanje vremena. No, moguć je snijeg na nadmorskim visinama  iznad 500 metara.

Prava zima do daljnjega nije na vidiku, barem ne za sada!

Klimatološki, veljača je, inače, posljednji zimski mjesec (klimatološki zima traje od 1. prosinca. do 1. ožujka). Prisutna ‘sramežljiva’ zima ni u prosincu ni u siječnju nije pokazala svoje ‘zube’, pa ne bi bilo iznenađujuće da veljača bude najhladniji mjesec aktualne klimatološke zime 2014. Ipak, posljednji prognostički materijali ne idu u tom smjeru, već je izgledan nastavak natprosječne topline i sljedeća dva tjedna.

– Korijen riječi veljača možemo potražiti upravo u toj činjenici, jer je dan sve duži – mijenja mu se “veličina“! Veljača povremeno “ne poštuje” svoje pravilo da je malo manje hladna od siječnja, a takvo što zadnji put se dogodilo 2005. Porast temperature zraka manje je izražen na Jadranu nego u unutrašnjosti zemlje, što se pripisuje još relativno hladnom moru koje utječe na sporije zagrijavanje zraka u obalnom području, uči nas Rade Popadić iz Crometeo foruma.

‘Veljača prevrtača’, pučki je izraz koji najbolje odgovara najkraćem opisu vremenskog obilježja ovog zimskog mjeseca. U ovom mjesecu i dalje se održava uobičajen zimski raspored vremenskih sustava nad Europom, iako se zamjećuje blago slabljenje utjecaja istočnoeuropske anticiklone, i jačanje ciklonalne aktivnosti iznad Sredozemlja..

Baš zbog toga je veljača nešto nestabilniji mjesec od siječnja iako se prosječna količina oborina u Dalmaciji ne razlikuje bitno u odnosu na prva dva mjeseca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...