Križni put mladih na Velebitu 29. ožujka

Tradicionalni Križni put mladih Zadarske nadbiskupije održat će se u subotu 29. ožujka s početkom u 8:00 sati na Velebitu, priopćili su to iz nadbiskupijskog ordinarijata.

U 2014. jubilarna je dvadeseta obljetnica smrti heroja Domovinskog rata, istaknutog zapovjednika Damira Tomljanovića Gavrana. Ured za mlade i braniteljska udruga ‘Gavran’ priređuju trideset kilometara dugi križni put „starom cestom“ od crkve sv. Frane na Podpragu na Velebitu do sv. Roka. Organizirani prijevoz i agape osigurat će Zadarska nadbiskupija.

Namjera je senzibilizirati mladež za žrtvu branitelja koji su položili život na oltar domovine, a molit ćemo za njihove duše uz svjedočanstvo sudionika ratnih događanja, kazao je don Zdenko Dundović, nadbiskupijski povjerenik za mlade, koji je rekao i kako se dosad za Susret hrvatske katolike mladeži u Dubrovniku, 26. i 27. travnja, prijavilo 350 mladića i djevojaka.

Inače, Damir Tomljanović (Krivi Put, Senj, 18. travnja 1968. – Tulove grede, 17. veljače 1994.), hrvatski redarstvenik, prekaljeni hrvatski branitelj i zapovjednik 1. Sektora IZM Zadar ZP Split 1. gardijske brigade Oružanih snaga RH bio je zapovjednik postrojbe Tigrova za vrijeme Domovinskog rata. Dragovoljno je u kolovozu 1990. pristupio postrojbi specijalne policije za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje pored Zagreba. Ratovao je na svim ratištima i sa suborcima mjesecima dijelio dobro i zlo na vrlo zahtjevnim bojišnicama u odbijanju neprijateljskih napada, često u nemogućim vremenskim uvjetima. Prilikom nadzora svojih položaja poginuo je 17. veljače 1994. na padinama Velebita. Nositelj je brojnih odlikovanja: Spomenica domovinske zahvalnosti, Red hrvatskog trolista, Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, spomenicom Prvi hrvatski redarstvenik i Redom kneza Domagoja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...