Mali ribolov spada u esencijalni dio života “bodula”

Najavljeni okrugli stol o malom ribolovu u organizaciji Otočnog sabora i Sveučilišta Zadar održat će se u četvrtak 20.2.2014. u Zadru, na Novom kampusu s početkom u 18 sati. Pored inicijatora sudjelovat će Alen Soldo, redovit profesor na Odjelu za studije mora Sveučilišta u Splitu i predstojnik diplomskog studija Morsko ribarstvo, profesor Josip Božanić, kao i prestavnici Ministarstva poljoprivrede odjela za ribarstvo, u čiju resornu  nadležnost spada ta problematika.

Preko Ministarstva kulture zatražit će se zaštitu stoljetne djelatnosti jer lov mrežama smatraju nematerijalnim dobrom, a pažnju na sebe će privući i velikom bakljadom na otocima kojom će dan uoči okruglog stola pokazati težak položaj otočana novim pravilnicima i zakonima.

Planirana moguća bakljada ili nešto slično bi se priredila u srijedu 19.2. Pod geslom ‘Osvitlimo otoke-još nas ima’ poručit će se i da otočana itekako ima na našim biserima. U svim otočnim lukama i lučicama, od Krka na sjeveru do Elafita, otočani će zapaliti baklje i lampione u znak prosvjeda zbog odluke o ukidanju malog ribarstva. No, i ne samo zbog tih nedaća. Inicijativa je to koju je također pokrenuo Otočni sabor, a u samo nekoliko sati poput munje se proširila na društvenim mrežama među mnogobrojnim „bodulima“.

Pokušat ce se ukazati na to da je mali ribolov esencijalni dio života na otocima. Molimo otočane, da noć uoči održavanja stola organizirano isplove na brodicama iz luka, zapale baklje ili lampione i barem simbolično osvijetle svoje škoje, pozvao Denis barić, predsjednik OS-a.

Poruka je to Vladi, Saboru, županijama, gradovima i općinama, koji bi trebali shvatiti da se ovako ne može odnositi prema otocima. Njihovo sustavno uništavanje, namjerno ili ne, drastično pokazuje učinak. Razumijemo probleme u kojima je država, ali ne smijemo se pomiriti s time da se ništa ne može učiniti. Nada umire posljednja, navode iz Otočnog sabora.

Potpora stiže sa svih strana, pa su „ruku podrške“ dali politički čimbenici iz Donatova grada poput istupa i „svojevrsnog proglasa“ Hrvatskih laburista…

Mi Hrvatski laburisti – Stranka rada zadarskog područja protivimo se ukidanju kategorije malog ribolova. Takav oblik gospodarenja morskim resursima i obalom u skladu je s povijesnim i tradicijskim običajima našeg kraja te je kao takav važan dio kulturno-povijesne baštine. Ovakav ribolov je ekološki prihvatljiv. Također, predstavlja i važan izvor prihoda za brojne, mahom starije i siromašnije, te samim time i socijalno ugrožene stanovnike priobalja i poglavito otoka, kažu i odmah nastavljaju članovi GO i ŽO HL-a:

Ukidanjem malog ribolova otvara se mogućnost širenja kriminala u toj gospodarskoj grani koja je zbog nedovoljnih ulaganja u pomorsku policiju, mornaricu i obalnu stražu posebno ranjiva. Smatramo kako se vlasti na svim razinama od lokalnih do državnih, moraju boriti za očuvanje ovakvog oblika ribolova. Predstojeće vrijeme (do potpune zabrane), po našem mišljenju treba iskoristiti za pronalazak mogućeg modela njegovog opstanka. Mi poštujemo sve inicijative koje se bore za očuvanje ovakvog oblika ribolova i dajemo im punu potporu s nadom u pozitivno rješenje problema, zaključuju iz Hrvatskih laburista – Stranke rada: Podružnica Zadarske županije i Ogranak Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...