Mario Padelin – urbani “naj brk” Donatova grada

Eto na, nije Mišo Kovač, nije ni Bali beg, niti Mrle iz Let 3, ali nije ni daleko izgledom lica. To što povezuje prvu trojku nabrojanih, s njima povezuje i Marija Padelina. On je, naime, ponosan vlasnik županijskog nam ‘naj brka’.

Baš kao i prošle godine, jedna u dugom nizu zanimljivosti zadarske ‘Noći muzeja’ bila je izbor najljepšeg brka, a sve pod nazivom ”Brka mi moga’.

Premda se na žalost prijavilo nešto manje natjecatelja nego minule zime, ne može se nikako kazati da nije bilo prilično napeto, budući da se od prve do zadnje sekunde vodila ‘mrtva trka’ i tijesna bitka između dva kandidata.

Poznati hrvatski glumac Kristijan Ugrina morao se na koncu zadovoljiti ‘srebrom’,  dok se ‘na najvišu skalinu’ redoslijeda u Etnološkom odjelu NMZ-a na Narodnom trgu u prijelazu dana s petka na subotu i mjeseca sa siječnja na veljaču popeo novinar – kolumnist Zadarskog lista i popularni član udruge pisaca, ZaPis-a.

[pullquote align=”right”]Premda se na žalost prijavilo nešto manje natjecatelja nego prošle godine, ne može se nikako kazati da nije bilo prilično napeto, budući da se od prve do zadnje sekunde vodila ‘mrtva trka’ i tijesna bitka između dva kandidata[/pullquote]Laskavu titulu, kako su kazali organizatori, ponio je ‘doslovno za duljinu brka, tj. sa samo nekoliko glasova’.  Pri tome, kuriozitet čini da ni jedan među njima u stvarnom životu uopće ne nosi brkove, već ih je Ugrina pustio za potrebe predstave u kojoj glumi, a Padelin isključivo zbog natjecanja u kojemu je na kraju ponio naslov prvaka.

Nositelj titule u kratkom popratnom tekstu je iskazao i ‘neslaganje s uvriježenim mišljenjem da brk krasi samo kršne gorštake s opasanim kuburama i tokama na prsima’  mameći publiku sloganom ‘Glas Zadrana za urbani brk’, što je očito imalo i utjecaja na rezultat.

Prilikom primanja nagrade iz ruku dr.sc. Jasenke Lulić Štorić, Mario se zahvalio priređivaču i građanima koji su mu dali glasove, ali i izrazio žaljenje što nije upoznao svog konkurenta, glumca iz omiljene mu humoristične serije ‘Zakon’ koju je često hvalio u svojim člancima.

Prisjetimo se, lani je prvo mjesto uvjerljivo bio ponio Dane Jurić, guslar iz Nadina. ‘Najbrčina 2014’ dobiva pak kao nagradu ručak za dvije osobe u konobi ‘Skoblar’.

Usput, znadete li za činjenicu kako žene lako padaju na impozantne brkove i brade, a za to postoji nekoliko razloga.

Brada i brkovi nekad su se smatrali simbolom moći, pa se u srednjem vijeku, piše zadovoljna.hr,  držalo velikom uvredom dotaknuti bradu drugog muškarca. Kraljevi su se također ponosili svojim dugim brkovima.

[pullquote align=”left”]Nositelj titule u kratkom popratnom tekstu je iskazao i ‘neslaganje s uvriježenim mišljenjem da brk krasi samo kršne gorštake s opasanim kuburama i tokama na prsima’ [/pullquote]Također, zanimljiv je podatak Forbesova istraživanja kako 98 posto muškaraca s njihove liste ‘Sto najbogatijih’ nema bradu ili je barem redovito ne nosi. No, isto tako čak 98 posto svjetskih motorista, kauboja, ratnika i ostalih ‘zločestih momaka’ ima ili je imalo bradu ili brkove, a s obzirom da, prema nekima, žene vole zločeste dečke, ne treba se ništa više reći…

Muškarci s bradom nekada su se doživljavali mudrima, ali izgleda kako se to vjerovanje održalo i danas. Jedna je studija otkrila da se žene u kriznim situacijama više oslanjaju na bradate muškarce, a znanstvenici tvrde kako je taj fenomen povezan s time da se brade povezuju sa mudrošću i zrelošću partnera.

Uz to, veliki dio pripadnica ‘ljepšeg spola’ ne voli ni potpuno obrijano lice, ni lice koje podsjeća na žbunje, nego ih uglavnom privlači ‘trodnevna bradica’.

Ostale ljubiteljice bradatih muškaraca preferiraju bradicu ‘staru’ deset dana. To je pokazala studija u kojoj su anketirane između četiri fotografije istog muškarca slikanog u različitim fazama ‘dlakavosti’ morale odabrati onu na kojoj je dotični najprivlačniji ženama…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...