Možda niste znali: Hajduku je rodni grad – Zadar!

Ukoliko je neki sportski kolektiv sinonim nekom zemljopisnom području onda je to bez sumnje Hajduk za Dalmaciju – bili mi simpatizeri ili ne Majstora s mora. Klub službeno utemeljen aktom Carskog namjesništva u Zadru- 13. veljače 1911. dobio ga je ing. Lucijano Stella- a danas Hrvatski nogometni klub Hajduk- proslavio je 13. 2. 2014.-103. rođendan.

Povijest je odavna poznata- što iz Smojina i Marušićeva Velog Mista, bilo iz tiskanih biografskih podataka. U praškoj pivnici „U Fleki“ – netom nakon utakmice Šparte i Slavije -osnivači su bili splitski studenti s Praškog sveučilišta: Fabijan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić i Vjekoslav Ivanišević, a ime klubu je dao profesor Josip Barač, koji je navodno nakon ulaska osnivača kluba u njegov kabinet kako bi se pronašao naziv ekipi – predlagali su se Mosor, Uskok, Velebit, Marjan i Borac- uskliknuo legendarnih 10 riječi, tada prilično provokativnih AU vlastima: Nek se zove Hajduk, upali ste unutra poput pravih hajduka! U analima ostaje upisano 17 državnih prvenstava i 14 kupova, a najveći europski uspjesi su mu tri četvrtfinala Lige-Kupa-prvaka i po 1 polufinale Kupa UEFA i Kupa pobjednika kupova.

[pullquote align=”left”]Hajduk, službeno utemeljen aktom Carskog namjesništva u Zadru, uručenom ing. Lucijanu Stelli, danas Hrvatski nogometni klub Hajduk, proslavio je 13. veljače 2014- 103. rođendan[/pullquote]Uz zagrebački Dinamo je najpopularniji klub u RH. Prvo igralište nalazilo se na ondašnjem vojnom poligonu- Kra’jevoj njivi – ‘pokraj stare murve’, oko kluba okupljali su se prohrvatski, puntarski građani, pristaše sjedinjenja Dalmacije s maticom zemljom i  odatle i pridjev u nazivu Hrvatski i HR grb kao dio klupskog grba. Premijerni protivnik bio je Calcio Spalato, klub talijanaša koji su živjeli u Splitu, a susret je završio rezultatom 9-0 za Hajduka. Prvi pogodak –koljenom- djelo je Šime Rauniga. Igralo se potom u ligi Kraljevine Jugoslavije, ali bez velikih rezultata. Reputaciju je klub ostvario prvom međunarodnom utakmicom pobijedivši 3-2 Olympique iz Marseillea.

Tijekom Drugog svjetskog rata svi Hajdukovi igrači igrali su za jugoslavensku reprezentaciju kao Hajduk – NOVI – protiv momčadi saveznika. U 1950. klub je osvojio prvenstvo Jugoslavije bez izgubljenog susreta, što je rekord koji dosad nije ponovio nitko s ovih prostora. Baš tada, prije odlučujuće utakmice s Crvenom Zvezdom, pobjeda 2-1, osnovana je i navijačka organizacija Torcida, nazvana po brazilskim navijačima-  i postala prva organizirana navijačka skupina u Europi, a naredne je godine rekonstruiran stadion Stari Plac.

Između 1970. do 1980. bilo je razdoblje zlatne generacije Hajduka koja je ostvarila najbolje rezultate u povijesti kluba. Tako- 1971. osvojili su naslov nakon 16 sušnih godina, i to pobjedom u Beogradu- nad Partizanom s 4-3 nakon što su gubili 3-0. U to vrijeme igrali su Petar Nadoveza, Ivan Katalinić, Dragan Holcer, Jurica Jerković, Luka Peruzović, Vedran Rožić, Vilson Džoni, Dražen Mužinić, Ivica Šurjak, Ivan Buljan, Slaviša Žungul i Brane Oblak. Nadolazeće zvijezde su bili braća blizanci Zoran i Zlatko Vujović, a istaknuo se i svjetski poznati trener Tomislav Ivić – 3 prvenstva i 4 kupa- prezentiravši izuzetno lijep nogomet uz igru s dešnjakom kao lijevim krilom i ljevakom kao desnim- što je kasnije kao senzaciju ‘progurala’ i danas radi Messijeva Barcelona.

[pullquote align=”right”]Povijest je odavna poznata- što iz Smojina i Marušićeva Velog Mista, bilo iz tiskanih biografskih podataka. U praškoj pivnici „U Fleki“ osnivači su bili splitski studenti s Praškog sveučilišta: Ivan Šakić, Vjekoslav Ivanišević, Fabijan Kaliterna i Lucijan Stella[/pullquote]Uz velike uspjehe u domaćim natjecanjima -9 trofeja u 10 godina- u međunarodnim natjecanjima zabilježeno je polufinale Kupa pobjednika kupova u 1972.-73. kada je Bile izbacio Leeds United, a iz 1980. pamti se ‘mitski’ susret s HSV-om- onda najboljim na kontinentu-  kada je nakon sjajne Hajdukove utakmice na Poljudu Hamburger prošao dalje zahvaljujući golu u gostima. Bilježi se i pet uzastopnih kupova-1972. – 1977. pa 1976. kad je Partizan uz pomoć suca Maksimovića osvojio naslov, iako je ‘Crno- belima’ Hajduk nanio najveći domaći poraz: 6-1. Koncem 1979. klub se preselio na novi stadion Poljud- tada proglašen najljepšim sportskim zdanjem u svijetu, a zanimljivo da je posljednji pogodak ‘kod Plinare’  postigao Mišo Krstičević, lanjski ‘kormilar’.

Dana 8. svibnja 1991. Hajduk je uzeo posljednji YU kup, pobijedivši zgoditkom Alena Bokšića- kao autsajder- usred Beograda- tadašnjeg europskog prvaka Crvenu zvezdu: 1-0. U prve četiri godine HNL-a klub je daleko uspješniji nego rival iz Zagreba osvojivši tri naslova i zabilježivši i nastup u četvrtfinalu Lige prvaka. Međutim, koliko je momčad bila odlično složena, toliko je klub bio financijski loše vođen- u to vrijeme biva blokiran račun, što je ogroman uteg i dan danas. Klub ima veliku navijačku bazu širom Hrvatske, a izrazito snažan dijapazon ima na priobalju od Savudrijske vale do Prevlake, ali čak i u ostatku bivše SFRJ, klub je – kao nitko- svugdje imao navijača -među svim narodnim i vjerskim zajednicama.

Napomenuti je i izrazito veliku omiljenost Hajduka među Albancima- posebno na Kosovu – gdje se sklonost Bilima može usporediti s onom u Dalmaciji. Prvi na stoljetnoj listi strijelaca je Vojko Andrijašević- 154 pogotka u 284 nastupa, ispred Andrije Ankovića: 250-326 i Aljoše Asanovića: 108- 357. Među slavnim imenima su i: Leo Lemešić, Frane i Jozo Matošić, Luka Kaliterna, Ljubo Kokeza, Vladimir Beara, Ivo Bego, Božo Broketa, Blaž Slišković, Zoran Vulić, Robert Jarni, Ivan Pudar, braća Vujević, Ivan Gudelj, Niko Kranjčar, bivši HR izbornici Slaven Bilić i Igor Štimac, ‘najveći u plejadi’ Bernard Bajdo Vukas…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...