Na “državno” idu “Damin gambit”, “Igra”, “Jerina”, “Moja mala umjetnica”…

Benkovac je bio domaćin Lidrana, županijskim srednjoškolcima, njima stotinjak koji su se prethodno pokazali najboljima na internim školskim prvenstvima. Desetu godinu za redom, smotra đačkog literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva priredila se u Gradskoj knjižnici Benkovac, a okupili su se daroviti polaznici 12 srednjih škola.

Lidrano doprinosi izgradnji, razvoju i afirmaciji kvalitetnih osobina i osobitosti mladih naraštaja, koji će doprinijeti stvaranju boljeg, ljepšeg, pravednijeg i poštenijeg svijeta. Potaknuti ljubavlju prema hrvatskoj riječi, željom za pisanjem i iskazivanjem svojih osjećaja i mašte, za učenike, profesore i mentore nema bolje i veće prilike nego što je to Lidrano, kazao je Josip Peran, ravnatelj SŠ Kneza Branimira u Benkovcu prilikom otvaranja smotre radova.

Nadmetali su se đaci Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, Gimnazije Franje Petrića, Jurja Barakovića, Vladimira Nazora, Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, Klasične gimnazija Ivana Pavla II s pravom javnosti, Medicinske škole Ante Kuzmanića, Pomorske škole, Prirodoslovno-grafičke škole, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Strukovne škole Vice Vlatkovića i Srednje škole Kneza Branimira Benkovac.

U provedbenom povjerenstvu bili su predsjednica Anita Basioli i članica Mirela Zubčić, a uratke učenika stručno su prosudila povjerenstva za literarni izričaj, dramske skupine i pojedinci, kao i novinarski izričaj, školske listove i samostalni novinarski rad.

[pullquote align=”left”]Potaknuti ljubavlju prema hrvatskoj riječi, željom za pisanjem i iskazivanjem svojih osjećaja i mašte, za učenike, profesore i mentore nema bolje i veće prilike nego što je to Lidrano, kazao je Josip Peran, ravnatelj SŠ Kneza Branimira u Benkovcu prilikom otvaranja smotre radova[/pullquote]Prosudbeno povjerenstvo za literarni izričaj sačinjavali su: književnica Senka Paleka Martinović,. Mr. sc. Miro Grubić i dr. sc. Ivica Vigato koji su između 21 literarnog rada za državno natjecanje odabrali četiri rada: “Damin gambit” (proza) učenice Tereze Plantak, mentorice Sanje Vlahović (Gimnazija Frane Petrića), “Igra” učenika Branimira Ninčevića, mentorice Ede Šarić (Gimnazija Jurja Barakovića), “Jerina” učenice Anđele Mijić, mentora Damira Sikirića (Klasična gimnazija Ivana Pavla II. s pravom javnosti) i  “Moja mala umjetnica” (crtica) učenice Dore Baraba, mentorica Danijela Riger Knez (Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola).

Povjerenstvo za dramsko stvaralaštvo u sastavu Jadranka Svaguša dramski producent i glumci Anđela Ćurković-Petković, Dragan Veselić i izbornica dramskog programa za državnu smotru Tanja Kirhmajer imali su pred sobom osam pojedinačnih dramskih izričaja i 4 skupna. Iz kategorije dramski izričaj – pojedinci predloženi su: “Pedro Calderon de la Barca: Život je san” (monolog) učenice Ene Begović, mentorica Vesna Dražić (Gimnazija Jurja Barakovića) i “J. D. Salinger: Franny i Zooey” (monolog) učenice Ane Vranić, mentorica Ivana Brković (Gimnazija Vladimira Nazora). U dramskom skupnom izričaju na državnu smotru predloženo je djelo Miroslav Krleža: “U agoniji” učenici Kate Pavić, Karlo Perić, Filip Deranja i Lucija Žorić, mentorica Vesna Dražić (Gimnazija Jurja Barakovića).

Povjerenstvo za novinarsko stvaralaštvo koje su sačinjavali novinari Ivica Nevešćanin, Nikola Barač i Dijana Mijatović iz pristiglih dvanaest pojedinačnih radova predložilo je uratke: “Gospodarska kriza do ludila i ugriza” učenika Zvonimira Užnika, mentorice Tatjane Stupin Lukašević (Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola), “Fenomen prve čaše” učenice Jelene Helene Knežević, mentorice Mirele Zubčić (Klasična gimnazija Ivana Pavla II. s pravom javnosti) i “Kad zaruču rozi” (reportaža) učenice Lucije Buturić, mentorica Ivana Pandžić (Strukovna škola Vice Vlatkovića). Kod školskih listova predložili su: “Stručak br.6” učenice Marije Čolina, mentorica Ivana Pandžić (Strukovna škola Vice Vlatkovića), “Bolji svijet” učenice Maje Čižmek Kovač, mentor Damir Sikirić (Klasična gimnazija Ivana Pavla II. s pravom javnosti) i “Grafiti” učenice Mateje Mlakić, mentorica Maja Brkljača (Srednja škola kneza Branimira Benkovac).

[pullquote align=”right”]Helena Milovac, učenica Komercijalno trgovačke škole Split, pobjednica je pak netom održanog Međužupanijskog natjecanja učenika iz obrazovnog sektora Ekonomija, trgovina i poslovna administracija – disciplina prodavač[/pullquote]Kako je istaknuto, svi radovi ravnopravno konkuriraju za državnu smotru, a koji će biti pozvani ovisi o izboru državnog prosudbenog povjerenstva. Ujedno, odlaskom na izlet u organizaciji Zadarske županije nagrađeni su učenici i mentori u kategoriji literarnog izričaja: Anđela Mijić učenica 4. r. (Klasične gimnazije Ivana Pavla II. s pravom javnosti ) za rad pod naslovom “Jerina”.  U kategoriji pojedinaca u dramskom izričaju: Katarina Šokčević učenica 3. r. (Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar) i mentorica Matija Šango Šimurina za izvedbu monologa iz “Crnog mačka” E. A. Poa.

U kategoriji skupnog dramskog izričaja na izlet idu: Lucija Jurinović , Krševan Štorić, Ines Benović, Petra Bikić, Ivana Šimurina, Luka Matković i Karlo Štura učenici (Pomorske škole Zadar) i  mentorica Ivana Milutin za izvedbu dramske igre “Barbara – Večernja ćakula barba Nike, autora Ivana Slamniga. U kategoriji samostalnog novinarskog rada: Enio Vešligaj učenik 2. r. (Strukovne škole Vice Vlatkovića) i mentorica Ivana Pandžić za rad pod naslovom “Interaktivni CalCon je nastao iz dosade”, i na koncu u kategoriji školskih listova: Matea Mlakić učenica 4. r. (Srednje škole kneza Branimira Benkovac) i mentorica Maja Brkljača za školski list pod nazivom “Grafiti”.

Kao i prijašnjih godina, za glazbeni ugođaj pobrinuo se školski zbor Srednje škole kneza Branimira Benkovac  pod ravnanjem prof. Ante Radosa.

Helena Milovac, učenica Komercijalno trgovačke škole Split, pobjednica je pak netom održanog Međužupanijskog natjecanja učenika iz obrazovnog sektora Ekonomija, trgovina i poslovna administracija –  disciplina prodavač koje se također održalo u Benkovcu, a kao uzoran domaćin i organizator predstavila se i tu- Srednja škola kneza Branimira.

U vrlo oštroj i jakoj konkurenciji, Helena Milovac osvojila je maksimalnih 100 bodova koji bi joj mogli pomoći da se plasira  na Državno natjecanje što će se održati u Dubrovniku, sredinom mjeseca travnja kada bi snage trebali odmjeriti samo šest najboljih učenika iz Republike Hrvatske i jedan učenik škole domaćina Na nadmetanju u Benkovcu sudjelovalo je ukupno 32 učenika iz 10 dalmatinskih škola koje je pripremalo 12 profesora – mentora.

[pullquote align=”left”]Natjecanje ugostiteljskih i turističkih srednjih škola iz cijele dalmatinske regije održalo se u Ilirijinom hotelu Adriatic u Biogradu na Moru, a veliki uspjeh ostvarili su učenici i mentori škola iz Zadra i Biograda[/pullquote]Dvije učenice Srednje škole kneza Branimira Benkovac, Patricija Lepur i Josipa Marković, u žestokoj konkurenciji, plasirale su se na 5. i 10. mjesto poretka.

Prisutne učenike i njihove profesore pozdravio je Josip Peran, ravnatelj Srednje škole kneza Branimira Benkovac koji je kazao da je natjecanje poput ovog važan događaj za sve sudionike i škole jer „ne samo da vrednuje kompetenciju učenika i rad njihovih mentora već je i iznimne promocija obrazovnog sektora trgovine kako bi se sačuvala njegova prepoznatljivost i motivirale buduće generacije u odabiru toga zahtjevnog zanimanja“.

Karmen Pribilović iz Srednje škole Biograd postala je nekako istodobno šampionka u disciplini pripremanja menija, Krešimir Ščapec iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru pobjednik u pripremanju barskih mješavina, a Mateo Požarina, također iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru, u disciplini poslovanje putničkih agencija na dvodnevnom Regionalnom natjecanju Gastro 2014.

Natjecanje ugostiteljskih i turističkih srednjih škola iz cijele dalmatinske regije održalo se u Ilirijinom hotelu Adriatic u Biogradu na Moru, a veliki uspjeh ostvarili su učenici i mentori škola iz Zadra i Biograda.

U disciplini posluživanja menija naslov je ponio Antonio Tabula iz Turističko-ugostiteljske škole Split, u pripremanju hladnog slanog izloška- Ante Neter iz Srednje škole Jure Kaštelan Omiš, u pripremi hladnog slatkog izloška titulom se okitio Ante Vuletić iz Turističko-ugostiteljske škole Split, u disciplini poslovanje recepcije hotela Marija Šarić iz Srednje strukovne škole Blaža Jurjeva Trogiranina iz Trogira, u predstavljanju turističkog odredišta i destinacija – Andrija Kardum, učenik TUŠ iz Šibenika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...