Na zadarskom području aktivna 202 minska polja!

Temeljem godišnjeg plana informiranja i edukacije HCR-a i preventivne akcije MUP-a u suradnji s Programom ujedinjenih naroda za razvoj „Manje oružja, manje tragedija“ Hrvatski Centar za razminiranje i PU zadarska zajednički su organizirali aktivnosti radi informiranja stanovništva o opasnostima ilegalnog oružja, zaostalih mina i ostalih minsko eksplozivnih sredstava. Tako su u Benkovcu, na gradskom trgu, građani imali prilike detaljnije se upoznati sa školskim vojnim formacijskim sredstvima i improviziranim sredstvima i opremom HCR-a.

Mještani su se mogli kod stručnih osoba interesirati sve u svezi te problematike, na što su dobili konkretne i precizne odgovore djelatnika.

U istom vremenu, na trgu u Novigradu, organizirana je zajednička prezentacija, a u dječjoj igraonici djeci predškolske dobi iz Novigrada, Paljuva i Pridrage organizirana je radionica pod nazivom „Izbacite uljeza“, kako bi se predškolci naučili pravilima ponašanja pri susretu s nepoznatim, potencijalno opasnim predmetima pronađenim u prirodi ili u zatvorenim prostorima.  Osim djece vrtićke dobi, prezentaciju su organizirano posjetili i učenici Osnovne škole Novigrad, a i brojni zainteresirani žitelji tih naselja.

[pullquote align=”left”]U Zadarskoj županiji minski je sumnjivo 51.4 kvadratnih kilometara. Prema bazi podataka HCR-a, procjenjuje se da su na tom području još 202 minska polja s 4.933 mine, među kojima je 4.119 protupješačkih i 814 protuoklopnih mina[/pullquote]Hrvatski centar za razminiranje, HCR, inače, u skladu s Godišnjim planom  redovito  provodi informiranje i edukaciju stanovništva o minskoj opasnosti. U Republici Hrvatskoj minski je sumnjivo oko 613 kilometara četvornih prostora koji je obilježen s oko 12.500 tabli. U  Zadarskoj županiji  minski je pak sumnjivo 51.4 kvadratnih kilometara. Prema bazi podataka HCR-a, procjenjuje se da su na tom području još 202 minska polja s  4.933 mine, među kojima je 4.119 protupješačkih i 814 protuoklopnih mina.

Broj mina i minskih polja nije konačan jer se podaci odnose  samo na minska polja za koje postoje pouzdane informacije, no postoje i minska polja koja nisu definirana i za koje ne postoji podaci jer se ne zna tko ih je postavio tijekom Domovinskog rata. Ona se kroz  razminiranja i provođenjem tehničkih i općih izvida otkrivaju – pe se stoga iz MUP RH i HCR-a poziva stanovništvo Zadarske županije, napose Grada Benkovca i Općine Novigrad  da ukoliko znaju informaciju o postavljenim minama, naročito o lokalitetu, broju i vrsti, na određenom području  – to prijave nadležnim tijelima.

U Gradu Benkovcu minski sumnjivo je 128 četvornih kilometara, a Općini Novigrad 4.3 kvadratnih kilometara.Sva minski sumnjiva područja su obilježena tablama minske opasnosti i apelira se na građanstvo da iste ne otuđuju ili oštećuju jer one kao takva  upozoravaju na minsku opasnost i služe kao orijentir za kretanje i sprječavaju stradavanje korisnika prostora.

U Benkovcu i okružju je u razdoblju 1991-2014. se dogodilo 36 minskih nesreća u kojima je stradalo 49 ljudi, a smrtno 19 osoba. U Novigradu, u istom periodu, bilo je do danas 7 minskih nesreća i 10 stradalih, među njima i dvoje s pogubnim ozljedama. Ukupno je na području Zadarske županije evidentirano 198 nesreća, stradalo je 289 osoba, pri čemu je na mjestu ranjavanja ili zbog izuzetno teških povreda život izgubilo njih 98. Posljednje stradavanje bilo je 24.3.2011 na području škole u Krupi kod Obrovca.

[pullquote align=”right”]U fazi radova su još tri projekta razminiranja na područjima Smilčića, Paljuva, Novigrada, Posedarja, Podgradine, Islama Grčkog, Donjeg Kašića i Sukošana ukupne veličine oko 1.8 kvadratnih kilometara[/pullquote]Hrvatski centar za razminiranje ulaže ogromne napore kako bi se riješio minski problem na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske, a upravo s tim u vezi je u proteklom razdoblju na širem zadarskom županijskom prostoru do sada razminirano 443.200 četvornih kilometara kroz tri projekta na području Krupe u Obrovcu, istočno od brda Križ i kod Zelenog Hrasta.

U fazi radova su još tri projekta razminiranja na područjima Smilčića, Paljuva, Novigrada, Posedarja, Podgradine, Islama Grčkog, Donjeg Kašića i Sukošana ukupne veličine oko 1.8 kvadratnih kilometara. Da je zajednički cilj postignut, potvrđuje i dragovoljna predaja ručnih bombi, ukupno sedam, koje su dvije osobe za vrijeme trajanja aktivnosti u Novigradu, naravno bez ikakvih sankcija, predale policijskim službenicima.

Uspješna i hvale vrijedna zajednička suradnja nadležnih na upoznavanju građana s opasnostima zaostalog oružja, streljiva i minsko eksplozivnih tvari, kao i poticanja građana na dragovoljnu predaju nastaviti će se i dalje, zajedničkim prezentacijama i ostalim aktivnostima usmjerenim prema svim građanima, najavili su iz PU zadarske i HCR-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...