Ne spremajte u ormare lumbrele, ni kratki rukav…

Nakon kratkotrajnog vladanja sjeverca, Kalelargom i širim okolišem ponovno je meteo-tron preuzela dalmatinska kraljica zime 2014. -južina. Taman smo se poradovali da se možda negdje izgubila i kako joj je već dosadila naša svakodnevnica, kad je eno hitro natrag. Ha, ništa…

Debeli kaputi su izgleda i definitivno- off, a kabanice -in, barem su zaradili prodavači lumbrela, makar bi s obzirom na aktualnu financijsku situaciju i punoću košarice naših sugrađana poprilično posla uz dobar učinak imali i nekadašnji- popravljači kišobrana.

No, hajde, ne smrzajemo se, ponešto se uštedjelo i na računima za struju i potrošnji ogrjeva. U suhim danima, doduše rijetkima, ugodno je bilo prošetati Narodnim trgom i Forumom u kratkim rukavima.

Utorak smo proveli u polovično sunčano-oblačnom podneblju, a takva će se meteo- slika, najavljuju podjednako i amaterski i profesionalni prognostičari, nastaviti i kroz čitav tekući tjedan.

[pullquote align=”left”]Debeli kaputi su izgleda i definitivno- off, a kabanice -in, barem su zaradili prodavači lumbrela, makar bi s obzirom na aktualnu financijsku situaciju i punoću košarice naših sugrađana poprilično posla uz dobar učinak imali i nekadašnji- popravljači kišobrana[/pullquote]U srijedu nam tim slijedom ide i nadalje promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja i većinom suho. Navečer na sjevernom Jadranu moguće je jače naoblačenje s kišom, u noći na četvrtak kiša se očekuje lokalno i u Dalmaciji. Puhat će umjereno do jako jugo, sredinom dana ponegdje na moru i olujno. Navečer jugo u slabljenju, ponegdje slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. Toplo, najviše dnevne temperature od 13 do 19 Celzija.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, bit će i u četvrtak, povremeno uz kišu, ponegdje i pljuskove s grmljavinom. Više suha vremena u drugom dijelu dana predviđa se na sjevernom Jadranu. Kod nas u Dalmaciji će puhati većinom umjereno jugo, na sjevernom Jadranu vjetar će okrenuti na slabu do umjerenu buru, podno Velebita prolazno i jaku, stiže nam upozorenje Crometeo tima. Jutro uobičajeno toplo, najviše dnevne temperature od 12 do 18 stupnjeva.

Promjenjivo će biti i tijekom petka. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja i povremeno će padati kiša. U Dalmaciji će puhati slabo jugo, na sjevernom Jadranu slab vjetar promjenjiva smjera. Zadržat će se toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 12 do 18 C.

U subotu će u prvom dijelu dana biti promjenjivo, povremeno uz kišu, a lokalno i grmljavinu. Tijekom dana trebao bi uslijediti prestanak oborina i razvedravanje, a zapuhat će tramontana na moru s izglednim jakim udarima. Najviše dnevne temperature od 11 do 16 Celzijevih stupnjeva.

Nedjelja, ističe Rade Popadić iz Crometeo foruma, donosi pretežno sunčano vrijeme uz slabu do umjerenu buru i tramontanu, jaču na otvorenom moru. Malo će osvježiti pa će najviše dnevne temperature biti od 10 do 15 Celzija, uz ponešto niže u večernjim satima.

[pullquote align=”right”]U srijedu nam slijedi i nadalje promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Puhat će umjereno i jako jugo, ponegdje slab ili umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. Toplo, najviše dnevne temperature od 13 do 19 Celzija[/pullquote]Kako bilo, zime kakve znamo iz nekih ranijih sezona, da ne prićamo o desetljećima, nema pa nema. I ne samo u Donatovom gradu ili u Hrtaskoj, nego u velikom dijelu kontinenta kalendarska zima 2013/14 ostat će zasigurno upamćena kao jedna od najtoplijih od početka službenih mjerenja.

Pa čak i štoviše, niz natprosječno toplih dana u većem dijelu naše zemlje tek je blijeda slika onoga što se događalo u našem neposrednom susjedstvu, na suprotnoj strani Jadrana.

Napose zadnjih dana, kada je ciklona nad Alžirom sa svoje prednje strane podigla vrlo topao pustinjski zrak sve do obala Sredozemlja. Kako se nad Europom zbog atlantskih ciklona uspostavilo jugozapadno visinsko strujanje, toplina je sa sjevera Afrike doprla do Italije i balkanskog poluotoka.

Dotok topline najviše je bio izražen u Italiji. Za veljaču rekordno visokih 26.3 C izmjereno je u Pescari, na talijanskog obali Jadranskog mora, 26 Celzija je izmjereno u Cataniji, a 25 stupnjeva u Palermu na Siciliji, piše Crometeo portal.

Pescara je već u 7 sati ujutro zabilježila visokih 19 C, a u ranim popodnevnim satima živa je u termometru skočila na ranoljetnih 26. 3 stupnja. Osim dotoka toplog zraka, ovako visokoj temperaturi u Pescari doprinio je i reljef, budući da se upravo u zaleđu Pescare nalaze najviši vrhovi Apenina, a jugozapadni vjetar talijanskoj strani Jadrana donio je izraženi fenski učinak spuštajući se niz padine gorja.

Baš zbog gotovo identičnih reljefnih obilježja i smjera puhanja vjetra, vjerovali ili ne, i Zenica se, u susjednoj BiH, našla na listi 10 najtoplijih lokacija u Europi tijekom ponedjeljka. I tu su topli južni vjetrovi, u kombinaciji s fenskim učinkom Dinarida, doprinijeli da temperatura zraka u najtoplijem dijelu dana poraste do 23.8 stupnjeva.

Na Dugom otoku su procvjetali bademi, proljeće prije roka dolaska nam ne smeta. Plaši nas samo pomisao da u logičkom nizu pretvaranja prosinca u veljaču, veljače u travanj i po sinoptičkim kartama planiranom poretvaranju travanja u lipanj i lipnja u kolovoz, kolovoz ničim izazvan ne zaglumi listopad…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...