Ni Stephanie kiši ne može ništa, u srijedu navečer ipak bura…

Drrr.. Grrrr… Munje i gromovi, imali smo sinoć prilično bučna noć. Ne samo na području Zadra. Neobično jaka grmljavina za dio godine zabilježena je na čitavom srednjem Jadranu i Lici, a grmljavine je ponegdje bilo i u središnjoj Hrvatskoj, čak i na prostoru Zagreba.

Uz to, ‘strefila’ nas je u utorak navečer i krupa ili ako hoćete- grad. Izražena tuča, na pojedinim lokalitetima i veličine oraha, pogodila je županijsko nam zaleđe, od Murvice do Benkovca. Na sreću, bez zabilježenih naročitih šteta. Da li i na poljoprivrednim kulturama, znat će se idućih dana i tjedana. Kako bilo- iako je prouzrokovala značajnu količinu oborina, kao i brojne prethodne, i ciklona Stephanie donijela je sve samo ne zimsko vrijeme jer su temperature zraka značajno iznad klimatološkog prosjeka.

Popularna ‘Stephi’, u noći s utorka na srijedu konačno se s Italije prebacila centrom nad naš Jadran, a posred kojega se nalazi i frontalni sustav. Upravo zbog toga u drugom dijelu utorka i osobito u ponedjeljak navečer najviše grmljavinske aktivnosti zabilježeno je u Dalmaciji, osobito na širem zadarskom području, pojašnjava Crometeo portal. Sredinom večeri sustav Blitzortung zabilježio je 700 udara munja (fotka Marina Pittona) u dva sata, što je respektabilna brojka. U Donatovu metropolisu je tijekom utorka palo i 26 litara kiše po kvadratnom metru. Istodobno u Pagu je izmjereno skoro pa rekordnih – 77 litara.

Usput, tijekom utorka primijećena je i rijetka pojava smicanja vjetra po visini nad Zadrom. Smicanje vjetra bilo je vidljivo na oblacima, a gotovo da je svaki sloj oblaka, ovisno u smjeru vjetra, imao svoj pravac kretanja. I inače, atmosfera nad Zadrom cijelog je dana zbog frontalnog sustava bila izrazito nestabilna.

Smicanje vjetra je promjena smjera i brzine vjetra na određenoj udaljenosti. Vertikalno smicanje je promjena smjera i/ili brzine vjetra po visini, a horizontalno smicanje je primjena smjer i/ili brzine vjetra u horizontalnoj ravnini, kaže Rade Popadić iz Crometea.

[pullquote align=”left”]Neobično jaka grmljavina za dio godine zabilježena je na čitavom srednjem Jadranu i Lici, a grmljavine je ponegdje bilo i u središnjoj Hrvatskoj, čak i na prostoru Zagreba[/pullquote]Smicanje vjetra se obično događa na vrlo malim udaljenostima, no može biti povezan s prostranim meteorološkim procesima poput hladne fronte ili „squall linea“. Može se uočiti u oblacima prilikom mikrobursta ili „downbursta“ kojega stvara grmljavinska oluja, fronta, u blizini planina, u radijacijskoj inverziji koja se stvara u vedroj i tihoj noći, među većim građevinama, stablima… Smicanje vjetra može biti vrlo opasno prilikom polijetanja i slijetanja zrakoplova, a nekad ova pojava dovede i do zrakoplovnih nesreća.

Utorak su obilježile i velike temperaturne razlike, pa dok su u središnjem dijelu zemlje najviše dnevne temperature uglavnom bile jednoznamenkaste, na istoku Slavonije malo je nedostajalo da se izmjeri 20 stupnjeva. Tako je u Gradištu službeno izmjereno 19.4 Celzija.

Odmicanjem ciklone podalje od našeg područja počet će krajem srijede prolazna stabilizacija vremena pa će četvrtak biti sunčaniji u odnosu na prethodnih nekoliko dana. Najtoplije će dakako biti u sunčanoj Dalmaciji koja će imati najviše suhog vremena i trajat će cijeli četvrtak, petak i subotu, a temperature će mjestimice dosezati ili malo prijeći 15 Celzijevih stupnjeva. Toplo će se posvuda zadržati sve do kraja tjedna.

Jugo na Jadranu, ali i jaki udari jugozapadnjaka u subotu bit će uvod u nestabilniju nedjelju s kojom stiže nova kiša, a krajem nedjelje na zapadu zemlje će prolazno zahladiti, pa bi u nedjelju navečer na tom području snježna granica mogla biti blizu nizina. No, radi se o prolaznom zahlađenju, koje se na Jadranu gotovo neće ni osjetiti, a već od ponedjeljka vrijeme će se smiriti, najavljuju i iz DHMZ-a.

Današnje prognostičke karte upućuju na mogućnost dolaska nove sredozemne ciklone u srijedu koja ima potencijal povući hladan kontinentalni zrak sve do našega područja i tako ponovno otvoriti vrata zimskom meteorološkom scenariju u drugom dijelu nadolazećeg tjedna, i to ne samo u unutrašnjosti RH. Kako se radi i razdoblju koje je udaljeno sedam dana, radi se tek o mogućem i krajnje neizvjesnom scenariju, sasvim podložnom promjenama.

[pullquote align=”right”]Izražena tuča, na pojedinim lokalitetima i veličine oraha, pogodila je županijsko nam zaleđe, od Murvice do Benkovca. Na sreću, bez zabilježenih naročitih šteta[/pullquote]Makar nam to trenutno ne izgleda realno, u srijedu će se vrijeme, prognozira Crometeo tim, početi stabilizirati pa će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Na sjevernom Jadranu suho. Kiše će još biti u Dalmaciji, a ujutro su u srednjoj i južnoj Dalmaciji mogući obilni pljuskovi s grmljavinom. Do večeri u većem dijelu Dalmacije slijedi prestanak oborina. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana, još samo ujutro na dubrovačkom području jugo i lebić. Popodne Velebita prolazno može biti jake do olujne bure, a na otvorenom moru jake tramontane s minimalnim temperaturama zraka u zaobalju od 2 do 7 C, uz obalu i na otocima od 7 do 12 Celzija. Najviše dnevne temperature od 11 do 16 C, navečer će biti u padu.

Četvrtak će na cijelom Jadranu biti pretežno sunčan. Navečer na sjevernom Jadranu čeka nas porast naoblake, a puhat će slaba do umjerena bura i tramontana, jača na moru nego uz obalu. Navečer na sjevernom Jadranu okretanje vjetra na jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 5 C, uz obalu i na otocima od 5 do 10 stupnjeva. Najviše dnevne temperature većinom od 10 do 14 Celzija.

U petak će u Dalmaciji biti pretežno ili djelomično sunčano i suho, na sjevernom Jadranu promjenjivo, osobito na Kvarneru uz mogućnost povremene kiše, a puhat će slabo do umjereno jugo, na sjevernom Jadranu jugozapadnjak. Popodne prolazno i tramontana. Jutarnje temperature u blagom porastu, najviše dnevne većinom od 11 do 15 stupnjeva.

Subota Dalmaciji donosi nastavak suhog i pretežno sunčanog vremena. Na sjevernom Jadranu djelomično sunčano uz promjenjivu naoblakom, većinom na Kvarneru uz mogućnost za slabu kišu. Puhat će slabo do umjereno jugo, jačat će navečer kada će na moru sjevernog Jadrana biti pojačano i jako. Jutro malo toplije, najviše dnevne temperature od 11 do 15 C.

[pullquote align=”left”]Odmicanjem ciklone podalje od našeg područja počet će krajem srijede prolazna stabilizacija prilika pa će četvrtak biti sunčaniji u odnosu na prethodnih nekoliko dana[/pullquote]U nedjelju na sjevernom Jadranu promjenjivo, povremeno uz kišu koja će biti češća u drugom dijelu dana. U Dalmaciji djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom, tek navečer uz mogućnost kiše. Puhat će umjereno, na moru i jako jugo, navečer na sjevernom Jadranu lebić i zapadnjak. Toplo, a navečer na sjevernom Jadranu manji pad temperature zraka.

Prema aktualnim sinoptičkim materijalima, navodi dokazano vjerodostojan Crometeo forum, vrijeme će u ponedjeljak i utorak sljedećeg tjedna prolazno smiriti, no već krajem utorka i u srijedu moguća je nova promjena vremena kišom i snijegom u planinama.

Nastavlja se razdoblje nepovoljnih biometeoroloških prilika. Meteoropati će se žaliti na glavobolju, umor i tegobe sa snom. Mogući su bolovi na mjestima ranijih ozljeda a tegobe uzrokovane vremenom osjećati će i kronični bolesnici.

U Zadru se u 9 sati u srijedu mjerilo 10 stupnjeva. Tlak zraka-1001 hektopaskal. Naravno-kiša…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...