Nove teške optužbe na račun zadarskog svećenika

Bibinjski svećenik, župnik župe Sv. Kasijana u Sukošanu don Tomislav Sikirić demantirao je danas u izjavi za tportal navode objavljene u jednom zadarskom tjedniku da je jedan od novih svjedoka koji svojim iskazima danim u Vatikanu dodatno terete i teško optužuju zadarskog svećenika don Nedjeljka Ivanova, osumnjičenog za pedofiliju.

– Objavljene informacije nisu istinite. Nemam što dalje komentirati. Stvar je na sudu, rekao je don Sikirić. Upitan znači li to da je povukao pravne poteze protiv izdavača, ponovio je kako ne može ništa komentirati te još jednom naglasio da objavljena priča ne odgovara istini.

Prema tvrdnjama novi momenti ovog slučaja su izjave bibinjskih svećenika koji su priznali da su bili žrtve zlostavljanja don Ivanova. Jedan od njih je, tvrdi tjednik, don Tomislav Sikirić, a svoju je izjavu dao u Vatikanu.

Podsjetimo, sve je započelo emisijom ‘8. kat’ Danijele Trbović, početkom veljače 2012. godine. Kod nje je tada gostovao Josip Lisica kojeg je kao dječaka zlostavljao don Ivanov. Iako nigdje nije spomenuo mjesto svog odrastanja ni ime svećenika, njegovo gostovanje je u bibinjskoj, ali i široj javnosti imalo velik odjek.

Don Ivanova ubrzo su javno za seksualno zlostavljanje optužila trojica Bibinjaca: Josip Lenkić Barać, Nenad Bugarija i Mate Šindija. Ivanova su prijavili i policiji rekavši da ih je zlostavljao dok su bili dječaci. Policija je ispitala svećenika u njegovoj sobi u svećeničkom domu Zadarske nadbiskupije u kojemu boravi nakon umirovljenja. Nakon istrage nije podignuta optužnica, niti se pred zadarskim pravosudnim organima vodi ikakav postupak jer je procijenjeno da je došlo do zastare.

U svojoj ispovijesti za Zadarski list Josip Lenkić Barać iznio je tada sve grozote koje su proživljavali bibinjski dječaci zbog don Ivanova:

‘Bio sam sjemeništarac pa me na konto toga mogao svaki put zvati da dođem kod njega i nitko ništa ne bi mogao posumnjati. Nebrojeno puta pozivao bi me k sebi na ‘duhovne razgovore’ u različitim dnevnim terminima, kako bi me obučavao o mojoj seksualnosti. Ostajao sam nasamo s njim, na njegovo inzistiranje, na duhovnom razgovoru. Ti ‘duhovni razgovori’ bili su paravan i na njima je od mene tražio da mu pokažem svoje spolovilo, da mu pričam o tome kako masturbiram, koliko sjemene tekućine izlazi, da mi ‘redalicom’ izmjeri koliko mi je spolovilo.’

Zadarska nadbiskupija, koja je u spornom tekstu navedena kao izvorište informacije, za sada znakovito šuti. Pokušaj da dođemo do komentara nadbiskupa Želimira Puljića preko Tiskovnog ureda nije donio rezultat. Izjava nam je obećana, da bi nam nakon nekoliko sati bilo rečeno kako za sada Zadarska nadbiskupija nema službeni komentar novonastale situacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...