Opačić poručila Liniću da ne dira porodiljne naknade

Rodiljne naknade neće se smanjivati niti mijenjati: tijekom prvih šest mjeseci djetetova života naknada će i dalje odgovarati prosjeku pune plaće zaposlene majke. Poručuju to iz Ministarstva socijalne politike, nadležnog za zakonsko uređenje rodiljnih naknada, piše Jutarnji list.

‘Izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama nisu u našem normativnom planu niti je na bilo kojoj razini razgovarano o mogućem smanjenju naknada’, rekli su u Ministarstvu socijalne politike. Upravo suprotno – ministrica Milanka Opačić više je puta izričito naglasila da, unatoč krizi, porodiljne naknade neće dirati.

SDP-ova je vlast već jednom smanjila porodiljne naknade, tijekom koalicijske vlasti nakon 2000. Pokazalo se to katastrofalnim potezom – poslije su analize ukazivale da je ta odluka bila jedan od važnih razloga zbog kojih su izgubili vlast na idućim izborima. Vlast je tada smanjila iznos porodiljne naknade tijekom drugih šest mjeseci djetetova života sa 2400 na 1600 kuna. Posljedice nisu bile samo političke: u tom je mandatu jedini put broj rođene djece pao ispod 40.000. Konkretno, 2003. rođeno je 39.668 djece, što je najmanje otkad se vode statistike.

To je ograničenje ukinuto odmah nakon povratka HDZ-a na vlast, koji je 2008. ukinuo i ograničenja na naknade tijekom prvih šest mjeseci. Dotad je majka prvih šest mjeseci primala naknadu u visini pune plaće, “ali maksimalno 4250 kuna”. Dana 1. siječnja 2008. to je ukinuto i majke primaju punu plaću.

Unatoč najavama, nikada nije povećan iznos za drugih šest mjeseci, koji i dalje okvirno iznosi 2500 kuna. Usporedbe radi, iznos porodiljne naknade za drugih šest mjeseci definiran je 1998. u iznosu od 2400 kuna. Tada je ta naknada odgovarala iznosu od oko 90 posto prosječne plaće. Roditelji i danas primaju sličan iznos, iako je on samo 45 posto prosječne plaće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...