Osnažimo samopoštovanje

Danas je posao podijeljen u više etapa te ne možemo vidjeti posao od početka do kraja. Također, ne uključuju svi poslovi konkretne rezultate i proizvode koje onda možemo samostalno vrednovati. Stoga sve više tražimo povratnu informaciju od strane drugih kako bismo znali vrijedimo li zaista.

Problem nastaje kad ta povratna informacija koja nas ohrabruje, podržava i usmjerava u ulaganje još većeg truda izostane. Razlog može biti naš nadređeni koji ne zna ili ne želi dati pohvalu. Možda se boji da bismo jednog dana tu pohvalu mogli iskoristiti protiv njega kao dokaz da smo bili cijenjeni na svom radnom mjestu te nepravedno otpušteni primjerice. Moguće je i da je nama potrebna konstantna pohvala i podrška te da čim toga nema u količini koja je nama potrebna počnemo osjećati da nešto s nama nije u redu.

Super je povremeno dobivati i očekivati pohvale, ohrabrenja, pozitivan feedback. No, ako vrednovanje od strane drugih osoba stalno očekujemo i potrebna nam je konstantna pohvala, znači da imamo vanjski lokus evaluacije. Vrednujemo sebe jedino na osnovi informacija koje dobivamo od drugih. Najvažnija stvar koju tada možemo učiniti je naučiti sami sebe vrednovati i cijeniti, podržati sebe i dati si pohvalu. Evo tri vježbe koje nas mogu odvesti prema tom cilju.

 

Napišite inventar svojih pouzdanih vještina

Ideja potječe od psihologa George Kelly-ja koji je tumačio da svatko od nas ima određene snage ili jake strane koje nas prate kroz cijeli naš život, koje su pouzdane. One su s nama čak i kada su „uspavane“ jer ih nismo koristili dugi period kad se nismo osjećali snažnima. Ova vježba pomaže u identifikaciji tih osobina i pohranjivanju istih u inventar pouzdanih vještina/osobina kako bismo ih imali na dohvat ruke u vrijeme neke krize i potrebe za jačanjem samopoštovanja.

 

Popis tri vježbe možete pročitati na portalu Inside Out

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...