Osnovana udruga kuhara Biograda na Moru

U prostorijama biogradske srednje škole održala se Osnivačka skupština Udruge kuhara Biograda na Moru, ideja devetorice kuhara ovog dalmatinskog kraljevskog grada.

Osim definiranja Statuta udruge i osnovnih smjernica, zaključeno je kako će se udruga baviti i promicanjem struke ali i ostvarivanjem suradnje s drugim, sličnim udrugama, ali i usavršavanjem mladih u struci. Marin Banović, inače profesor kuharstva u tamošnjoj srednjoj školi, izabran je za predsjednika udruge, dok je za potpredsjednika izabran Mirko Poljak a za člana Miluška Zelantov.

Udruga je neprofitna i nestranačka a vjerujemo da će se u njen rad uključiti veliki broj kolega, rekao je Marin Banović nakon osnivanja udruge.

Temeljni nam je cilj promocija same struke te usavršavanje mladih kadrova kroz njen rad, dodao je Banović, rekavši kako će jedan od ciljeva također biti i posveta posebne pažnje autohtonim jelima našeg kraja koja zaslužuju širu promociju.

Učenici biogradske srednje škole već godinama organiziraju manifestaciju “Što i kako su kuhale naše bake”, koju organiziraju uz pomoć svojih profesora, mentora i sponzora. Sama manifestacija, nedvojbeno je značajna. Osim promocije starih autohtonih jela i načina pripreme istih, na svakoj se nađe i 50-tak starih recepata, koji se osim kod nas, iznimno cijene i diljem svijeta.

Suradnja s drugim sličnim udrugama trebala bi biti dodatni poticaj za brojne prezentacije naše gastro ponude i izvan grada, dok se uključivanje članova naše udruge u različite manifestacije koje se održavaju u gradu Biogradu razumije samo po sebi, zaključio je Banović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...