Ovako nešto se dosad nije dogodilo, voda izlazi sa svih strana!

U Karlovcu su i dalje na snazi izvaredne mjere obrane od poplave zbog porasta vodostajaKupe. Vodostaj je u sedam sati iznosio 771 centimatar. Diže se za 10 centimatara svakih sat vremena. Istim iznosima tijekom današnjeg dana diže se i vodostaj Korane, pa su i na njenom slivu proglašene izvaredne mjere. Za promet su zatvorene ulice Obala Račkog u središtu Karlovca i državna cesta D36 prema Koritinji i Šišljaviću.

Stožer za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije priopćio je, javlja HRT, da je jutros održao izvanrednu sjednicu. Zaključeno je da je zbog obilnih kiša, topljenja snijega, rasta podzemnih voda te začepljenih kanala poplavljeno više lokacija na području Velike Gorice, Vrbovca, Ivanić Grada, Dugog Sela, Sv. Ivana Zeline te općina Gradec, Rakovec, Farkaševec, Pisarovina, Orle, Pokupsko i Brckovljani.

Na većini ugroženih lokacija na području Zagrebačke županije na snazi su redovite mjere obrane od poplave, a jutros nakon 5 sati proglašeno je izvanredno stanje na zaštitnoj vodnoj građevini u Poljanskom Lugu. Tamo je u 7 sati izmjeren maksimalni vodostaj dosad od 622 centimetra.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji najteže stanje trenutačno je na području grada Čazme u kojem je u tijeku intervencija tamošnje Javne vatrogasne postrojbe. Naime, nabujala rijeka Česma izlila se iz svoga korita i zbog toga je poplavljen dio poslovne zone zbog čega je i morao intervenirati JVP. Potencijalno su ugroženi poslovni objekti, no voda zasad, na sreću, nije prodrla ni u jedan od njih, javljaju iz Centra 112.

Ciklona Stephanie donijela nam je obilne kiše i otapanje snijega koji su prouzročili porast vodostaja rijeka. One od jučer ozbiljno prijete izlijevanjem. Najugroženije područje je okolica Zagreba, odnosno područje Velike Gorice u kojem se tijekom noći izlio kanal potoka Lomnice, zatim u Sesvetskom Kraljevcu u kojem je poplavljeno nekoliko kuća te u naselju Brčevac pokraj Vrbovca u kojem je ugroženo 500 objekata.

Zečji nasipi postavljaju se i u Karlovcu, Sisku te na Banovini, a voda se izlila i na nekoliko prometnica u Gorskom kotaru.

Vatrogasci cijelu noć crpili vodu

Na području Zagreba i Zagrebačke županije angažirano je 300 vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava s istoka Zagrebačke županije, operativa Hrvatskih voda te komunalne službe. Ugroženi su stambeni i gospodarski objekti na području Sesveta, Sesvetskog Kraljevca, Čučerja, Vukomerca, Gračana, Budeneca, Žerjavinca, Popovca, Trnovčice, Novog Brestja, Vugrovca, Kupinečkog Kraljevca, na području od Sv. Ivana Zeline do Dugog Sela i Velike Gorice te Ivanić Grada, Kloštra Ivanića i Vrbovca, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), javlja HRT.

Od 18 sati sinoć do tri sata jutros na terenu u okolici Zagreba bilo je 65 intervencija vatrogasnih ekipa na ispumpavanju podruma i prizemlja kuća na cijelom zagrebačkom području, najviše u Kašini, na velikogoričkom području i u zelinskom kraju, navode iz Centra 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS). Procjenjuje se da će tijekom jutra biti više od stotinu intervencija jer pozivi građana nisu prestajali tijekom noći i jutra pa od tri do pet ujutro broje 30-ak novih intervencija. Aktivirani su Stožeri zaštite i spašavanja Vrbovca, Brckovljana, Pisarovine i Jamnice, a u tijeku su i aktiviranja i drugih Stožera na području istoka Zagrebačke županije.

U stanje pripravnosti stavljeni su i svi DVD-ovi nizvodno od Karlovca uz rijeku Kupu jer se ujutro očekuje vodni val na rijeci Kupi pa bi vodostaj u Karlovcu mogao iznositi od +720 do +740.

Zbog izlijevanja Lekeničkog potoka koji prolazi središtem Lekenika jučer navečer voda je ušla u desetak i više kuća. Poplavljeni su i gospodarski objekti. Izlijevanjemprijete i vodostaji Save i Kupe koji su u stalnom porastu. Vatrogasne službe su na terenu. Ispumpavaju vodu, nastoje pročistiti kanale te grade zečje nasipe kako bi se spriječio prodor vode prema objektima. Radnici Vodoprivrede jučer su u SesvetskomKraljevcu mehanizacijom vršili iskope odvodnih kanala iz pogođenog područja.

Poplava u središtu Mraclina

Rast vodostaja preko noći doveo je do izlijevanja kanala potoka Lomnica u općini Velika Gorica. Situacija izmiče kontroli, voda nadire među obiteljske kuće sa svih strana, a najteže je u selu Petrovini te Mraclinu u kojem je centar pod vodom, javljaju Kronike VG.

Vatrogasci javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica i 27 dobrovoljnih vatrogasnih društava su na nogama i kuće pokušavaju zaštititi vrećama s pijeskom. Rovokopačima se nastoji napraviti odvodnja.

– Idemo redom od kuće do kuće i građane pokušavamo zaštititi od poplave. Svi zajedno slažemo vreće oko kuća kojima prijeti potok Lomnica. Prioritet su nam niži tereni – kazao je Tomislav Barišić iz DVD-a Gradići, dok je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica Borislav Turan istaknuo kako se ovakvo nešto do sada nije dogodilo u ovom kraju.

– Riječ je o najvećem izlijevanju vode na području Petrovine. Kanali su se izlili i prošle godine, ali ne ovako. Voda sada izlazi sa svih strana. Pokušavamo zaštititi kuće – dodao je.

Sva vatrogasna društva na terenu su cijelu noć. – Zbog punih kanala i natopljene zemlje ugrožen je velik broj naselja na velikogoričkom području. Noćas su vatrogasci punili vreće s pijeskom i ispumpavali vodu u Buševcu, Rakitovcu, Mraclinu, Petrovini, Ribnici – priopćio je Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice.

Intervencije i u Lici, Varaždinu…

Zatražene su i intervencije na 20-ak lokacija u Ličko-senjskoj županiji u području Karlobaga, Otočca, Gospića i Senja. Vatrogasci su ondje ispumpavali vodu. U naselju Podstrana ugrožene su dvije obitelji kojima pomoć u evakuaciji pruža DVD Pazarište.

Dojave o poplavama u nekoliko objekata zaprimljene su i u Koprivničko-križevačkoj županiji, u Križevcima i Koprivnici te romskom naselju u Žlebicama.

Na području Varaždinske županije nabujale su rijeke, potoci i dovodni kanali. Većih izlijevanja rijeka nije bilo tako da nema ugroze naselja i prometnica. Rijeka Plitvica izlila se na više mjesta na području općine Martijanec u kojoj je poplavljeno poljoprivredno zemljište, a iz Centra za obranu od poplava javili su da su od osam sati na snazi redovite mjere od poplava za sliv Plitvica – Bednja.

Vremenska prognoza

Vrijeme će danas biti oblačno povremeno s kišom, mjestimice i grmljavinom. U zapadnoj unutrašnjosti i ponegdje u zapadnoj Slavoniji kiša će prijeći u snijeg, koji će se u nizinama većinom topiti na tlu. Prestanak oborina, zatim i djelomično razvedravanje sa zapada očekuje se navečer i u noći, piše DHMZ.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...