Pažani će 2064. iz “kapsule” doznati sve o mistu i škoju prije 50 godina!

Tata, mo-bi-tel, čemu je služila ta igračka?

… a facebook, tako su se dopisivali baba i dida?

Pa kako tu nema tunela između otoka i Zadra?

HDZ, SDP, Milanović, Sanader, Linić, Karamarko, mama tko su ta bića?

Tako bi nekako mogao za pola stoljeća teći mali nedjeljni obiteljski razgovor za stolom netom nakon otvaranja stare škrinje koja je zaključana tada davne 2014. Tko, što, kako i kada? Dakle, Centar za kulturu i informacije Pag pokrenuo je izuzetno zanimljiv i kod nas skoro pa jedinstven projekt „Vremenska kapsula“.

Kao dio ovogodišnjeg programa Centra, “kapsula” se radi po uzoru na neke svjetske gradove, a jedan od takvih projekata je napravio i Steve Jobes u Aspenu, SAD. Pogađate, cilj projekta je prikupiti predmete, fotografije, dokumente, simbolične količine paških specijaliteta, i sve to staviti u vremensku kapslu koja će se onda otvoriti za ravno 50 godina, konkretno 2064., na neki prigodni dan. Oni koji će je otvoriti, moći će sve pregledati, nadopuniti novim materijalima i ponovno, kako bi ih se savjetovalo malim pisamcem, zakopati na pedeset godina.

U kapsulu će se postaviti popis stanovnika Grada Paga, dokumenti o izborima 2013., popis vijećnika Gradskog vijeća, imena gradonačelnika i drugih dužnosnika, popis ustanova, udruga, tvrtki, dokumentaciju o kulturnim i zabavnim događajima u Pagu, popis djece u vrtiću i osnovnoj i srednjoj školi, razni upotrebni predmeti (žlice, cjenici, računi, mobiteli, posude i drugo znamenje aktualnog doba i trenutka).

[pullquote align=”left”]Centar za kulturu i informacije Pag pokrenuo je izuzetno zanimljiv projekt „Vremenska kapsula“. Cilj projekta je prikupiti predmete, fotografije, dokumente, simbolične količine paških specijaliteta, i sve to staviti u vremensku kapslu koja će se onda otvoriti za ravno 50 godina[/pullquote]Uz to, ako ste milili da se na to zaboravilo, u kapsulu će se staviti simbolična količina Paškog sira u ulju u vakumiranoj posudi, paške soli, paškog meda od kadulje, sušene kadulje, a za one koji će otvoriti kapsulu stavit će se tradicionalna paška pića kako bi se mogli počastiti. Evala…

Buduća pokoljenja Paškinja i Pažana će vjerojatno s velikim oduševljenjem gledati što je pohranjeno u vremenskoj kapsuli, a danas mlade Paškinje i Pažani, koji će u tom periodu biti stariji ljudi, prisjetit će se svojega djetinjstva i rane mladosti. Pozivamo građane na suradnju, na prikupljanje predmeta, obiteljskih fotografija i raznih dokumenata, na prikupljanje svega što može biti zanimljivo za stavljanje u vremensku kapsulu na pet desetljeća. Predmeti će se u prikupljati počevši s 10. ožujka, a uskoro ćemo objaviti mjesto sakupljanja i vrijeme i mjesto postavljanja kapsule, najavili su i pozvali iz Centra za kulturu i informiranje Grada Paga. Ne, ne radi se o nekakvoj šali iz tanci maskembala.

Nije teško zamisliti, kažu, koliko ovakav projekt može biti zanimljiv. Na primjer, da je 1964. zakopana ovakva kapsula, danas bi pregledavali zanimljive predmete iz tog vremena i vremena na početku stoljeća. U to vrijeme u Pagu su radili, s naglaskom na radili, stolari, kovači, poslovao je čak i brico, postojale ribarske gajete, sol se proizvodila na bazenima, nije bilo kafića, televizije, a u kućama su se još povremeno koristile lumace, svijeće parafinke, lojanice, i toliko toga. U kapsuli bi bili stari telefoni, stara radija, deterđenti, i razni predmeti i dokumenti iz tog ranog doba.

Vremenska kapsula na Pagu - stara

[pullquote align=”right”]U kapsulu će se staviti simbolična količina Paškog sira u ulju u vakumiranoj posudi, paške soli, paškog meda od kadulje, sušene kadulje, a za one koji će otvoriti kapsulu stavit će se tradicionalna paška pića[/pullquote]U svijetu je tradicija stavljanja vremenskih “škatula” vrlo duga. Poznatije kapsule su u Flushing Meadows Parku u New Yorku, na Sveučilištu Oglethorpe, a također u New Yorku su 1938. i 1965. postavljene Westinghouse kapsule na Svjetskim izložbama. Konstruirane su tako da traju 5000 godina i tadašnjim stanovnicima Zemlje pruže bitne informacije o nama. Kapsula je zapravo toliko puno da se možda pitate kako to da neki kopač namjernik slučajno ne iskopa neku kapsulu, pokoje tisućljeće prije roka…

Inače, za vremenske kapsule postavljene i zakopane u svijetu brine i međunarodna udruga, International Time Capsule Society. Kako će naši nasljednici nakon nekoliko tisućljeća, koliko obično vremenske kapsule trebaju trajati, gledati na njihov sadržaj a preko njega i na nas? Možda slično kao što mi gledamo na drevni Egipat ili Sumer na temelju ostatataka njihovi civilizacija?

Prošle godine iskopana je izgubljena vremenska kapsula koja sadrži relikvije s međunarodne konferencije o dizajnu koja je održana 1983. u Aspenu, Kolorado. Među stvarima koje su se u kapsuli našle je i miš koji je koristo suosnivač Applea Steve Jobs. Velika, zatvorena cijev izvorno je bila postavljena da se iskopana 2000. godine, međutim planovi su se poremetili kada je zemlja gdje je pokopana kapsula promijenila vlasnika. U kapsuli dugoj oko četiri metra nalazio se Lisa miš Appleova prvog računala namijenjenog za masovnu prodaju zajedno s Rubikovom kockom, osam traka sa snimkama benda Moody Blues, primjerak časopisa Vogue iz lipnja 1983. i šest paketa piva Balantine koja su bila namijenjena onome tko prvi iskopa kapsulu. Kapsula se vratila natrag, piva se popila…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...