Počinje stručno osposobljvanje za zvanje pčelar u Zadarskoj županiji

Zadarska županija i UNDP u sklopu Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) započinju s početkom izobrazbe za zvanje pčelar, koja će započeti u Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa, sutra, 12. veljače 2014. godine s početkom u 17 sati.

Projekt stručno osposobljavanje za zvanje pčelar/ka na području Zadarske županije, ukupne je vrijednosti 61.000 kuna, a zajednički su ga organizirali i sufinancirali Zadarska Županija i UNDP. Polaznici edukacije plaćaju kotizaciju u iznosu od 704 kune. lzobrazbu će provesti djelatnici Srednje škole Bedekovčina iz Bedekovčine, u trajanju od 120 sati, teoretsku nastavu i praktični rad na jednom od obitelj skih poljoprivrednih gospodarstava u Zadarskoj županiji. Svi sudionici edukacijskog programa pristupit će završnom ispitu, a uspješnim kandidatima novostečeno zvanje bit će upisano u radnu knjižicu. Prema sadašnjim informacijama očekuje se 30 – ak polaznika s područja cijele Zadarske Županije.

Polaznici ove edukacije bit če pčelari koji su nominirani od predstavnika svojih udruga i aktivno djeluju u Zadarskoj županiji ( Udruga pčelara Bukovice i Ravnih Kotara ,”Vrisak”, Udruga pčelara “Velebit”, Udruga pčelara “Dalmatinka” ).

Ovo je već drugi po redu, nakon osposobljavanja  u travnju i svibnju 2013. godine , cjeloviti obrazovni program koji pčelarima Zadarske županije omogućava stjecanje stručnog znanja pripremajući ih za zadovoljavanje standarda Europske unije kako bi lakše pronašli svoje mjesto na tržištu.

Ova izobrazba sedma je u nizu aktivnosti osposobljavanja poljoprivrednika s područja Zadarske županije koju u protekle četiri godine zajednički financiraju i provode Zadarska županija i UNDP s Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu.

Do sada su pored stručnog osposobljavanja za pčelare, održana i ona za vinare/vinogradare, sirare, uzgajivače koza i ovaca te voćare i povrćare.

Potreba za stručnim obrazovanjem itekako je potrebna prvenstveno zbog toga što na području Zadarske županije ne postoji srednjoškolski program koji bi osigurao mogućnost redovitog obrazovanja o pčelarstvu, iako na navedenom području postoji oko 100-ak uzgajivača s 8.409 pčelinjih zajednica koje u normalnim pašnim prilikama proizvedu 250 do 350 tona meda.

Po završetku nastave, koja se očekuje u travnju 2014. godine, bit će organiziran ispit za sve sudionike obrazovnog programa temeljem kojega će sudionici dobiti potvrdu o uspješnom završetku i time steći pravo upisa zvanja pčelar u radnu knjižicu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...