Poginulo čak 25 ljudi, 1000 ranjenih, gori nekoliko zgrada

Cijelu noć traju iscrpljujuće borbe u Kijevu. U ranim jutarnjim satima još uvijek branitelji središnjeg trga Majdana odolijevaju žestokim napadima specijalnih policijskih snaga (Berkut) koji su uspjeli na jednom mjestu probiti blokadu. Gore okolne zgrade, a ne zna se sudbina ljudi u Domu sindikata na samom Majdanu koji gori cijelu noć.

U plamenu je i Glazbena akademija i još nekoliko okolnih zgrada. Gradom odjekuju pucnji i eksplozije. S glavne tribine na Majdanu nezaležnosti (Trgu neovisnosti) čuju se pjesme i pokliči – Ustani Ukrajino! Gradske vlasti objavile su da danas, u srijedu neće raditi škole i fakulteti te podzemna željeznica.

U jučerašnjim sukobima između policije i prosvjednika ubijeno je 25 osoba, uključujući sedam policajaca i 13 prosvjednika, a ozlijeđeno je više od 1000 ljudi, prema podacima ministarstva zdravstva.

Javljeno je da je poginuo jedan novinar kijevskih “Vijesti” te da je snajperskim hicem ranjen jedan od vođa oporbene Batkivščine Turčinov.

Vjačeslav Veremij odlazio je s posla kući taksijem kad su nepoznate osobe bacile Molotovljeve koktele na vozilo, zaustavljeno vatrom, izvukle ga iz vozila i krenule ga tući, objavio je besplatni dnevnik na internetskoj stranici.

“Ranjen je mecima u predjelu trbuha” te je preminuo u bolnici nakon višesatne operacije, dodaje dnevnik na ruskom jeziku blizak ukrajinskoj vlasti.

Vesti su navele da je njihov novinar već ozlijeđen krajem siječnja u sukobima policije i prosvjednika u Ulici Gruševski. Tada je djelomično izgubio vid.

Iako je naređeno da se grad blokira te onemogući ulaz i izlaz, na društvenim mrežama i portalima dolaze vijesti kako je u Kijev ušlo nekoliko autobusa s prosvjednicima iz Lavova te da i iz drugih krajeva Ukrajine stižu ustanici na u pomoć. No, i Berkutu dolazi pojačanje iz istočnih dijelova Ukrajine.

U sitnim noćnim satima susreli su se Vitalij Kličko i predsjednik Viktor Janukovič. No nakon dva sata razgovora bez ikakvog rezultata. Kličko je nakon sastanka kazao kako se Janukovič “ponaša posve neadekvatno situaciji koja je u Kijevu”.

– On je tražio da položimo oružje, kaže Kličko, kao da se ne vidi tko vodi napad i kakvim sredstvima.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič objavio je na portalu predsjednika Ukrajine proglas u kojem je za eskalaciju nasilja optužio oporbu.

– Prešli ste granicu i zato oni koji pozivaju na oružje i žele vlast putem nezakonitih djelovanja snose krivičnu odgovornost.

– Oni žele vlast nasilnim putem, a ne po volji naroda, putem izbora, već pogromoma, nasiljme i ubojstvima, kaže Janukovič.

No, pozvao je oporbene čelnike na kompromis i dogovor jer “treba spašavati Ukrajinu”. Prema nekim informacijama sastanak bi se trebao održati uskoro.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...