Poplave diljem Hrvatske, najteže kod Vrbovca

Obilne oborine, rast podzemnih voda, začepljeni kanali i topljenje snijega uzrokuju u velikom dijelu Hrvatske plavljenja stambenih, gospodarskih ili cestovnih objekata. Najteže je na području Vrbovca, gdje je u naselju Brčevec ugroženo oko 500 objekata, a u Sesvetskom Kraljevcu više desetaka objekata, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Na području Zagreba i Zagrebačke županije angažirano je 300 vatrogasaca iz Dobrovoljnih vatrogasnih društava s istoka Zagrebačke županije, operativa Hrvatskih voda te komunalne službe. Ugroženi su stambeni i gospodarski objekti na području Sesveta, Sesvetskog Kraljevca, Čučerja, Vukomerca, Gračana, Budeneca, Žerjavinca, Popovca, Trnovčice, Novog Brestja, Vugrovca, Kupinečkog Kraljevca, na području od Sv. Ivana Zeline do Dugog Sela i Velike Gorice te Ivanić Grada, Kloštra Ivanića i Vrbovca.

 

Zbog obilne kiše na zagrebačkom području, tijekom noći je bilo više od 65 intervencija vatrogasnih ekipa u poplavljenim kućama i podrumima, izvijestili su iz zagrebačkog Centra 112. Od 18 sati sinoć do tri sata jutros na terenu je bilo 65 intervencija vatrogasnih ekipa na ispumpavanju podruma i prizemlja kuća na cijelom zagrebačkom području, a ponajviše u Kašini te na velikogoričkom području i u zelinskom kraju, navode iz Centra 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS). Procjenjuju da će tijekom jutra biti više od stotinu intervencija jer, kako navode, pozivi građana nisu prestajali tijekom noći i jutra pa od tri do pet ujutro broje 30-ak novih intervencija.

Aktivirani su Stožeri zaštite i spašavanja Vrbovca, Brckovljana, Pisarovine i Jamnice, a u tijeku su i aktiviranja i drugih Stožera na području istoka Zagrebačke županije.

Svi DVD-ovi nizvodno od Karlovca uz rijeku Kupu stavljeni su u stanje pripravnosti od strane Županijskog Vatrogasnog zapovjednika, s obzirom da se tijekom noći i ujutro očekuje vodni val na rijeci Kupi pa bi vodostaj u Karlovcu mogao biti od +720 do +740.

U Karlovačkoj županiji zasad nema većih ugroza za stambene i gospodarske objekte, osim u Vojniću gdje su ugrožene farme svinja, ali će opasnost biti otklonjena stvaranjem zečjih nasipa od strane DVD Vojnić, te u Banskom Laskovcu (općina Lasinja) gdje su ugroženje životinje na manjoj gospodarskoj farmi.

U tijeku je evakuacija koju provodi JVP Karlovac i DVD Lasinja u suradnji sa jedinicama lokalne samouprave Općine Lasinja.

U Ličko-senjskoj županiji na 20-ak lokacija na području Karlobaga, Otočca, Gospića i Senja zatražene su intervencije vatrogasaca, ispumpavanje vode i angažirana su komunalna poduzeća i Crveni Križ. U naselju Podstrana ugrožene su dvije obitelji kojima pomoć u evakuaciji pruža DVD Pazarište.

Dojave o izlijevanju vode i poplavljivanju nekoliko objekata zaprimljene su i u Koprivničko-križevačkoj županiji, u Križevcima i Koprivnici te romskom naselju u Žlebicama, dok je u Sisačko-moslavačkoj županiji, na području Siska i Gvozda, u tijeku ispumpavanje nekolicine stambenih objekata. Na području Lekenika i Peščenice u tijeku je izgradnja zečjih nasipa i zatvoren je niz cesta.

Gospodarski objekti poplavljeni su zbog začepljenja kanala u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u industrijskoj zoni Čazme, a najviše je ugrožena tvornica za preradu mesnih proizvoda i stanica za tehnički pregled.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...