Potpora Zadru kao regionalnom žarištu u samom središtu Jadrana

„Donatov metropolis“ bio je protekla dva dana ugodan domaćin Upravi Skupštine europskih regija (Assembly of European Regions-AER), na susretu kojemu je nazoilo  65 članova  značajne neovisne europske političke organizacije iz gotovo svih europskih zemalja.  U srijedu, 19. veljače 2014. župan je primio predsjednicu AER-a HandeOzsanBozatli sa suradnicima, nakon čega su započeli radni sastanci u Svečanoj dvorani Sveučilišta.

U Kazalištu lutaka Zadar, u poslijepodnevnim satima održano je predstavljanje Akademskog centra za osposobljavanje koji će uskoro zaživjeti i na zadarskom Sveučilištu.

– To je prvi događaj kojeg je AER organizirala u Hrvatskoj otkad smo postali punopravna članica Europske unije, kazala je predsjednica Skupštine europskih regija HandeOzsanBozatli. Podsjetila je također kako je prva hrvatska regija koja je pristupila AER-u bila Istarska županija, koja je asocijaciji pristupila 1994. godine, a zadarska županija Skupštini se pridružila 2011. i od tada di danas je, naglasila je Bozatli, vrlo aktivna članica.

[pullquote align=”left”]To je premijerni događaj kojeg AER organizira u Hrvatskoj otkad je postala punopravna članica EU, kazala je Hande Ozsan Bozatli, predsjednica Skupštine europskih regija[/pullquote]- Skupština europskih regija promovira decentralizaciju i kompetenciju regija na europskoj razini, a na raspolaganju su nam različiti instrumenti među kojima je i Akademski centar kojeg osnivamo u Zadru. Taj centar objedinit će sve edukacijske aktivnosti koje promovira AER, kazala je Bozatli, najavivši kako će Skupština europskih regija ubuduće usko surađivati sa Zadarskom županijom i Sveučilištem u Zadru.

– Veseli nas da je baš Zadarska županija domaćin ovog događaja jer Akademski centar nudi stručan pristup razumijevanju regionalizacije i značaja postojanja i djelovanja regija u okviru državnog ustroja, rekao je župan Stipe Zrilić pozdravljajući sve nazočne u Kazalištu lutaka. Dodao je da Akademski centar može donijeti regijama članicama SER-a  besplatnu edukaciju kako za mlade, tako i za službenike u javnoj upravi pa i za one koji obnašaju  čelne dužnosti u jedinicama lokalnih i područnih samouprava.

– Ta edukacija  svima može pomoći u ostvarivanju dnevnih zadaća,  u kvalitetnijoj promidžbi interesa naše regije na europskoj razini, ali  i u jednostavnijem donošenju odluka o udruživanju s potencijalnim partnerima u Europi, naglasio je župan.

[pullquote align=”right”]Prva hrvatska regija koja je pristupila AER-u bila Istarska županija, koja je asocijaciji pristupila 1994. godine, a zadarska županija Skupštini se pridružila 2011. i od tada do danas je vrlo aktivna članica[/pullquote]Također  Centar nudi mogućnosti i stručnjacima koji se bave pitanjima regija i regionalizacije za suradnju.

– Nadam se da će se netko od stručnjaka i s našeg Sveučilišta uključiti u rad Centra i na taj način podijeliti hrvatsko iskustvo upravno-teritorijalnog ustroja s ostalim članicama SER-a, zaključio je na kraju župan.

Akademskom centru za osposobljavanje potporu je dao i dr. sc. Damir Magaš sa zadarskog Sveučilišta koji je sinoć istaknuo kako bolji trenutak za dolazak Skupštine europskih regija u Zadar nije mogao biti nego baš sada.

– Sadašnji trenutak u Hrvatskoj upravo je prijelomni u smislu odluka koje naša Vlada donosi oko regionalnog ustroja Hrvatske. Predlaže se zakon koji bi ukinuo dosadašnji ustroj i uspostavio novi po kojem bi postojalo samo pet regija. Nadam se da ipak neće ići tako daleko, kazao je Magaš koji će se u Akademskom centru, kaže, boriti za prava i vrsnost svih naših regija i županija, istaknuvši kako je upravo Zadar središte najstarijeg sveučilišta u Hrvatskoj i pravo regionalno žarište u samom središtu Jadrana. Goste iz Europe,  pozdravio je i rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić poželjevši puno kvalitetnih programa i projekata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...