Cestitka_Uskrs

Pozdrav Suncu dobija više svjetla i novi softver za efekte

Grad Zadar poduzeo je opsežne popravke na instalaciji Pozdrav Suncu kojima bi u budućem razdoblju trebale biti otklonjene teškoće koje su ometale normalan rad te najpopularnije turističke atrakcije u Zadru.

Prema riječima Nikole Štokova koji je u Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti Grada Zadra zadužen za održavanje i popravke instalacije Pozdrav Suncu, ovoga tjedna trebali bi biti dovršeni radovi na izmjeni električnih vodova ukoliko dopuste vremenske prilike.

 

Osvjetljenje na obali

– Nakon toga više neće biti problema sa svjetlima koja osvjetljavaju kraj rive što je dosta bitno za sigurnost ljudi, pogotovo djece koja se tamo igraju i zalete prema moru, pa u večernjim satima ne vide gdje je rub obale. Isto tako i za brodove kojima je osvjetljenje važno za orijentaciju gdje se nalazi kraj. Kada promijenimo vodove koji su dotrajali zbog vremenskih uvjeta u kojima su radili, više neće biti problema s tim.

– Što se tiče same instalacije Pozdrav Suncu, tu smo pred kraj prošle godine kad smo imali određene radove dosta toga napravili i popravili. Podignuti su upravljački boksovi koji su se nalazili niže, a i iz njih su se slali impulsi na led svjetla u pločama na površini. Iako je bila postavljena drenaža koja je trebala rješavati nakupljene oborine u relativno kratkom roku, ekstremni vremenski uvjeti s obiljem padalina kojima smo izloženi već mjesecima, naplavljivali su instalaciju, kabeli su ležali u vodi, kao i boksovi, i dolazilo bi do proboja. To smo sanirali, boksovi su podignuti u zrak i zaliveni smolom tako da će i to biti riješeno – kaže Štokov.

Kad su već došli do samoga kraja radova, primijetili su i jednu grešku u softveru koja se do sada nije pojavljivala, a zbog koje se se slika u pločama smrzavala ili potpuno gasila.

– Zbog te smo greške morali konzultirati proizvođače iz Njemačke da nam u tome malo pomognu jer se ipak radi o delikatnijim uređajima koji se nisu serijski proizvodili već posebno za ovu namjenu. Nastojimo servisirati instalaciju na način da budu svi ti dijelovi dobavljiviji i dostupniji, s povoljnijim cijenama nego do sada, jer se radi o instalaciji koja je za nas vrlo važna, ona ima veliko značenje za Zadar i bitna je za turizam, tako da bude stalno u funkciji.

– Kad riješimo tu grešku na softveru, slika više neće biti smrzunuta i instalacija će opet funkcionirati normalno. Puno se toga nije moglo znati na početku u smislu održavanja svih uređaja jer se ipak radi o unikatnoj instalaciji koja u ovakvom obliku ne postoji nigdje na svijetu. U početku je bio sklopljen ugovor s jednom tvrtkom za održavanje instalacija. Radilo se o manjem paušalnom iznosu jer se nisu očekivalo neki veliki kvarovi, ali smo se onda suočili s problemom vandalizma koji nismo očekivali.

Nismo znali da će netko razbijati ploče i to nam je najveći problem bio. A onda su počeli odlaziti i konektori koji su bili u vodi… Sad nakon ovog zadnjeg servisa svi ti veći problemi trebali bi biti otklonjeni i utjecaj atmosferilija puno manji nego do sada – ističe Štokov dodajući kako će radovi na elektroinstalacijama iznositi oko 60 tisuća kuna, a troškovnik će biti dodatno proširen i zbog izmjene popucanih ploča.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...