Prešla pola svijeta u godinu dana: Od Indije do Emirata i Kube

Riana Petanjek je jedna od rijetkih ženskih putopisaca u Hrvatskoj – evo kako izgleda svijet kroz ženske oči! U proteklih godinu dana prošla je pola svijeta, od Amerike, Indije, Kube do Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Da ne pišem previše; ajmo od početka! Prvo sam iz Europe sletila u San Francisco, apsolutno broj jedan grad za život do sad, za mene, rijetko koji mu je ravan! Noćni život nije nešto, a pogotovo puno manje nego bi očekivali, no grad apsolutno za svakog. Obzirom da nisam željela samo gradove otkrivati po Americi, iznajmljujem auto i ne gasim ga, osim dok stajem fotkati. Tako sve do Grand Canyona, skoro 15 sati nevjerojatne prirode i čistog užitka, a nakon toga jedna od najljepših scena ikad; zalazak sunca nad tim čudom od prirode. Već tu shvaćam kako ta ista Sjeverna  Amerika ima prirodu vrijednu svakog centa potrošenog na to putovanje i svi koji se zadržavaju samo po gradovima nevjerojatno griješe. Moj se put nastavlja do Vegasa tu boravim samo koji dan, (iako je grad prelud i baš onakav ko iz filmova), Death Valley, koja je zapravo nacionalni park, mi je daaaleko zanimljivija i opet postaje nešto neopisivo. Tišina koju doslovno čujete, a priroda kao da ste na površini mjeseca na pojedinim dijelovima te ogromne, raznolike i predivne pustare! Na povratku do Kalifornije još jedan predivan nacionalan park – Yosemittie. Nakon provedenih nešto više od mjesec dana u zlatnoj zemlji, kreće moj let za mjesto crnog zlata; Dubai. Priroda ništa, ali baš ništa posebno no grad koji može ispuniti svaku vašu materijalnu zamisao i nudi nevjerojatne noćne provode s ljudima svih mogućih nijansi boja i nacija. Dva tjedna su i više nego dosta, pa već letim za Maleziju. Ne otkrivam ništa puno osim detaljnog istraživanja Kuala Lumpura, za kojeg vam je zaista nekoliko dana i previše. Zapravo, puno sam uzbuđenija što iz njega letim za egzotičnu Kambodžu, nego što me sam grad impresionirao.

Gotovo mjesec dana po toj toliko siromašnoj, a opet toliko bogatoj zemlji postaje možda najljepših mjesec dana ikad. Što zbog predivnih, uvijek nasmijanih ljudi koji tamo žive, što zbog ogromnog broja mladih iz cijelog svijeta koji tamo putuju, a ja ih upoznajem otkrivajući prekrasnu prirodu i još ljepše hramove.  Nastavljam s malo više turističkim, ali opet zanimljivim Tajlandom, glavni grad Bangkok pretvara se u najluđe mjesto u kojem sam ikad imala priliku izaći. Otoci, koje sam obišla (sve na istočnoj strani) su i više nego fascinantni, puni  ekipe iz svih mogućih zemalja koji tamo ne rade ništa osim partijanja, ali Bangkok je ipak luđi od svih tih otoka zajedno  i nudi jako puno toga za vidjeti i preko dana.

Nakon jugoistočne Azije vraćam se u Europu i turističkim poslom uživam po našoj obali, što je u mojoj glavi također egzotično putovanje na svoj način. Godina putovanja sad je prešla svoju polovicu, a ja pakiram kofere za Indiju, tamo me čeka novinarski posao. Kako sam prije Indije opet koji tjedan provela u Dubaiu malo je reći kulturološki šok po slijetanju u Ahmedabad (Indija).  Obzirom da živim tamo nekoliko mjeseci otkrivam stvarno puno , jer gotovo svaki vikend putujem na neko novo mjesto, ponekad avionima-tamo često stvarno jeftina opcija, ponekad busevima, a ponekad – kad se baš hoću kazniti-vlakovima. Od  svih gradova i mjesta, najbolji doživljaj je bilo Đainističko svetište / Palitana, sa stotinu hramova na vrhu brda do kojeg se pješači nekoliko kilometara i svakako noći provedene u pustinji kod zanimljivog grada Jaisalmera. Nisam propustila ni Bombay, Taj Mahal, Udaipur.. i mnoge druge turističke destinacije, no kao što to često bude, one manje popularne mogu biti daleko bolje. Kažu da je Indija duhovno bogata iako je užasno siromašna, moram priznati da je takvom nisam doživjela, više kao grozan sudar užasno bogatih i još gore siromašnih. Nazivala bi je često i zločinom protiv čovječnosti, a duhovno bogatstvo je u nama ili u nekima nije, pa nemojte po to u Indiju, ali svakako vrijedi doživjeti taj apsolutni kaos barem jednom u životu.

Moj indijski život je završio , a ja se tih par dana u Hrvatskoj nisam ni raspakirala, jer letim opet za Ameriku , ovaj puta srednju, a apsolutno prekrasna Kuba mi je dom idućih mjesec dana. Konačno ne putujem sama pa u najboljem društvu prijateljice prolazim cijelu od najzapadnije do najistočnije točke. Priroda me potpuno i apsolutno osvaja, a glazba i njihova nadaleko poznata rasplesanost ipak ostaju više turistička zabluda. Za Kubance teška i zatvorena zemlja, pa nije ni čudo da im je bitnije na vama zaraditi nego zabavljati se.

Često nailazim na naslove, gdje se mnogi hvale putom oko Svijeta, spominju se brojevi kilometara i zemalja… ja to stvarno ne brojim i ne mislim da sam u proteklih godinu dana napravila put oko Svijeta ,ali da sam vidjela, naučila , spoznala, upoznala i otkrila puno…. jesam! No, teško je to sve prenijeti u par riječi, pa možda bolje da moje fotografije govore, ionako kažu da slika govori više od tisuću riječi, a moje buduće i postojeće putopise i blogove s putovanja možete pronaći na www.rianatravelmaker.com. Između ostalog tamo su i ostale fotografije prirode, ljudi,životinja… Uživajte dok se ne javim sa sljedeće destinacije! Voli vas Riana.”

Foto-galeriju pogledaj na www.rianatravelmaker.com

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...