Protokol o prijateljstvu uskoro “pobratimljenih” Zadra i Dundeeja

Božidar Kalmeta, gradonačelnik Zadra u ulozi domaćina, na jednoj strani, i Bob Duncan, gradonačelnik Dundeeja, na drugoj strani, u Maloj vijećnici Grada Zadra, potpisali su Protokol o prijateljskim vezama i suradnji između Grada Dundeeja u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske i Grada Zadra u RH.

Potpisivanje Protokola predstavlja rezultat postojećih prijateljskih veza koje se njeguju dugo godina, točnije punih 55, počevši s 1959., a ovim činom, složila su se oba ‘poteštata’,  napravljen je veliki korak prema bratimljenju dvaju gradova, u cilju njihova napretka, odnosno zadovoljstva i prosperiteta njihovih građana.

Maloj svečanosti potpisivanja prethodio je sastanak izaslanstava Grada Zadra i Grada Dundeeja, na kojemu su se razmatrali potencijalni vidovi konkretne suradnje kako bi se obuhvatile što veće mogućnosti zbližavanja u različitim aspektima društvenog, kulturnog, obrazovnog i gospodarskog života. U sastavu oba izaslanstva djelovali su predstavnici sveučilišta i obrazovanja, gospodarskih komora, ali i Centra za ekspertizu Vijeća Europe, pa su susretu, uz Boba Duncana, nazočili i Lord Alexander H. Dundeeja, član Britanskog parlamenta i počasni konzul Republike Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu,  pročelnik Ureda gradonačelnika Dundeeja David K. Dorward, pročelnik za obrazovanje Grada Dundeeja Paul Clancy, kao i Angusa Sandra J. Burke. direktorica Gospodarske komore Dundeeja. U svojstvu predstavnika Centra za ekspertizu Vijeća Europe sudjelovali su njegova dopredsjednica Alina Tatarenko i stručnjak za projekte Daniele del Bianco.

[pullquote align=”left”]Potpisivanje Protokola predstavlja rezultat postojećih prijateljskih veza koje se njeguju dugo godina, počevši s 1959., a sada je, naglasila su oba ‘poteštata’, napravljen veliki korak prema bratimljenju dvaju gradova[/pullquote]Uz gradonačelnika Božidara Kalmetu, Grad Zadar predstavljali su pak predsjednik Gradskog vijeća, Živko Kolega, kao i potpredsjednik Dražen Grgurović, v.d. pročelnice UO za EU fondove, Ana Odvitović, zamjenik pročelnika Ureda Grada Boris Artić, pomoćnica pročelnika UO za odgoj i školstvo Doroteja Kamber Kontić, kao i voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju, Anita Gržan Martinović. Također su kratkom prijemu na Narodnom trgu 1 sudjelovali i dr.sc. Leonardo Marušić, prorektor Sveučilišta u Zadru za mobilnost i projekte EU te predsjednik Gospodarske komore Zadarske županije Dario Jurin.

Na samom početku sastanka gradonačelnik Kalmeta zaželio je gostima dobrodošlicu, izrazivši počašćenost njihovim posjetom i željom za uspostavljanjem čvršćih odnosa. Upoznao ih je s glavnim karakteristikama i gospodarskim aktivnostima grada Zadra, njegovom orijentacijom za razvoj u budućnosti, odnosno ulaganja u razvoj pomorstva, luka i turizma.

Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom Zadra i Dundeeja, naglašavajući kako Grad Zadar živo surađuje i sa svojih šest gradova prijatelja: Reggio nell Emilia (Italija), Romans (Francuska), Fürstenfeldbruck (Njemačka), Székesfehérvár (Mađarska), Padova (Italija) i Iquique (Čile) i to putem razmjena, posjeta i međusobnih promocija. Kao veliku prednost Zadra u turističkom, ali i kulturnom pogledu Božidar Kalmeta istaknuo je povezanost sa gotovo svim metropolama u Europi i to putem avionske tvrtke Ryanair.

Predstavnici Dundeeja istaknuli su u obraćanju kako su ponosni vlastitom velikom gospodarskom granom, proizvodnjom jute, ali su također okrenuti razvoju ugostiteljskog sektora, što predstavlja područje na kojemu bi mogla usko surađivati dva grada. Dundee se veoma ponosi svojim obrazovnim i sveučilišnim centrima, pogotovo na području biotehnologije i biomedicine, a treba kazati kako u gradu s oko 150 000 stanovnika, ima preko 45 000 studenata na dva tamošnja sveučilišta.

Činjenica da je Hrvatska 1. srpnja 2013. godine postala članicom Europske unije, još više povezuje Zadar i Dundee, postavljajući time temelje za lakše ostvarenje planiranih zajedničkih projekata i inicijativa. U tom dijelu veliku ulogu svakako će imati Centar za ekspertizu Vijeća Europe, čija je dopredsjednica Alina Tatarenko pojasnila kako će alati upravo nove suradnje, prerasti u strategiju, odnosno poslužiti kao ‘pilot projekt’ i primjer mnogim europskim gradovima, a u cilju poticanja decentralizacije i demokracije, te institucionalnih kapaciteta i učinkovitosti u pružanju usluga na razini lokalnih samouprava.

[pullquote align=”right”]Planira se i uspostava odnosa između sveučilišta i obrazovnih ustanova, razmjena studenata, učenika, profesora i nastavnika, organizacija stručnih i znanstvenih skupova, a prijateljski odnosi bi trebali rezultirati i zajedničkim projektima financiranima sredstvima iz EU fondova[/pullquote]Na sastanku su predstavnici gradova svakako pronašli dodirne točke i dogovorili temelje za zajedničko djelovanje na područjima obrazovanja, potom kulturne, ali i trgovačke razmjene kako bi se stvorilo povoljno okruženje za razvoj partnerstva i svekolikog napretka. Tijekom vremena će se uspostaviti skupine za partnerstva, kako bi se održavale postojeće veze i razvijala suradnja kroz nove projekte i inicijative, što su potpisivanjem Protokola, potvrdili u ime obiju strana gradonačelnici Kalmeta i Duncan.

Nakon što to isto verificiraju gradska vijeća, između dvaju gradova će biti potpisan i sporazum o promicanju prijateljstva i suradnje na područjima lokalne samouprave, kulture, gospodarstva, turizma, poticanja robne razmjene i razmjene iskustava u izgradnji i upravljanju turističkom infrastrukturom i sličnim projektima.

Planira se i uspostava odnosa između sveučilišta i obrazovnih ustanova, razmjena studenata, učenika, profesora i nastavnika, organizacija stručnih i znanstvenih skupova, a prijateljski odnosi bi trebali rezultirati i zajedničkim projektima financiranima sredstvima iz EU fondova.

Veliko mi je zadovoljstvo biti u ovom lijepom i povijesnom gradu. Dundee se ubrzano mijenja, puno je investicija, kao i u Zadru, pa se nadam da će to promijeniti izgled naših gradova. Još ćemo raspraviti o svemu i detaljno razraditi protokol o suradnji, rekao je gradonačelnik Dundeeja Bob Duncan s čime se složio i Božidar Kalmeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...