Dva desetljeća bez Damira Tomljanovića – Gavrana

U Krivom putu, u ponedjeljak, obilježen je Dan sjećanja i 20. obljetnica pogibije stožernog brigadira Damira Tomljanovića Gavrana. Komemoraciji su nazočili hrvatski generali Ante Gotovina, Mladen Markač, Josip Lucić, Ivan Andabak i Tomo Medved, kao i brojni hrvatski branitelji, suborci i prijatelji heroja Domovinskog rata.

U ime Grada Zadra počast palome junaku su odali zamjenik gradonačelnika, Ivica Vlakić i pomoćnik pročelnika UO za socijalnu skrb Jakov Vidović. Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu poginulog bokovnika. Nastavio se svetom misom zadušnicom u crkvi BDM Snježne, da bi potom bio priređen i okrugli stol na kojem se govorilo o ulozi u Domovinskom ratu Damira Tomljenovića-Gavrana.

Prošao je najteža hrvatska bojišta od Pakračke poljane, preko dubrovačkog i vukovarskog bojišta do Velebita gdje je imao najzahtjevniju ulogu, a to je bila čuvanje Maslenice nakon njezina oslobođenja, odnosno VRO “Maslenica”. Ubijen je snajperskim hicem dok je obilazio hrvatske položaje na obroncima Velebita.

Iako nije iz Zadra, Zadrani su Damira Tomljanovića-Gavrana prihvatili kao svog sina. Njegovo ime nosi trg ispred najljepše zadarske osnovne škole, “Zadarski otoci”, ali i podrška navijačke skupine “Tornado” koju su izrazili fantastičnom bakljadom organiziranom njemu u čast dovoljno govori o tome koliko je Gavran u mislima i srcima Zadrana, kazao je na okruglom stolu zamjenik Vlakić.

[pullquote align=”left”]Damir Tomljanović (Krivi Put, Senj, 18. travnja 1968. – Tulove grede, 17. veljače 1994.), hrvatski redarstvenik, hrvatski branitelj tijekom Domovinskog rata i zapovjednik 1. Sektora IZM Zadar ZP Split 1. gardijske brigade Oružanih snaga RH[/pullquote]Program obilježavanja 20.obljetnice pogibije Tomljanovića-Gavrana organizirali su Udruga pripadnika SG SOD “D.T.-GAVRAN” Zadar i Udruga ratnih veterana 1.GBR”Tigrovi”.

Damir Tomljanović (Krivi Put, Senj, 18. travnja 1968. – Tulove grede, 17. veljače 1994.), hrvatski redarstvenik, hrvatski branitelj tijekom Domovinskog rata i zapovjednik 1. Sektora IZM Zadar ZP Split 1. gardijske brigade Oružanih snaga RH.

Bio je zapovjednik postrojbe Tigrova za vrijeme Domovinskog rata. Dragovoljno je u kolovozu 1990. pristupio postrojbi specijalne policije za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje pored Zagreba. Ratovao je na svim ratištima Domovinskog rata, bio je prekaljeni ratnik i zapovjednik. Sa suborcima je mjesecima dijelio dobro i zlo na vrlo zahtjevnoj bojišnici na Velebitu u odbijanju neprijateljskih napada, često u nemogućim vremenskim uvjetima. Prilikom nadzora svojih položaja Damir Tomljanović – Gavran poginuo je 17. veljače 1994. na padinama Velebita, od neprijateljskog snajpera i zadobivene rane u glavu.

Nositelj je brojnih odlikovanja: Spomenica domovinske zahvalnosti, Red hrvatskog trolista, Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, spomenicom Prvi hrvatski redarstvenik i Redom kneza Domagoja.

Dana 26. srpnja 1994. u Šepurinama kod Zadra osnovano je Obučno središte gardijskog desantnog pješaštva Pukovnik D.T.- Gavran. Na obljetnicu njegove smrti u njegovu čast, na prijedlog Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata 2007. godine u Zagrebu ulica Bundek preimenovana je u Ulicu Damira Tomljanovića Gavrana.

Prigodom Dana hrvatskih mučenika 2010., organiziranim šestodnevnim hodočašćem krenulo se iz Krivog Puta prema Senju, na Karlobag, Starigrad-Paklenica, Modrič, pa prijelazom preko Velebita i mjesta pogibije Damira Tomljanovića na Sveti Rok i do Crkve Hrvatskih mučenika na Udbini. Cijela dionica bila je duga oko 200 kilometara.

Damir je pokopan na groblju u Krivom Putu pokraj Senja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...