Rak dojke na prvom mjestu po smrtnosti i broju novooboljelih u Zadarskoj županiji

Dobra promidžba akcije ili veća svijest o potrebi čuvanja vlastita zdravlja pridonjeli su uspješno provedenom preventivnom programu kojemu je domaćin, uz ostale, bio i Pag. Na poziv Zavoda za javno zdravstvo Zadar pregledu dojke na mobilnom mamografu odazvalo se, naime, čak 80 žena iz grada Paga što je i maksimalan broj koji se mogao pregledati. Pregled se odvijao kroz dva dana kod Doma kulture u centru mjesta. I angažirani djelatnici izuzetno su zadovoljni odazivom, a bilo je mnogo upita žena hoće li se ponovno organizirati ovakav pregled što ovisi,kako su sami rekli, o financijskim sredstvima.

Ovakav način pregleda je odličan jer mi dolazimo kod žena i razvijamo svijest i potrebu da se ovi pregledi obavljaju svake dvije godine, pa i češće kod nekih generacija. Kultura pregleda dojki mamografijom je kod nas na žalost još uvijek u povojima i moramo poticati žene da redovito vrše preventivne kontrole budući da mamograf otkriva pozitivan nalaz dvije do tri godine prije nego li se napipa, rečeno je nakon pregleda.

Baš kako je i najavljeno, Zavod za javno zdravstvo Zadar krenuo je u provedbu projekta pod nešto dužim nazivom “Mobilni mamograf u ranom otkrivanju raka dojke u Zadarskoj županiji 2013/14.” U njegovu odvijanju planira se kroz idućih nekoliko mjeseci obuhvatiti sve područne jedinice lokalnih samouprava. To je nužno, jer, zbog geografske raznolikosti i veće udaljenosti pojedinih gradova i općina u Zadarskoj županiji, uočen je slabiji odaziv u pojedinim rubnim naseljima pa smo odlučili organizirati dolazak mobilnog mamografa iz Zagreba. Time se omogućilo upravo tim ženama da ostvare pravo na dostupno i besplatno mamografsko snimanje što je mali ali značajan korak, nekima možda i itekako značajan, kaže nam dr.med.spec. Ljilja Balorda iz ZZJZ-­a Zadar.

Kod svih zloćudnih bolesti u žena rak dojke je na prvom mjestu po smrtnosti i po broju novooboljelih u Republici Hrvatskoj, a isto tako i u Zadarskoj županiji. Baš i zbog toga se na državnoj razini trenutno provodi treći ciklus “Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke”, a među aktivnosti ulazi i mobilna mamografija.

Inače, danas, 4. veljače, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka. I to ove godine pod motom “Srušiti mitove” kako bi se izbjegle zablude o karcinomu, pa su stoga i djelatnici Službe za socijalnu medicinu i zadarskog Zavoda za javno zdravstvo u Trgovinskom centru na Relji od 10 do 12 sati dijelili brošure sa savjetima i promidžbene materijale u kojima se građani pozivaju na preventivne preglede u medicinskim ustanovama.

Međunarodna agencija za istraživanje raka koja djeluje u sklopu Svjetske zdravstvene organizacije priopćila je kako se samim liječenjem ta bolest neće iskorijeniti te su u prevenciji potrebne javno zdravstvene politike, ali i bolje korištenje cjepiva u borbi protiv raka. Iz ove agencije ističu kako broj oboljelih od raka u svijetu raste “zabrinjavajućom brzinom”.

Veća predanost prevenciji i ranom otkrivanju raka pridonijela bi, ističu stručnjaci, učinku poboljšanih metoda liječenja u borbi protiv zabrinjavajućeg porasta oboljenja od raka. Brzi porast troškova liječenja raka utječe i na gospodarski najjače zemlje svijeta. Naime, ukupni troškovi za liječenje raka 2010. godine procijenjeni su na oko 1,16 bilijuna dolara. U 2012. godini broj novooboljelih od raka porastao na oko 14 milijuna na godinu, a ta bi se brojka u iduća dva desetljeća mogla povećati na 22 milijuna oboljelih.

Broj smrtnih slučajeva uzrokovanih rakom tmogao bi se povećati s 8,2 milijuna na 13 milijuna godišnje. Navedeni podaci pokazuju da sadašnjim ritmom svaki peti muškarac i svaka šesta žena na svijetu oboljeli od raka prije 75. godine života, a od posljedica umre svaki osmi muškarac i svaka dvanaesta žena.

Prema navedenim podacima iz 2012. godine najviše je bilo novooboljelih od raka pluća, dojke, debelog crijeva i crijeva, dok su najviše smrtnih slučajeva uzrokovali rak pluća, jetre i želuca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...