Ravni kotari: “Netko nas želi zavaditi sa Zadranima!”

Povodom najnovijih događaja oko budućeg ŽCGO u Biljanama Donjim i reakcije nekih Mjesnih odbora Grada Zadra, priopćenjem za javnost u četvrtak navečer oglasila se i Eko-Udruga Ravni kotari pojašnjavajući svoj stav u vezi zajedničkog problema.

Na posljednjim Javnim raspravama u Benkovcu i Zemuniku Donjem većina mještana Ravnih Kotara izrazila je još jednom svoje neslaganje sa spornom lokacijom budućeg ŽCGO kod Biljana Donjih. Nekoliko dana nakon toga javilo se nekoliko Mjesnih odbora i nekih Udruga građana u blizini sadašnjeg odlagališta otpada u Diklu-Kožino i zatražilo kod nadležnih da se zabrani dovoženje smeća iz okolnih mjesta, a čiji se mještani protive izgradnji ŽCGO u Biljanama Donjim, podsjećaju u dopisu Ravnokotarani i nastavljaju:

[pullquote align=”left”]Mišljenja smo da neke tvrtke, neki politički krugovi i pojedinci manipuliraju s ovim osjetljivim pitanjem ne bi li na taj način zavadili mještane jednog i drugog područja i time dobili nekakve poene u cilju pritiska na mještane Ravnih Kotara[/pullquote]- EKO-Udruga “Ravni Kotari“ pritom izjavljuje da smo u udruzi od prvih naših akcija u cilju promjene štetne lokacije kod Biljana Donjih dali i uvijek ćemo davati punu podršku mještanima Dikla, Kožina, Bokanjca – da se odlagalište otpada iznad Kožina što prije zatvori i teren sanira. Međutim,  napominjemo da to ne treba činiti na uštrb i štetu drugih područja i drugih mještana. Da se ne bi ponovio slučaj tzv. “Crnog brda“. Tu se saniralo područje u Šibeniku i Šibenčani se oslobodili “Opasne troske“ (kako su pisali u svojim novinama), a taj isti opasan i kancerogen materijal dovezen je u količini od 388.000 tona kod Biljana Donjih uz najplodnija polja u Ravnim Kotarima, uz EKO-selo Nadin, blizu vrlo osjetljivog podzemnih vodotoka, primjećuju i uspoređuju u EKO-Udruzi, pa dodaju u pismu:

To znači, riješili smo problem u jednom području, čak i u drugoj Županiji, a napravili smo veliki ekološki problem na drugom mjestu, u drugoj Županiji. Je li to prihvatljivo?

Prilikom prve reakcije EKO-Udruge “Ravni Kotari“ i većine mještana Ravnih Kotara u svezi štetne lokacije budućeg ŽCGO kod Biljana Donjih, a prije više od dvije godine, i tada su se javile reakcije mještana i mjesnih odbora Kožina, Dikla i Bokanjca kao i sada. EKO-Udruga “Ravni Kotari“ odmah je objavila svoj zaključak da čvrsto stojimo uz mještane oko dosadašnjeg odlagališta Diklo-Kožino, konkretno da se isto što prije zatvori i sanira. Taj zaključak možemo dati na uvid svima koji to zatraže, da se zna istina. Stručnjaci kažu da se saniranju odlagališta u Diklu može prići odmah i to neovisno o izgradnji druge lokacije ili drugog Centra za gospodarenje otpadom, napominju iz EU „Ravnih kotara“ uz zaključak:

Mišljenja smo da neke tvrtke, neki politički krugovi i pojedinci manipuliraju s ovim osjetljivim pitanjem ne bi li na taj način zavadili mještane jednog i drugog područja i time dobili nekakve poene u cilju pritiska na mještane Ravnih Kotara da napuste svoj cilj, a taj je pronalaženje nove lokacije za budući ŽCGO. Mještani Ravnih Kotara čvrsto stoje na poziciji da se mora pronaći nova i manje štetna lokacija ŽCGO-a. Da se taj glas mještana čuo još prije dvije godine ne bi se izgubilo dragocjeno vrijeme na svim stranama, Ravnokotaraca koji u svojem nastojanju ne štete interesima mještana Dikla, Kožina i Bokanjca. Baš naprotiv, cjelokupno i prihvatljivo rješenje pitanja otpada u našoj Županiji donijelo bi korist čitavoj našoj Zajednici, piše uz ostalo u priopćenju koje je potpisao predsjednik Eko-Udruge “Ravni Kotari“ – Zdravko Belušić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...