Smanjuje se broj Ryanairovih putnika u ZL Zadar!

Proteklog utorka, 11. veljače 2014. godine završeni su pregovori Zračne luke Zadar s Ryanairom, irskom niskotarifnom zrakoplovnom tvrtkom sa sjedištem u Dublinu, odnosno najvećim europskim niskotarifnim avioprijevoznikom, oko ovogodišnjeg reda letenja. Iz Ryanaira su svojedobno krajem protekle turističke sezone optimistično najavili ovogodišnje povećanje broja putnika iz Zadra za 25 posto, međutim, kako sada stvari stoje, od tog povećanja neće biti ništa, odnosno broj putnika ove će godine najvjerojatnije ostati na istoj razini kao prošle godine, a u gorem scenariju moguće je čak i određeno smanjenje što nikako nije dobro za poslovanje Zračne luke Zadar.

– Najave povećanja prometa bivše direktorice Katice Pupić Bakrač očito nisu bila realna. To su bili razgovori koji su se vodili u rujnu 2013. godine, ali u međuvremenu je Ryanair promijenio planove. Oni su u 2014. godini otvarali baze na novim tržištima, ali nisu imali dovoljno aviona za to. Stoga su naručili 100-ak novih aviona, koji će se raspoređivati tek od 2015. godine i u iduće tri godine nakon toga. Naime, ove godine su neke starije avione i povukli iz poslovanja, tako da su ove godine bili prisijeni ići na rezanje broja rotacija po svim bazama. I Zračna luka Zadar je ušla u smanjeni broj rotacija, tako da će u suradnji s Ryanairom ove godine povezivati 15 destinacija, odnosno s manjim brojem rotacija u ukupnom opsegu, kazala je v.d. direktorice Zračne luke Zadar, Irena Ćosić.

Zračna luka Zadar, prema najavama v.d. direktorice Zračne luke Zadar, Irene Ćosić, trebala bi ostati na prošlogodišnjoj razini broja putnika, ako ne i nešto manjoj.

Irena Ćosić

– Istina je sve navedeno. Naime, tvrtka Ryanair ima svoju politiku. S njima se ne pregovara po pet godina unaprijed, već godinu po godinu. Unatoč optimističnim najavama iz rujna protekle godine, ove su okrenuli politiku poslovanja te zaključili kako im je u 2014. godini važnije otvaranje novih baza, pozicioniranje na novim tržištima na koja se širi njihova konkurencija, a oni svoje konkurente u svemu nastoje preduhitriti te tako u ovoj godini otvaraju nove baze u Italiji, Ateni u Grčkoj, Bruxellesu u Belgiji,  itd. Tvrtka je povukla nekoliko starih zrakoplova te ništa novih neće nabavljati ove godine što je razlog i pada broja putnika u ovoj godini u našoj Zračnoj luci. Možda je i bilo nerealno očekivati rast broja putnika i broja letova svake godine, pogotovo u ovoj kriznoj situaciji u kojoj se nalazi cijeli svijet pa stoga mogu reći da smo došli do stagnacije teu 2014. godini očekujemo promet kao u 2013. godini ili možda za čak pet posto manji, kazala je Ćosić.

Prema njezinoj evidenciji, Zračna luka Zadar protekle je godine zabilježila 472.000 putnika i mislilo se u ovoj sezoni lako premašiti optimistična brojka od pola milijuna putnika, ali s obzirom na navedene najave u ovoj godini će to biti neostvarivo. S obzirom na totalnu rekonstrukciju politike poslovanja tvrtke za ovu godinu, prema riječima v.d. direktorice Ćosić, iz Ryanaira tvrde kako je Zadar još dobro prošao s obzirom na restrukturiranje i rezove u drugim lukama.

– Tek slijedeće 2015. godine očekujemo ponovni zamah u poslovanju te novi iskorak naprijed. Možda je bilo vrijeme da ovaj kontinuirani rast stane te nastupi privremena stagnacija. No, u idućoj sezoni je ipak realno za očekivati premašivanje prekoračenje famozne brojke od pola milijuna putnika. Ryanair trenutno nema novih zrakoplova te je službeno objašnjenje tvrtke bilo kako nemaju novih zrakoplova, a prioritet im je širenje mreže poslovanja u nove baze, te je dio postojećih povučen. Nitko nije mogao utjecati na njihovu odluku pa tako niti mi, zaključila je Ćosić.

Zračna luka Zadar (Foto: Žeminea Čotrić / Antena Zadar)

Kako je smanjen broj rotacija, tako je smanjen i iznos za marketing sufinanciranja Ryanairovih letova. Ove godine će tako njihov marketing stajati oko 1,3 milijuna eura, za razliku od protekle godine kad je iznosio 1,4 milijuna eura.

Iako se najavljivala suradnja s ruskim tvrtkama, Zadar im prema svemu sudeći nije interesantna destinacija ovoga ljeta.

– Nije bilo zainteresiranih turoperatora koji bi letjeli za Zadar ovoga ljeta.  Rusi nisu bili zadovoljni ukupnom ponudom koju pruža Zadar i njihova zrakoplovna kompanija ove godine neće letjeti u našu luku, istaknula je Ćosić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...