Stipe Zrilić: “To je teško pravno lutanje, nemam riječi!”

Nova Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada preuzet će iz Zadarske županije 2.900 predmeta za legalizaciju jer nije do 1.1.2014. riješili 20 posto od 32 tisuće primljenih zahtjeva. Novinari su tu informaciju prenijeli u utorak Stipi Zriliću na kolegiju župana.

Ne znam o tome ništa. To smo saznali iz medija, komentirao je zadarski župan vijest da je i zadarski županijski ured ostao bez dijela zahtjeva za legalizacijom zbog probijanja rokova.

Eto toliko smo znači informirani. Nama ništa nije oduzeto, svi predmeti, 53. 600, koji su predani stoje trenutno kod Željka Letinića i on ih rješava. Riješio je oko 7. 250 predmeta do kraja prvoga mjeseca. Kako sada imamo povećani broj ljudi koje smo primili, radi se intenzivnije nego ikada. To su poslovi koji su s države preneseni na lokalnu samoupravu, a sada se izgleda opet s lokalne, područne samouprave, prenose na državu. To je za mene jedno teško pravno lutanje, nemam riječi zaista, kazao je župan Zrilić o novosti koja tvrdi kako je unatoč povećanom zapošljavanju i naporima koje je poduzela Zadarska županija za rješavanje legalizacije bespravno sagrađenih objekata, novoosnovana agencija u navodnoj sporosti uzela značajan broj predmeta.

I ne samo njima. Također se navodi i da će gradskom upravnom odjelu za izdavanje akata u graditeljstvu, zbog toga što do 31. prosinca 2013. i  propisanog roka njeni djelatnici nisu uspjeli rješiti 20 posto zaprimljenih predmeta, oduzeti 400 od ukupno 13.258 predmeta. Ispostavi Benkovac od 4.977 zaprimljenih oduzet će se 300 predmeta, ispostavi Biograd na Moru od 8.466 predmeta izuzet će se 600, ispostavi Obrovac od 2.851 zaprimljenih 100 predmeta. Ispostavi Pag će se od 3.686 izuzeti 500 predmeta.

Nigdje na svijetu Agencija ne može rješavati uprave postupke, istaknuo je župan i dodao kako kod nas Država komplicira sustav koji bi trebao biti jedinstven i jdnostavan.

[pullquote align=”right”]To su poslovi koji su s države preneseni na lokalnu samoupravu, a sada se izgleda opet s lokalne, područne samouprave, prenose na državu. To je za mene jedno teško pravno lutanje, nemam riječi zaista, kazao je župan[/pullquote]Ministarstvo graditeljstva inače više neće plaćati zaposlenike koji rade na izdavanju građevinskih dozvola.

To ćemo morati podmiriti iz drugih županijskih prihoda, najavio je zadarski župan,

I pročelnika županiojskog upravnog odjela za izdavanje akata u graditeljstvu iznenadila je činjenica da su o izuzumanju predmeta i njihovu broju prije saznali novinari nego službenici odjala.

Prošli tjedan nas je posjetio ravnatelj AONIZ-a, Robert Kočinić i tada nismo ni približno bili definirali broj predmeta koji će se izuzeti na osnovu zakonskih odredbi u kojima su definirani rokovi obavljanaj posla. U tom trenutku smo imali 4.001 predmet u obradi, a riješavali smo mjesečno oko 600 predmeta, naznačio je Željko Letinić, napominjući da se ide prema tome da se s novim ljudima mjesečno riješava tisuću predmeta,

U Gradu Zadru su poručili kako će se o izuzimanju predmeta očitovati po službenoj obavijesti Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Kao usporedba, u Šibensko-kninskoj županiji također je inače izuzeto 2,900 predmeta, u Varaždinskoj županiji 3.350, u Karlovačkoj 3.100, u Osiječko-baranjskoj 7.000 predmeta…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...