Sukošan u 2013. godini ugostio rekordnih 30.000 turista!

Hrvati, Nijemci, Slovenci, Austrijanci, Poljaci i Česi, bili su u nacionalnoj strukturi najbrojniji gosti na području Sukošana u 2013. kada je na tom prelijepom priobalnom prostoru oko 30 tisuća tamošnjih posjetitelja ostvarilo čak 325.000 noćenja. Tako, naime, kažu statistički rezultati koje je objavila Turistička zajednica općine Sukošan.

[pullquote align=”left”]Na području Sukošana u 2013. oko 30 tisuća posjetitelja ostvarilo je čak 325.000 noćenja. Kada se uspoređuju s 2012. predočene znamenke iskazuju pet posto više dolazaka i šest posto više noćenja turista[/pullquote]Isti pokazuju kako je oboren i poslijeratni rekord  boravka i noćenja gostiju, a kada se uspoređuju s 2012. onda predočene znamenke iskazuju pet posto više dolazaka i šest posto više noćenja turista. Naravno, da su u pitanju evidentirani ‘nomadi’, budući da je teško kako je sezona prošla bez iznajmljivanja postelja ‘na crno’, dakle onih neprijavljenih posjetitelja.

– U jednom danu na početku mjeseca kolovoza u Sukošanu je boravilo točno 3.680 gostiju, a  kako po posljednjem popisu stanovništva u mjestu živi 2.816 stanovnika broj gostiju tog dana bio je za 864 veći od broja žitelja, odnosno za oko 30 posto, potvrdio je zanimljiv podatak u razgovoru za 1. broj ‘Sukošanskog glasnika’, Nikola Milošević, direktor TZ Sukošan.

U 2014. cilj je dodatno povećati turistički promet u dolascima, noćenjima i financijskim učincima. Prioritet je proširenje predsezone i postsezone, poticanje seoskog turizma u općinskom zaobalju, jačanje sukošanskog područja kao kamping i regije malih hotela, širenje e-marketinga i tržišta u zemljama sjeverne Europe, kao i nastavak i proširenje regionalne suradnje unutar Hrvatske i inozemstva.

[pullquote align=”right”]U 2014. prioritet je proširenje predsezone i postsezone, poticanje seoskog turizma u zaobalju, jačanje područja kao kamping i regije malih hotela, širenje e-marketinga…[/pullquote]Turističkom rezultatu zasigurno se zasluga može pripisati i nizu priređenih događanja i manifestacija. Redom: Sukošanske maškare, Poklade Babe luže, Otvaranje Trim staze uz Magunja kros i proslava 100 godina bunara P(r)itorka, Otvaranje turističke sezone uz domaću spizu i dalmatinsku pismu (Trio Luna,, KUD Zlatna luka), Domaće je najbolje, svehrvatski dvodnevni sajam domaćih proizvoda uz, nastupe klapa (Uzorita i Sukošan), Feštice četvrtkom u Sukošanu, Jadranske igre na Rivi, kreativne radionice Uspomene s ljetovanja, Ispod kampanela, klapska večer, Litnje maškare uz Ivana Županovića i Calypso band, Kreativna fešta uz animatore Doris Pinčić, Marinu i Borisa Rogoznicu, Slavonska večer u Azzura, Folklorna večer, tradicionalna večer folklora, Večer folklora i starih običaja u Gorici ‘Zapivat ću nek’ se pisma čuje’, Smotra folklora u Debeljaku pod nazivom ‘Pismon zoven prijatelje svoje’, Trka tovarov 44. memorijal kenje Vijole, 9. Noć svićarenja, obilježavanje dana Domovinske zahvalnosti u organizaciji UHDDR-a, 15. Dječji festival poznatih skladbi, ‘Zapivajmo Kasijanu’ – klapski koncert na novoj Rivi, Fešta sv. Kasijana, Brudetijada, ‘Tuna de medicina do porto’, performans mladih stomatologa iz Portugala na trgu Gornja vrata, TV emisija ‘Lijepom našom’, Plivački maraton Pozdrav ljetu (Emil Sudinja)…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...