Ta omiljena slastica mališana i roditelja… Mmmljac!

Mala ovalna staklenka, bijeli poklopac, sedam upečatljivo žarko crvenih slova, privlačno smeđkasti sadržaj i – mmmmljac… Pa opet, mmmmljac… No, dobro, malo smo se zanijeli, ali razumijete nas. Pomislili smo na isto – Nutella.

Kako mislite jesam li čuo za nju, pa jedem je svaki dan, kaže nam Miranda Lulić, šestašica iz OŠ Šime Budinića. Marendu, velik odmor, iskoristila je za kruh i namaz. Da, baš taj…

I nije jedina. I nije reklama…

Marino Bučić, na primjer nikada ti slasticu nije stavio u usta.

Bljak, meni je bezveze, ljepša mi je hrenovka.

Ne zna momak što valja…, komentira prijateljica mu i školska kolegica, petašica Hana.

[pullquote align=”left”]Iako je Nutella po prvi put izašla na tržište 1964., njezina preteča, namaz Supercrema, nastao je 1951. kao razvijen iz Paste Gianduje, stvorene 1946. u pogonu Pietra Ferrera, osnivača megapopularne prehrambene firme istog imena[/pullquote]E, sad, zašto baš najednom i sada ta Nutella, a nije u pitanju promidžbena poruka. Popularni namaz od lješnjaka i čokolade danas slavi Međunarodni dan.

Po redu osmi World Nutella Day postao je tradicionalan nakon što ga je 2007. pokrenula Sara Rosso, američka spisateljica koja živi u Italiji iz koje i potječe proizvod neodoljiva šarma.

Iako je Nutella po prvi put izašla na tržište 1964., njezina preteča, namaz Supercrema, nastao je još 1951. kao razvijen iz Paste Gianduje, stvorene 1946. u pogonu Pietra Ferrera, osnivača koncem 20. i početkom 21. stoljeća megapopularne prehrambene firme istog imena. Dakako, a zna to ne samo Wikipedija, nego i kulinarski udžbenici u najprestižnijim kuharskim školama, glavni sastojak jela, lješnjak, tipični je proizvod pokrajine u Pijemontu iz koje potječe obitelj Ferrero kojoj su pak lješnjaci bili nešto otprilike kao nama – maslina. Baš svi su ti proizvodi preteče ovom današnjem, mješavini čokolade i lješnjaka razvijenoj pod Apeninima  neposredno iza Drugog svjetskog rata i poslije pretjeranih poreza na kakao koji su onemogućavali normalnu proizvodnju čokolade i čokoladnih pločica.

Eto, možda se i iz Linićevih poreza na sve i svašta izrodi nešto slično, tko zna. Uglavnom, 1963. godine Pietrov sin Michele Ferrero je odlučio usavršiti Supercremu s namjerom širenja branda. Promijenjeni su neki njeni sastojci, slika i ime proizvoda (Nutella – od engleske riječi nut, što znači lješnjak), i njegov logo koji je ostao nepromijenjen sve do danas.

Prva Nutella iz tvornice familije Ferrero u Albi (u provinciji Cuneo, Pijemont), izašla je 20. travnja 1964. Proizvod je obitelji donio odličan uspjeh i postao vrlo popularan širom planeta.

Točan sadržaj proizvoda je strogo čuvana tajna firme Ferrero, tako to ide s tim proizvodima. Prema oznaci s ambalaže, temeljni sastojci Nutelle su šećer, rezličita biljna ulja, normalno lješnjaci i kakao, makar nabrojani sastojci čine samo 20 posto proizvoda.

Nutellin recept nije doduše identičan u svim zemljama. Npr. u Italiji ona sadrži manje šećera od one proizvedene u Francuskoj. Prodaje se kao krema od lješnjaka jer po talijanskom zakonu nema dovoljnu koncentraciju kakaa da bi bila čokoladna krema.

[pullquote align=”right”]Nutella Day je imao značajan utjecaj na način na koji se Nutella koristi u svijetu, budući da prije toga Nutelle, ma koliko bila popularna i puna pozitivnih komentara sladokusaca[/pullquote]Usprkos tome što se reklamira kao zdrav doručak za djecu, Nutella sadrži oko 50 posto masti i 50 posto šećera. Poznat je tako slučaj kada je prije koju zimu Athena Hohenberg u SAD- u tužila proizvođača Nutelle Ferrero zbog reklame o Nutelli kao zdravoj hrani i sudskom nagodbom dobila 3.05 milijuna dolara. Mama iz Kalifornije ostala je, naime, šokirana kada je shvatila da Nutella koja se reklamira kao zdravi hranjivi obrok sadrži 21 gram šećera, 200 kalorija, uz 11 grama masti na čajnoj žlici i da je sve to servirala svojoj 4-godišnjoj kćeri kao – zdravi doručak. Bunila se, tužila tvrtku, i dobila presudu. Istina, ne zato što je Nutella nezdrava, nego jer je na deklaraciji pisalo kako je to ‘isključivo’ – zdrava hrana.

Nutella je slatki namaz koji se može koristiti na više načina. Tradicionalni talijanski način je mazanje Nutelle na krišku kruha (tal. ‘pane e Nutella’ – kruh i Nutella) iako se to može napraviti i s raznim pecivima, keksima …

U svojoj zemlji Italiji Nutella je postala kulturni i društveni fenomen, o njoj su napisane mnoge knjige, a važan je predmet i u filmu Bianca, talijanskog redatelja Nannija Morettija.

Nutella, namaz, kruh, doručak

Prilično često se koristi kao sastojak koji daje okus i aromu raznim pečenim kolačićima. U mnogim francuskim gradovima, a znadete što predstavlja pojam ‘francuska kužina’, česta su pojava razna peciva punjena Nutellom, često posluživana uz narezano voće kao što su banane i jagode, pa i naranča. Slične poslastice postoje i u Italiji (bez voća), gdje su još popularniji kroasani punjeni Nutellom koja se također može poslužiti i kao sastojak glazura.

Milijuni, možda i pokoja milijarda, entuzijasta i zaljubljenika u Nutellu stvaraju razne kreacije korištenjem omiljenog namaza čija je popularnost odavno stekla svjetske razmjere i pišući o njima na brojnim blogovima. Osim web stranice NutellaDay.com koju uz Saru Rosso vodi i Michelle Fabio, još jedna američka spisateljica koja živi u Italiji, i na kojoj se nalazi preko pet stotina recepata sa Nutellom, World Nutella Day možete pronaći i na Twitteru (@nutelladay), kao i na Facebooku ( http://www.facebook.com/WorldNutellaDay).

Inače, talijanski prehrambeni div Ferrero nije baš odmah prihvatio postojanje dana svog i nacionalnog jela. Tako je direkcija firme lani bila zatražila da se simpatičan praznik prestane obilježavati, a Sara je dobila pismo odvjetnika koji zastupaju kompaniju koji su joj izričito to zabranili bez dogovora s vlasnicima tvrtke i njihova pismenog dopuštenja.

[pullquote align=”left”]Fan stranica na Facebooku ima preko 17.000 članova od Kuvajta i Francuske do Filipina. Tri četvrtine fanova su žene, a 72 posto ih je u dobi od 18 do 50 godina[/pullquote]Inače, Ferrero je poznat po svojim nevjerojatno strogim standardima: Tvrtka je i dalje u vlasništvu obitelji (najbogatije u Italiji), konferencije za novinare ne postoje, pristup u tvornice imaju isključivo zaposlenici, a strojevi koje koriste su tajna i vlastita izrada.

Ipak, na službenoj stranici objavljeno je da su obje strane postigle dogovor, izgladili nesuglasice, ‘zakopali sjekire’, da se međusobno ‘kačenje’ prenapuhalo i kako je tvrtka ‘zadovoljna i sretna što ima vjerne fanove diljem kontinenata’.

Online počast ‘slatkišu’ na brojnim fan stranicama uključuje domaće recepte, slike kolaže, pa čak i haiku poeziju njemu u čast. Također, na NutellaDay.com, ljubitelji slastice mogu naći zbirku Nutella recepata – preko 700 načina za uživanje Nutella namaza u svemu od keksa i ‘cupcakesa’, do koktela i pizza, kao i Nutella zamjenskih recepata za one koji bi željeli napraviti vlastitu domaću inačicu slatkog kulinarskog ‘šampiona’.

Nutella Day, 5.2., imao je značajan utjecaj na način na koji se Nutella koristi u svijetu, budući da prije toga Nutelle, ma koliko bila popularna i puna pozitivnih komentara sladokusaca, naročito najmlađih, skoro da praktički uopće nije bilo u receptima. I Google pretraživač Nutellu upravo posljednjih nekoliko godina svrstava u sam top traženih pojmova.

Fan stranica na Facebooku ima preko 17.000 članova od Kuvajta i Francuske do Filipina. Tri četvrtine fanova su žene, a 72 posto ih je u dobi od 18 do 50 godina. Na društvenim mrežama: Twitter – #nutelladay ili @nutelladay; Instagram i Pinterest – #nutelladay kao i Facebook fun Page – World Nutella Day mnoštvo je tekstualnih savjeta, fotkica, priča…

I, za kraj…

Imate kod kuće banane i Nutellu? Onda je pravo vrijeme za tostirene nutella-banana sendviče, a recept za pripremu ove slastice nije nimalo težak. Ne sumnjamo, jamčimo ćete uživati, pa…

Sastojci:

2 kriške kruha, tanko narezanog

Nutella

Narezana banana

 

Priprema:

Narežite kruh na tanke kriške. Na svaku krišku nanesite obilno Nutelle s obje strane. Narežite bananu na kolutiće i složite ih na svaku krišku. Banane će se zalijepiti, pa spojite kriške kruha.

Prepržite ih na tavi ili u tosteru dok kruh ne posmeđi.

Ukoliko želite pospite cimetom ili šećerom u prahu.

U slast!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...