Talijanski premijer Renzi dobio povjerenje Senata

Rano jutros talijanski premijer Matteo Renzi dobio je svoje prvo glasovanje o povjerenju u parlamentu, obećavši smanjenje poreza na rad, osiguranje financija za ulaganja u školstvo i provedbu reforme institucija kako bi se popravilo gospodarsko stanje Italije.

Pred parlamentom po prvi put, 39-godišnji Renzi, koji je najmlađi talijanski premijer, ocrtao je ambiciozan program promjena u jednosatnom govoru. Izgubimo li u ovome izazovu, krivnja će biti samo moja, rekao je on Senatu.

Treće po veličini gospodarstvo eurozone hitno treba potencijalno bolne reforme i opterećeno je javnim dugom od 2 bilijuna eura. Uz potporu svoje Demokratske stranke (PD) lijevoga centra, male stranke desnog centra NCD, centrista i drugih manjih skupina, Renzi je dobio podršku gornjega doma talijanskog parlamenta Senata sa 169 glasova prema 139 u glasovanju.

Renzi je preuzeo dužnost u subotu obećavajući radikalno ubrzanje reformi, s izmjenama izbornog i ustavnog sustava kako bi se ubuduće osigurala stabilna vlada, reformama poreznog i radnog sustava i nabujale državne administracije i sve to u prvih 100 dana.

Danas o povjerenju vladi treba glasovati i donji dom talijanskog parlamenta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...