Timošenko: “Uklonili ste tumor iz Ukrajine!”

Vi ste junaci, vi ste najbolje što Ukrajina ima! – poručila je sinoć nedakadašnja ukrajinska premijerka, a potom zatvorenica, Julija Timošenko mnoštvu na Trgu neovisnosti. Kasno poslijepodne je puštena iz zatvorske bolnice u Harkivu, što je prva potvrdila njezina kći, te je zrakoplovom stigla u Kijev. Pred posvjednike je dovežena u invalidskim kolicima. Nemate pravo napuštati Trg sve dok ne obavite posao do kraja. Nitko, ni strane države, nitko nije mogao mogli učiniti ono što ste vi uspjeli. Uklonili ste tumor iz Ukrajine! – govorila je Timošenko. Timošenko je od Ukrajinaca zatražila oprost te je uputila ispriku u ime svih političara. Bez obzira kojoj stranci pripadaju ili koju dužnost obavljaju, vi ne zaslužujete takve političare i oni nisu vrijedni nijedne kapi krvi koju ste prolili za Ukrajinu – kazala je.

No, njezine riječi nisu naišle na jednoglasno odobravanje. Dio prosvjednika ju je dočekao zvižducima.

Muzej korupcija

Iako je Timošenko na zapadu postala ikona demokracije i simbol obračuna prema političkim protivnicima, dio Ukrajinaca ne dijeli to mišljenje. Naime, oni smatraju da Timošenko itekako ima svoju i to negativnu ulogu u slamanju tzv. Narančaste revolucije i povratku zemlje u kaos, korupciju i nedemokraciju, ruku pod ruku s predsjednikom Viktorom Janukovičem. On je pak, prema riječima Oleksandera Turčinova, Janukovičevog protivnika i novog predsjednika ukrajinskog parlamenta, pokušao pobjeći u Rusiju, ali su ga policajci spriječili.

Podsjetimo, Janukovič u petak navečer napustio Kijev, a jučer ni njegova rezidencija ni ured više nisu bili čuvani! Janukovič je, javljaju mediji, jučer prijepodne bio u Harkivu, gradu na istoku Ukrajine, u kojem se očito nada dobiti podršku. Tu je održan i kongres njegovih pristaša koji o prosvjednicima u Kijevu govore kao o “fašistima” te traže federalizaciju zemlje. Međutim, i u Harkivu su se okupile tisuće prosvjednika koji podržavaju prosvjednike s Majdana ili s EuroMajdana – europskog trga, kako su ga nazvali. Ukrajinska pravda također javlja da mnoštvo ljudi na harkivskom glavnom trgu prosvjeduju protiv “sastanka za odcjepljenje”, sastanka separatista, dužnosnika iz istočne i južne Ukrajine.

U međuvremenu, prosvjednici su preuzeli brigu o Janukovičevoj rezidenciji, zapovjednik Majdana Andrij Parubij vodio je prosvjednike na razgledavanje “Mežigirje”. U njoj bi, planiraju, trebalo osnovati muzej korupcije, zacijelo prvi na svijetu! Objavljeno je i kako je parlament, u kojem je velikom većinom glasova u petak promijenjen ustav, smanjene ovlasti predsjednika i dekriminalizirana Julija Timošenko, donio jednoglasnu odluku o smjenjivanju Janukoviča te održavanju novih izbora za 25. svibnja. No, ne zna se je li takva odluka i obvezujuća. Parlament, Vrhovna rada, dobio je i novog predsjednika iz stranke Batkivščina Julije Timošenko – to je Oleksander Turčinov, koji je izabran sa 288 glasova od nazočnih 326 zastupnika. Ukupno parlament ima 450 zastupnika.

Ostavka odmah!

Ministarstvo unutarnjih poslova dalo je izjavu u kojoj kaže kako podupiru i služe samo ukrajinski narod. “Milicija s narodom”, objavili su, moleći prosvjednike da ne napadaju policijske stanice, te završavajući: “Klanjamo se žrtvama” i “Slava Ukrajini”, poklikom koji se ovih dana često čuo na Majdanu. Međutim, odgovor EuroMajdana bio je oštar: “Prije tri mjeseca tražili smo da stanete na stranu naroda, u vrijeme kad nije bilo žrtava. Sad je prekasno. Policija se mora suočiti s lustracijom i radikalnom reformom. Istraga i kazna za odgovorne. Vaš poklon neće oživit žrtve.” Kako bilo, čini se da je zapovjedništvo prosvjednika preuzelo kontrolu na mnogim mjestima pa se u noći s petka na subotu nakon 1.10 sati nije moglo do aerodroma bez njihove kontrole jer prosvjednici su imali popis osoba koje ne smiju napustiti zemlju. Žele spriječiti i bijeg članova Janukovičeve Stranke regija.Ulice su u toj povijesnoj noći bile puste, svi šefovi policije napustili su centar grada, a ima znakova da je počeo lov na članove zloglasnih specijalaca, jedinice Berkut, kojima je Janukovič prije mjesec dana jako povećao plaće iako mediji javljaju da su nekim pripadnicima Berkuta (Zlatni orao) samo oduzete iskaznice i oružje. Love se i tzv. tituški, parapolicijske jedinice kojima je vlast povjeravala prljave poslove, za koje se sumnja da su ubijali prosvjednike. U noći s petka na subotu prosvjednici su pokazali koliko su nezadovoljni sporazumom koji su potpisali Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk i Oleg Tjagnibok. Kad je Kličko došao na pozornicu, pred njega su donijeli lijes s ubijenim prosvjednikom i vikali: “Tko će za ovo odgovarati?”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...