Tisuće baklji u korist malog ribolova, “škoja” i “malog čovika”

Usprkos vjetrovitoj večeri, nisu odustali, a kako i bi, uzima im se „tradicija didova“. Nezasluženo, nepravedno, nisu ničim ugrozili nikoga. Kažu, nikada. Na desetak hrvatskih otoka u srijedu je „gorjelo“ s padom mraka. Boduli i ne samo oni, zapalili su nekoliko stotina baklji kako bi po tko zna koji put upozorili da je država na škoje jednostavno zaboravila. Plaše se kako su možda stavljeni u kakvu EU ladicu s pečatom i natpisom- „ad acta“.

Mladi nezaustavljivo biže, nema posla, ne živi se tu samo priko lita. Tako misli neki iz Zagreba, kaže Dragan Marinov s Pašmana. „Ruku“ su mu u Preku na Ugljanu u razmišljanju „dali“ Toni Dunatov, Ivan Franov, Tonina Marnika i mnogi sudionici prosvjedne akcije priređene pod nazivom „Osvijetlimo otoke-još nas ima“. Njome se željela poslati poruka da su, konkretno sada, protiv naprasnog ukidanja malog ribolova. Potezom pera. Iz Bruellesa.

[pullquote align=”left”]Na desetak hrvatskih otoka u srijedu je „gorjelo“ s padom mraka. Boduli i ne samo oni, zapalili su nekoliko stotina baklji kako bi po tko zna koji put upozorili da je država na škoje jednostavno zaboravila[/pullquote]Naime, u pregovorima pri ulasku Hrvatske u Europsku uniju dogovoreno je kao bitan paragraf da se od 1. ožujka 2014. više neće moći obavljati mali ribolov koji pretpostavlja upotrebu jednoslojnih mreža stajaćica, a da će se sadašnji nosioci povlastice za tu vrstu ribanja moći pod određenim uvjetima opredijeliti za gospodarski, odnosno sportski ili rekreativni ribolov, s tim da mali ribari na otocima i na Pelješcu – ispune li uvjete: preko 60 godina starosti i prihod ispod 1660 kuna mjesečno – “ostaju na životu” do 31. prosinca.

– Probat ćemo ići preko Ministarstva kulture budući da mali ribolov ulazi u nematerijalno dobro. Nema više mreža, krpanja mreža, time izumire i otočna kultura. Nevjerojatno je da se ribarstvo na otocima prebacuje na profesionalce i rekreativce, novi pravilnici ugrožavaju nešto što je bilo stoljećima. Mi ciljamo, želimo napraviti kritičnu masu da se zaštite kulturne vrijednosti, da se razmišlja, da se napravi okrugli stol kao danas gdje ćemo razgovarati, objasnio je ususret bakljadi Goran Grguričin iz Otočnog sabora.

Otočni život nema smisla bez kalivanja mriž! I gotovo!’, ‘Ni Tihomir Jakovina, ni Vesna Pusić, oni nemaju pojma što je to otočni život!. Nama je riba osnovno sredstvo za preživit, nemamo krave, mi nemamo ništa. Isto kao da Slavoncu uzmete ovcu, kao da nekome uzmete bilo koji oblik stvaranja života, komentirali su akteri događaja.

[pullquote align=”right”]Sada ih u mali ribolov može oko 10.000 tisuća, ali sve se mijenja s prvim danom 2015, tada će ih smjeti samo tri i pol tisuće mještana. O toj problematici u četvrtak će, u 18:00, biti riječi i na okruglom stolu koji organizira Otočni sabor uz potporu Zadarskog sveučilišta[/pullquote]U svim otočnim lukama i lučicama, od Krka na sjeveru do Elafita, otočani su zapalili baklje i lampione u znak protesta zbog odluke o ukidanju malog ribarstva. No, i ne samo zbog tih nedaća. Inicijativa je to koju je također pokrenuo Otočni sabor, a u samo nekoliko sati poput munje se proširila na društvenim mrežama među mnogobrojnima.

Pokušat će se ukazati na to da je mali ribolov esencijalni dio života na otocima. Isplovljavanjima na brodicama iz luka, paljenjem baklji ili lampiona i na način da smo barem simbolično osvijetlili svoje škoje, naglašava Denis Barić, predsjednik OS-a.

Sada ih u mali ribolov može oko 10.000 tisuća, ali sve se mijenja s prvim danom 2015., tada će ih smjeti samo tri i pol tisuće mještana. O toj problematici u četvrtak će, u 18:00, biti riječi i na okruglom stolu koji organizira Otočni sabor uz potporu Zadarskog sveučilišta.

Na njemu sudjeluju dr. Alen Soldo, pregovarač s EU, ali i redovit profesor na Odjelu za studije mora Sveučilišta u Splitu i predstojnik diplomskog studija Morsko ribarstvo, koji tvrdi da je aktualna zabrana izdavanja dozvola malim ribarima nezakonita i da je “posljedica nesporazuma ili neznanja”. On će uz prof. Josipa Božanića s Filozofskog fakulteta u Splitu i domaćina dr. Antu Uglešića, kao i predstavnika Ministarstva poljoprivrede s odjela za ribarstvo, u čiju resornu nadležnost spada ta problematika. Teme su: Uloga akademske zajednice u očuvanju identiteta otočnog prostora, Mali ribolov u EU i njegov utjecaj na ekosustav Jadrana, Milenijska tradicija malog ribolova kao kulturna vrednota i Značenje malog ribolova za egzistenciju otočnog stanovništva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...