Cestitka_Uskrs

Tonino Picula u Strasburgu pozvao na zaštitu malih ribara

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula (SDP) pozvao je u ponedjeljak navečer na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu na zaštitu – malih ribara.

Sukladno obvezama preuzetim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom kategorija “mali ribolov” se ukida te se uvodi kategorija “mali obalni ribolov” koji će biti novi oblik ribolova, ali kao gospodarska djelatnost i to najkasnije od 1. siječnja 2015. Budući da europsko zakonodavstvo poznaje samo kategorije sportskog i profesionalnog ribolova, hrvatski mali ribari moći će zadržati svoje dozvole najdalje do 31. prosinca 2014.

Picula je zato u svom govoru naglasio da “ovakve odredbe ukidaju stoljetne prakse i tradicije, te mogu dodatno potaknuti već uznapredovao problem depopulacije otoka ugrožavajući identitet i egzistenciju otočana”.

[pullquote align=”left”]Picula je u svom govoru naglasio da “ovakve odredbe ukidaju stoljetne prakse i tradicije, te mogu dodatno potaknuti već uznapredovao problem depopulacije otoka ugrožavajući identitet i egzistenciju otočana”[/pullquote]- To što u zemljama Unije nema drugih oblika ribolova, ne znači da se radi o ribarstvu kojim bi Hrvatska narušila njene temeljne pravne odredbe ili ugrozila raznolikost ekosustava, kazao je Picula i pozvao europske institucije i zastupnike na prilagodbu europskog zakonodavstva kako bi se sačuvala jedinstvena kulturna baština malih ribara.

Kao zastupnik koji je rođen na otoku i odrastao uz more, svjestan važnosti i težine života na otocima, pozivam na prilagodbu europskog zakonodavstva kako bi sačuvali jedinstvenu kulturnu baštinu malih ribara. Time bi Europu zaista potvrdili ujedinjenu u njezinim različitostima, rekao je Picula, prenosi njegov istup Hina.

Njemu je pisanom izjavom potporu dao Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora.

Slažem se da treba pokrenuti problematiku malog ribolova i potrebi revizije odnosa Europske unije prema Hrvatskoj, zbog naše specifičnosti naspram drugih pomorskih zemalja članica. Pogotovo što u nekim članicama EU postoje ribolovni alati kao kod nas, pod nazivom mali ribolov. Otočnom stanovništu definitivno treba ostaviti mogućnost korištenja malog ribolova, kako bi njegov sadržaj zadovoljio otočanina bez obzira na njegovu dob, imovinski cenzus i ma kako se on zvao. Nadam se da će svi naši europarlamentarci podržati ovu inicijativu, istakao je želju “bodula” ali i brojnih priobalnih “malih ribolovaca”, čelnik Udruge za razvitak hrvatskih otoka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...