Turistički vodiči Zadranima pokazuju Zadar

Na Međunarodni dan turističkih vodiča, u petak, 21. veljače, dakle danas, Udruga turističkih vodiča Zadar organizira za sve zainteresirane građane besplatni razgled Poluotoka u trajanju dva sata. Pod motom „Zadrani turisti u svome gradu“, predviđeno je da razgled bude u dva navrata, kako bi mogli nazočiti i oni koji rade u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima.

Tako prvi start razgleda započinje ujutro u 11 sati, dok je drugi poslijepodne u 17. 00.  Polazak je ispred crkve Sv. Marije pa će u oba navrata, na samom početku razgleda tamošnje časne sestre prisutne na događanju u kratkim crtama upoznati s poviješću Ženskog benediktinskog samostana kao i crkvom koja njima pripada. Potom slijedi razgled stare gradske jezgre uz pratnju vodiča u trajanju 90 minuta.

[pullquote align=”left”]Udruga turističkih vodiča Zadar organizira danas za sve zainteresirane građane besplatni razgled Poluotoka u trajanju dva sata. Pod motom „Zadrani turisti u svome gradu“, predviđeno je da razgled bude u dva navrata, u 11:00 i 17:00[/pullquote]Inače, aktivnosti promicanja Zadra i njegove Županije sa strane Udruge turističkih vodiča Donat Zadar prepoznata je i izvan domicilnih granica. Malo je poznato i da su upravo zadarski turistički vodiči pokrenuli osnivanje Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske koja je bila i temelj osnivanja Zajednice za interpretaciju kulturne baštine Hrvatske pri HGK-i Sektora za turizam.

Također, jedini su iz reda turističkih udruga na području Lijepe naše pokrenuli edukativne javne tribine i manifestacije u nastojanju da građani sudjeluju u kreiranju kulturno-turističkog života i upoznavanju povijesne baštine svojim mjesta. Tribine na kojima su predavači eminentne osobe, sveučilišni profesori i znalci u svojim profesijama odjeknule su snažno, a tome su pridonijele i zanimljive teme s naslovima poput: Zadar je snažan onoliko koliko je snažna njegova Županija, Kvaliteta a ne cijena, Upoznajte svoj zavičaj, Valorizacija pomorske zbirke, Od trga do Trga, Stari temelji, novi sadržaji, Četiri nebeska zaštitnika, Otočni dragulji Zadarske i Šibensko – kninske županije, Prvo kušanje otočnog ulja, Strašna peć- prva turistička destinacija,, Zadarski perivoji, Upoznavanje benkovačke povijesti, Asserija, Vranski hum, poboljšanje inspekcijskog nadzora, od Enone do Scardone, Podvodna arheologija na području Biograda i Pakoštana….

[pullquote align=”right”]Polazak je ispred crkve Sv. Marije pa će u oba navrata, na samom početku razgleda tamošnje časne sestre prisutne na događanju u kratkim crtama upoznati s poviješću Ženskog benediktinskog samostana kao i crkvom koja njima pripada[/pullquote]Marljivi članovi Udruge Donat nastavljaju sa svojom ekskluzivom, zanimljivim tribinama na području grada Zadra, Nina, Benkovca, Biograda, Paga, kao i na području nekih općinskih središta. Mišljenja su, da je na području Zadarske županije nužno stvaranje pozitivne klime, koja podržava razvoj kulturno-turističkih proizvoda, ali i doprinosi obogaćivanju turističke ponude, produženju turističke sezone, podizanju razine znanja unutar destinacija potrebne za osmišljavanje kvalitetnih kulturno-turističkih proizvoda, koja prethodi kvalitetnijoj promociji kulturnog turizma destinacija. Doprinos je to u razvoju interpretacija, legendi, tema i priča koje će postati osnova u interpretiranju povijesnih i kulturnih lokaliteta, a toga na ovom području manjka. Naime, to je također i podizanje razine prezentacije kulturnih resursa destinacija, doprinos očuvanju etnološkog, povijesnog i kulturnog nasljeđa destinacije, putem marketinških komunikacija. Organizirali su i trodnevni susret turističkih vodiča iz cijele Hrvatske ponudivši im bogati kulturno-povijesni- gastronomski program naziva „Od Aenone do Scardone“ koji je izazvao oduševljenje posjetitelja.

Udruga ima i tri svoja temeljna načela: „Znanja nikad dosta” , „Zadrani turisti u svome gradu” te „ Bogatstvo je u davanjima a ne u primanjima”. S geslom „Znanja nikad dosta”, permanentno surađuju sa sveučilišnim profesorima, kustosima i ravnateljima muzeja, a pod naslovom „Zadrani turisti u svome gradu”, dva puta do tri godišnje besplatno organiziraju za građane razgled stare gradske jezgre Donatova metropolisa.

Popriličan značaj tog vida djelatnosti prepoznali su i na Sveučilište u Zadru koje upravo organizira zakonom propisane seminare i ispite za turističke vodiče i voditelje poslovnica. Prijavljene su 24 osobe, dok je za voditelje poslovnica interes iskazalo 13 kandidata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...