Cestitka_Uskrs

U međusobnoj regionalnoj potpori i Zadarska županija

Hotel Divani Caravel u Ateni, u Grčkoj, bio je domaćin Konferenciji za dionike u donošenju Strategije Jadransko-jonske regije- udruge 26 regionalnih i lokalnih vlasti s područja Republike Italije, Republike Slovenije, Republike Hrvatske, Republike Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore, Republike Albanije i Republike Grčke te nacionalnih i međunarodnih institucija koja predstavlja institucionalni okvir za identifikaciju i rješavanje najvažnijih zajedničkih pitanja.

Među prvim govornicima okupljenima su se obratili grčki premijer Antois Samaras, član Europske komisije zadužen za regionalnu politiku Johannes Hahn, članica Europske komisije zadužena za pomorstvo i ribarstvo Maria Damanaki, zamjenik ministra vanjskih poslova Grčke Evangelos Venizelos i ministar razvoja i konkurentnosti Grčke Kostis Hatzidakis.

Svi govornici su istaknuli važnost regionalnog povezivanja i aktivnog sudjelovanja u donošenju zajedničkih politika razvoja. Regije moraju biti vozači razvoja a ne samo putnici koji pasivno promatraju, rekao je gosp. Hahn, ističući najvažnije ciljeve ove Strategije – EUSAIR.

[pullquote align=”left”]Našu, Zadarsku županiju na konferenciji predstavljali su pročelnici Marina Dujmović Vuković, Davor Lonić i pomoćnica pročelnice Renata Kapitanović koji su kroz prvi dan konferencije pratili plenarne sjednice a sljedeći dan aktivno sudjelovali na tematskim radionicama koje prate 4 stupa EUSAIR-a: “plavi” razvoj, povezivanje regija, očuvanje i zaštita okoliša i povećanje regionalne privlačnosti[/pullquote]Na prvom mjestu istaknuo je regionalno povezivanje, prekograničnu suradnju i održivi turizam kao glavne postavke ovog strateškog dokumenta. Uspjeh naravno ovisi o svakoj regiji posebno i o tome u kojoj mjeri će se projekti od makroregionalnog značaja provoditi. U nastavku bilo je rijeci i o politikama vezanim uz pomorstvo, razvoj ribarstva i brodogradnje te novim financijskim instrumentima (European maritimeandfisheriesfund EMFF) koji će pomoći u podizanju konkurentnosti jadranskih regija. Predstavljeni su i konkretni oblici udruživanja i modeli poput povezivanja pomorskih luka u klastere te specijalizacija u sektoru brodogradnje u gradnji jahti i brodova za odmor.

Našu, Zadarsku županiju na konferenciji predstavljali su pročelnici Marina Dujmović Vuković, Davor Lonić i pomoćnica pročelnice Renata Kapitanović koji su kroz prvi dan konferencije pratili plenarne sjednice a sljedeći dan aktivno sudjelovali na tematskim radionicama koje prate 4 stupa EUSAIR-a: “plavi” razvoj, povezivanje regija, očuvanje i zaštita okoliša i povećanje regionalne privlačnosti.

Tijekom drugog dana konferencije, naime, održale su se paralelne tematske radionice na kojima su sudionici imali priliku unijeti svoje prijedloge i osvrte na dostavljene prijedloge ciljeva i prioriteta koji će biti ugrađeni u Strategiju Jadransko-jonske regije, a pripreme za novu makroregionalnu strategiju, kojom bi se unaprijedila suradnja između osam zemalja regije, ušle su u ključnu fazu odvijanja. Konferencija dionika u Ateni održavala se na visokoj razini čiji su domaćini bili grčko predsjedništvo Vijeća Europske unije i Europska komisija. Njome se obilježio završetak opsežnog savjetovanja između civilnog društva i dionika diljem zemalja članica. Makro-regionalne strategije potpora su zemljama pri rješavanju zajedničkih problema, kao sto su onečišćenje, kriminal, nedostatak konkurentnosti i nedovoljan broj prometnih veza.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...