ODLAZAK ZAMJENIKA NAČELNIKA VIRA I ISTAKNUTOG SPORTAŠA

U nedjelju pokop Tomislava Bašića, nogometnog učitelja Luke Modrića

Arhiva, ilustracija
Tamni način

U KBC Dubrava u Zagrebu u 77. godini života preminuo je u četvrtak Tomislav Bašić istaknuti sportaš, društveni i politički djelatnik i aktualni zamjenik načelnika Općine Vir.

Tomislav Bašić je rođen 1937. na otoku Viru. Već od rane mladosti počeo se baviti sportom, a s dvanaest godina započinje nogometnu karijeru u NK Arbanasi. Od šesnaeste godine igra u NK Zadar, za koji nastupa sve do 1958. Tada odlazi u NK Hajduk u Split, da bi nakon godinu dana prešao u NK Šibenik, koji je u to vrijeme bio drugoligaš.

Nakon Šibenika nastupa za zagrebačku „Lokomotivu“ i kratko za Sisačku „Segestu“, a 1967. godine prelazi u američki nogometni klub „Saint Louis“, gdje igra s tada najpoznatijim jugoslavenskim igračima Šekularcem, Kostićem i Markovićem. Kao licencirani trener FIFA-e, 1968. Tomislav postaje trener prve momčadi NK Zadar. Tu je trenirao sve uzraste u proteklih tridesetak godina i vodio školu nogometa. Njegovu školu prošli su vrsni igrači kao što su Saša Bjelanović, Dado Pršo, Marijan Buljat, Giovanni Rosso, i mnogi ostali.

[pullquote align=”left”]Tomislav Bašić trenirao je u NK Zadar sve uzraste u proteklih tridesetak godina. Njegovu školu nogometa prošli su vrsni igrači kao što su Saša Bjelanović, Dado Pršo, Giovanni Rosso, Luka Modrić, Marijan Buljat…[/pullquote]Ipak, među najzaslužnijima je za karijeru današnjeg virtuoza Real Madrida, Luke Modrića. U dječaku iz Zatona Obrovakog prepoznao je rijetko viđen talent. Pod njegovim nadzorom Luka je na Stanovima napravio prve prave nogometne korake i odradio prve treninge s balunom. Ostatak priče je poznat cijeloj Hrvatskoj. Nakon što Modrić nije prošao na probi u Hajduku Bašić je nazvao Zdravka Mamića iz Dinama… i ostalo je povijest, legenda.

Uvijek se volim sjetiti kako sam Luki govorio da će jednog dana doći na svoje mjesto. Španjolski narod je umjetnički narod – za razliku od Nizozemaca i Nijemaca – i nema sumnje da će u Realu postati miljenik navijača jer oni prepoznaju umjetnički štih u igri, kratko je lani kazao u razgovoru sa španjolskim novinarima.

Poznat je bio i kao vrsni boćar te je bio predsjednik Boćarskog kluba „Vir“. Aktivno je bio uključen u društveni, kulturni i politički život cijele zadarske regije, a bio je član i Hrvatske seljačke stranke te dugogodišnji vijećnik Općine Vir, pa je u dva mandata obnašao funkciju zamjenika načelnika.

Tomislav Bašić bit će pokopan na mjesnom groblju u Viru u nedjelju 23.veljače 2014. u 15:00 sati. Oproštajne karmine održati će se isti dan u restoranu „Kotarina“  u Viru u 17:00.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar