Udruge u pismu Kalmeti: “Blokirat ćemo deponij u Diklu, hladnih glava!”

Bit ćemo prisiljeni ići u višednevnu blokadu deponija Diklo hladne glave i nećemo se dati potjerati dok se ne udovolji našim zahtjevima! Poruka je to sedam udruga iz pet gradskih zapadnih kvartova kao odgovor na stav gradonačelnika u vezi deponija i smeća.

Dakle, Društvo sportske rekreacije DIKLO, Udruga Ruzarica, Udruga Kveštura, Društvo Bokanjac, Društvo prijatelja Puntamika, Udruga za posmrtnu pripomoć Bokanjac o KUD Bleke i Konji potpisnici su drugog pisma Božidaru Kalmeti, koje je zbog (ne)rješavanja problema otpada i deponija Diklo, upućeno na ruke „poteštata“.

Te se udruge nadovezuju na zahtjev matičnih mjesnih odbora koji su prošlog petka također uputile pismo Kalmeti tražeći poništenje ugovora između Grada Zadra (Čistoća d.o.o.) i drugih jedinica lokalne samouprave Zadarske Županije o odlaganju otpada na privremenom deponiju Diklo i zabranu daljnjeg odlaganja otpada na njemu, osim Grada Zadra.

Međutim, u odnosu na Mjesne odbore Diklo, Kožino, Puntamika, Bokanjac i Novi Bokanjac. Prijete, naime, blokadom deponija. Dopis objavljujemo u cijelosti:

Poštovani gospodine gradonačelniče,

mi gore u uzglavlju navedeni se slažemo i podržavano s gore navedenim zahtjevom poslanim (21.veljače 2014) od strane mjesnih odbora Grada Zadra i tražimo da se Grad i ured gradonačelnika očituje o ovom problemu koji se tiče zdravlja nas i naše djece koja ljeti i zimi ne mogu od smrada i sramote se igrati na otvorenom.

Sukladno Strategiji razvoja Zadarske županije koja je donesena 2013., odredbama je iste odlagalište Diklo u obuhvatu zaštićenog područja II kategorije te opasnosti od onečišćenja mora zbog krškog vodopropusnog tla, a sve definirano kroz prostorno plansku dokumentaciju dodatno obvezuje kroz mjeru NATURA 2000 i ekološku mrežu (NN109/07) kao područje posebne zaštite sukladno direktivi Europske komisije. Navedene obvezujuće DIREKTIVE dovode nas u poziciju odgovornosti prema usvojenoj zajedničkoj politici EU, a što za sobom povlači i plaćanje visokih kazni na razini lokalne samouprave i RH u slučaju nepostupanja prema istima.

Ciljevi naših društava je poticanje, razvijanje, unapređivanje sportske rekreacije i zaštite čovjekova okoliša, a na osnovama dragovoljnosti i moralnih načela. Smatramo da zbog problema koji se zove deponij Diklo sa kojeg se ljeti i zimi širi nesnosan smrad i donosi razne zdravstvene probleme ne samo mještanima okolnih mjesta nego i našim gostima preko ljeta pred kojima se moramo crveniti kad nas upitaju što to toliko smrdi.

Nadalje naši mještani ne mogu otvoriti svoje prozore zbog smrada koji se uvuče u domove i teško se može istjerati jer je to smrad smeća i truleži. Ne zanimaju nas ničiji politički ili financijski interesi, nas mještane zanimaju tri stvari čist zrak, zdravlje i dostojanstvo i za to ćemo se boriti do zadnjeg. Krajnje je vrijeme da se zdravlje ljudi stavi ispred sitnih političkih igara moćnika i silnika. Molimo vas gospodine gradonačelniče da hitno donesete pravu odluku o našem i zahtjevu mjesnih odbora grada Zadra. Pokažite napokon da ste za svoj grad i svoje građane, jer ako Vi nećete braniti naše interese budite sigurni da mi hoćemo pod svaku cijenu, tvrdi se i najavljuje u zaključku pisma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...