Uglešić: “Ukidanje malog ribolova kršenje je temeljnih ljudskih prava”

Krši li ministarstvo u ovom trenutku Zakon o morskom ribarstvu, zato što se ne izdaju odobrenja za mali ribolov po članku 35?

Da, krši,  priznao je prozvani predstavnik ministarstva…

Dio je to iscrpne rasprave koja se vodila na Okruglom stolu priređenom u četvrtak navečer u organizaciji Zadarskog sveučilišta i Otočnog sabora. Mali ribolov, a on je bio glavna tema skupa akademske zajednice i „bodula“, bitna je sastavnica hrvatskog identiteta i ludost je zakonima ukidati tradicijsku vrijednost koja je dio tog identiteta, poručilo se u Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa i poslalo pismeno prema nadležnim institucijama.

Ukidanje malog ribolova s 1. siječnja 2015. nije samo zadiranje u njih, nego i grubo kršenje temeljnih ljudskih prava, kazao je u ime domaćina, rektor ZD Sveučilišta doktor Ante Uglešić, naglasivši kako to govori i kao profesor, kao otočanin i kao mali ribar.

[pullquote align=”left”]Mali ribolov, bitna je sastavnica hrvatskog identiteta i ludost je zakonima ukidati tradicijsku vrijednost koja je dio tog identiteta, poručilo se u Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa i poslalo pismeno prema nadležnim institucijama[/pullquote]- Taj naš tzv. mali ribolov neizostavan je dio  identiteta dalmatinskog, primorskog i istarskog čovjeka pored mora. Na to je EU izuzetno osjetljiva i to treba stalno i jako isticati jer uistinu baš nitko nema pravo oduzeti identitet ljudima. Neka se zaključci o tome što je danas tu rečeno upute prema mjerodavnim tijelima, no jednako tako i prema europskim i hrvatskim sudovima, budući da ne poznajem nijedan sud koji može olako preći preko toga. Definitivno, krše se ljudska ustavna i druga prava, rezolutno je zaključio rektor na kraju Okruglog stola.

Predstavnik Uprave ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede, Josip Marković, našao se zasigurno osobno „ni kriv ni dužan“ na suprotno strani klupe i naišao na brojne kritike nazočnih otočana i ribara, ustvrdivši ipak kako Hrvatska nakon ulaska u uniju mora poštivati europske pravne stečevine „ma koliko se u nekim slučajevima i ne slagali s njima“.

Nemamo puno izbora. Ušli smo u prostor čvrsto ograničen propisima i te propise moramo poštivati ukoliko se želimo pokazati kao vjerodostojna članica i potpisnica niza sporazuma i dogovora među kojima je i odluka o ukidanju malog ribarstva. Trebalo je intervenirati ¸daleko prije, kada se donosio Zakon o morskom ribarstvu prije nekoliko godina, rekao je Marković, kasnije priznajući kako se država nalazi u trenutnom prekršaju kod novih uredbi o malom ribolovu jer one nisu u potpunosti zakonski usklađene s pozitivnim aktima.

U pravu ste kad kažete da je država svjesno u prekršaju, zato što tolerira mali ribolov bez priloženih pismenih potvrda koje nalaže uobičajena procedura, dodao je ispred ministarstva.

[pullquote align=”right”]Ukidanje malog ribolova s 1. siječnja 2015. nije samo zadiranje u njih, nego i grubo kršenje je temeljnih ljudskih prava, kazao je u ime domaćina, rektor ZD Sveučilišta. doktor Ante Uglešić, naglasivši kako to govori i kao profesor, kao otočanin i kao mali ribar[/pullquote]Prisutni su u velikoj većini međutim zatražili hitnu izmjenu propisa koji su kroz spomenute EU-HR pregovore doveli do najave ukidanja malog ribolova.

Ne znam stvarno što kazati. Pa, jesu li odgovorni mislili uopće o posljedicama, da dovode u pitanje opstanak nas otočana, jesmo li za to ušli u Europu, da ispraznimo i napustimo naše škoje, što će se dogoditi nastavili se takva politika? Ako ostanu ovi propisi dignimo optužnice za djelo protiv naroda, protiv onoga koji istrebljuje stanovništvo na otocima, predložio je Ivica Luković i dobio „gromoglasan“ dugi pljesak u zgradi Zadarskog sveučilišta.

Kako bilo- mali ribari, ponajprije otočani, traže da se zadrži pravo korištenja 200 metara mreža i drugih tradicionalnih alata koji su se dosad koristili kao alati u malom ribolovu, a njih kategorija sportsko-rekreativnog ribolova u koju bi većina malih ribara trebali prijeći nakon 31. prosinca 2014. ne dozvoljava.

Također je zaključak da se sa svim argumentima koji su navedeni na stolu ide prema nadležnim institucijama i da Otočni sabor pripremi mogućnost podizanja tužbe za kršenje ljudskih prava kao uzimanja identiteta otočanima. Odaziv je bio dobar i bilo je dobrih prijedloga, tj. argumenata sa strane izlagača i ostalih sudionika okruglog stola. Otočni sabor će odmah krenuti na organizaciju svoje godišnje Skupštine i pozvati osim svojih članova i sve nositelje povlastica za mali ribolov da tome nazoče u što većem broju. O svemu ćemo ih na vrijeme obavijestiti. Ujedno koristim prigodu da se zahvalim svima koji su sudjelovali u akciji “Osvjetlimo otoke-još nas ima” i pridonijeli da se otočani udruže jer zajedno smo jači. Bez toga ne ide, samo jedinstvom možemo pobijediti u utakmici koja je važna ne samo za nas nego i za naše buduće naraštaje,  smatra Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora- Udruge za razvitak hrvatskih otoka, suorganizatora akademsko- ribarskog skupa.

U Hrvatskoj je registrirano 13.500 malih ribara, a na žalost u novu kategoriju “malog obalnog ribolova” predviđeno je da se prebaci tek 3.500 korisnika, čulo se sinoć u radu Okruglog stola.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...