Uklonjeni i oleandri s rive

Iako smo već navikli na bezobrazno zadiranje u prostore na gradskim javnim površinama, još jedna najnovija priča opet je vezana uz prostor donje gradske rive. Naime, prema dojavama i negodovanju naših sugrađana, najpoznatija gradska zelena oaza ovog vikenda ostala je uskraćena za cijeli niz svima dobro poznatih grmova oleandra koji su na neki način uljepšavali svojim zelenilom i prekrasnim cvijetom prostor između dva drvoreda na prostoru od mula na rivi pa do dječjeg igrališta u blizini Morskih orgulja.

Iako su na prvu svi pomislili kako se još jednom zelenilo bezdušno, bez ikakvog odobrenja uklanja i uništava kako bi oslobođeni prostor poslužio privatnim interesima koji bi postavljanjem ugostiteljskog inventara na ovoj iznimno zanimljivoj lokaciji odradili unosan posao u nadolazećoj turističkoj sezoni, prema svemu sudeći to ipak nije istina. Naime, iz uprave gradske tvrtke “Nasadi” d.o.o.ističu kako se radi o redovitom održavanju zelenih površina.

– Nije istina da su oleandri polomljeni. Nekoliko postojećih grmova na navedenoj lokaciji odrezani su do korijena što je standardni sistem pomlađivanja u ovih biljaka. Naime, ništa nije uklonjeno, to je jednostavnim riječnikom sistem redovnog pomlađivanja ovih grmova koji će već do ljeta izrasti u pomlađenom obliku. Razlog ovih radnji je i činjenica što isti grmovi kada dosegnu određenu veličinu, na ovoj lokaciji, pogotovo u ljetnim mjesecima, vrlo često preuzimaju ulogu javnog wc-a neodgovornim pojedincima te smo i zbog toga prisiljeni raditi na njihovu pomlađivanju, istaknula je rukovoditeljica sektora hortikulture “Nasada” d.o.o, mr. Mirna Petricioli.

Ljeti se rijetko gdje na obalnom pojasu, ali i dublje na kontinentu, može pronaći vrt u kojemu nema barem pokojeg grma oleandra.

Njihova ukrasna vrijednost poznata je već više od 2000 godina, a zasađeni u cvjetnim posudama krasili su mnoge dvorove još od 16. stoljeća. Do danas je razvijeno više od 400 sorti oleandara koji se međusobno razlikuju u boji, obliku cvijeta i visini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...