Zadar u turističku sezonu ulazi s bagerima?

Još 28. veljače ove godine zbog izvođenja radova na redovitom održavanju Lančanih vrata i okoliša  za promet je “najlonom” zatvoren prolaz kroz Lančana vrata koja vode od gornje gradske rive do Trga tri bunara, odnosno kod Arsenala. Prema najavama iz “Nasada” predviđeno vrijeme trajanja radova trebalo je biti najviše tri do pet dana ovisno o vremenskim prilikama, no od tada je prošlo gotovo dva tjedna. S obzirom na “žurnost” građevinski radova u našem gradu nadamo se samo da “najlonski (ne)prolaz” neće dočekati i početak turističke sezone čime bismo bili zakinuti za dodatnu zabavu zaglavljivanja teretnih i putničkih vozila u navedenom prolazu unatoč vidno istaknutim znakovima. Naime, vikendi su tu, dolazi i Valentinovo, tzv. Karneval od jednog dana, korizma, Uskrs, kišni dani, južni dani, oni dani itd., dakle sve ono zbog čega se većina radova u gradu oteže unedogled.

Osim radova kod Arsenala paralelno se odrađuju i oni na Istarskoj obali, nadomak oko sedam milijuna kuna vrijedne instalacije Pozdrav Suncu koja prema Gradskoj upravi radi kako spada te ne zahtijeva kompletnu reparaciju iako je početno noćno presijavanje boja zamijenilo “štrecanje” crven, plavo, zelenih kockastih panela s grafički poznatim motivom negativa, odnosno crnim, nesvijetlećim razmacima između postavljenih ploča. No, vjerovat ćemo gradskim glasnogovornicima kada kažu da je ova instalacija na takav način u posve ispravnom stanju, iako su “ugasnuli” i planeti oko “Sunca”.  Kako doznajemo,  gradski koncesionar tvrtka “Stipčević d.o.o.” prije dva dana je započela s uklanjanjem kamenih ploča na dijelu obale uz koju pristaju kruzeri. Kamene ploče se uklanjanju kako bi se pristupilo zamjeni kabela koji napaja javnu rasvjetu. Naime, do kvara je došlo na nizu od 16 svjetiljki koje osvjetljavaju završetak rive kraj Pozdrava Suncu, a kako su iste važne i iz sigurnosnih razloga pristupilo se njihovu popravku, tvrde iz Grada. Gradski koncesionar tvrtka Stipčević d.o.o. zadužena je za kamenoklesarske radove,  dok je tvrtka Nin Elektrocommerce d.o.o. zadužena za elektroradove na navedenom terenu.

Radovi, pozdrav suncu, riva (Foto: Žeminea Čotrić / Antena Zadar)

Za projekt Istarske obale po natječaju za izvođača radova, dobivena je izvedbena cijena od 50 milijuna kuna prema projektu Nikola Bašića.. Riječ je o projektu odrađenom prije 5-6 godina. Kao što je poznato, Pozdrav Suncu i osvjetljenje partera Istarske obale ne rade ispravno već nekoliko mjeseci zbog prodora mora u instalacijski sustav što je prouzročilo kratki spoj te djelovanja sunčeve svjetlosti, vlage i soli. Iako se radi praktički o “novom” graditeljskom “pionirskom” pothvatu isti konstantno zahtijeva dodatna ulaganja koja se uvijek kreću u stotinama tisuća kuna, pretvarajući i ovaj originalni projekt u “rupu bez dna” koja se “zatrpava” našim, odnosno novcima iz  gradskog proračuna. Radnici  tvrtke Stipčević posebnom su  tehnologijom odstraniti 150 kilograma teške kamene ploče kako bi riješili kvar, nakon čega bi iste po završetku posla trebali vratiti u prvobitno stanje. Vrijednost ovih radova procijenjena je na 50.000 kuna, no konačni obračun radova izvršit će se po jediničnim izlicitiranim cijenama. Cijeli ovaj posao trebao bi trajati 10-15 dana, ovisno o vremenskim prilikama, dakle do Valentinova, no sudeći prema “ležernim” radnicima koje smo jutros imali prigodu vidjeti na poslu vjerujemo kako će i ovi radovi probiti rokove ako ni zbog čega drugog, bar zbog ove dosadne neočekivane kiše tako nesvakidašnje za ovo razdoblje godine. Naravno, i vikendi su tu i sl.

Radovi, Interspar, Ulica Bleiburških žrtava, bager, kamion (Foto: Žeminea Čotrić / Antena Zadar)

Osim na Poluotoku “rovari se i u ulici Bleiburških žrtava kod Interspara. Što nam još jednom dokazuje da je Zadar osim medijsko i sasvim očito i građevinsko čudo.  Od 4. veljače 2014. godine započeli su i radovi na izgradnji i rekonstrukciji dijela ulice Bleiburških žrtava u sklopu projekta rekonstrukcije, odnosno proboja bivše Bihaćke ulice, sadašnje ulice Borka Šarlije Kese, od križanja sa Splitskom ulicom do budućeg rotora između Interspara i Mercatora u ulici Bleiburških žrtava. U skladu s projektom privremene prometne regulacije za sav promet trenutno je zatvoren dio ulice Bleiburških žrtava, od ulice Ante Starčevića prema naselju Bili brig. Ulicom Bleiburških žrtava od ulice Ante Starčevića može se doći samo do obližnjih trgovačkih centara. Predviđeni rok za završetak druge faze radova ovih radova je 15. travnja, 2014. godine, no kako doznajemo od radnika s gradilišta, niti njima vremenske nepogode, odnosno kišno vrijeme ne ide na ruku jer se stvaraju blatne bujice te se urušava tlo. Stoga očekujemo kako ćemo u turističku sezonu ponovno ući punom parom. Onom građevinskom, dakako.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...