Učiteljima plaće smanjene za 1.000 kuna

Podići ćemo kompletno članstvo u borbi za svoja prava. Nema odustajanja. Neovisno o raznoraznim pritiscima, akcija se nastavlja. I to svim raspoloživim sredstvima. Rečeno je to u Zadru na konferenciji za novinare Sindikata hrvatskih učitelja.

Novoizabrana predsjednica, Sanja Šprem, kazala je kako ukidanje granskog kolektivnog ugovora, a onda i nekorektna i ničim izazvana najava ministra Slavka Linića o smanjivanju dodataka, ne slute na dobro u pogledu pravednog okončanja pregovora.

[pullquote align=”left”]Istodobno dok saborski zastupnici suglasno bez obzira na politička uvjerenja nisu htjeli izglasati smanjenje vlastitih enormnih plaća, nastavnici bi mogli izgubiti još 400 do 500 kuna od plaće, a oni koji rade u školama s otežanim uvjetima gdje su dodaci veći, i po 1000 kuna[/pullquote]- Oni su u tijeku, no nipošto nećemo pristati daljnje drastično rezanje naših prava. Nismo izvan vremena i prostora, kako nam se imputira. Učitelji su itekako solidarizirani sa sugrađanima i svjesni situacije u kojoj se država nalazi, ali isto tako želimo i da svi podjednako snose teret krize u RH. Međutim, istodobno dok saborski zastupnici suglasno bez obzira na politička uvjerenja nisu htjeli izglasati smanjenje vlastitih enormnih plaća, prema posljednjim najavama iz Vlade nastavnici bi mogli izgubiti još 400 do 500 kuna od plaće, a oni koji rade u školama s otežanim uvjetima gdje su dodaci veći, i po 1000 kuna, istakla je čelnica HSU-a, ponavljajući kako su u Sindikatu hrvatskih učitelja svjesni nužnosti provedbe reformi, ali smatraju da u zemlji svi skupa trebaju podnijeti težinu aktualnog trenutka.

U najavi kad smo imali razgovor s ministrom 5.veljače, radilo se o dodacima na plaću, uvećanju plaća, konkretno dodatku na plaću za rad u posebnim uvjetima i položajni dodatak. To su ustvari osnovni dodaci koje će međutim sada ministarstvo, uz putni trošak, pokušati maknuti iz našeg granskog kolektivnog ugovora. Nekim zaposlenicima, a koji imaju kombinaciju razreda, kakvih je naročito na prostoru Zadarske županije dosta, mjesečna plaća bi na temelju toga pala čak 800 ili 900 kuna. Borimo se sada da se barem ne dogodi ta diskriminacija, zaključila je Tinka Zemunik, voditeljica ureda Sindikata hrvatskih učitelja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...