Vir daruje po 1500 kuna učenicima za nabavku udžbenika i pribora!

Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović uručio je u srijedu ujutro u Vijećnici Općine Vir rješenja o dodjeli sredstava za nabavku udžbenika i školskog materijala.

Općina Vir već niz godina osigurava sredstva za nabavku udžbenika i školskog materijala za učenike osnovnih i srednjih škola u iznosu 1.500 kuna po učeniku. U 2014. sredstva je dobilo ukupno 168 učenika, kazao je Kristijan Kapović, načelnik Općine Vir.

Pored toga Vir potiče najmlađe i mlade preko niza programa. Kroz jednokratne materijalne potpore za novorođenu djecu u iznosu 7.500 kuna za prvorođeno dijete, a za svako slijedeće dijete iznos se povećava za isto toliko, tako da obitelj s petim djetetom dobije 37. 500 kuna, odnosno ukupno 112.500 kuna kad se zbroje materijalne potpore dobivene za svu djecu čime Općina nastoji poticati natalitet i pomoći obiteljima s prinovama.

Na području općine djeluje Dječji vrtić ‘Smješko’ čiji je osnivač Općina koja u potpunosti financira njegovo djelovanje pa je mališanima osiguran potpuno besplatan boravak, uz tri besplatna dnevna obroka. Uz ovo u pripremi su i dodatni besplatni sadržaji za najmlađe i to tjelesni i glazbeni odgoj, kao i učenje stranih jezika. Do kraja godine, odnosno čim se steknu tehnički uvjeti, u vrtiću će se organizirati jaslice za djecu od 1 do 3 godine starosti. Troškovi usluga u dječjem vrtiću iznose 30. 000 kuna godišnje po djetetu, dodao je.

[pullquote align=”left”]Općina Vir već niz godina osigurava sredstva za nabavku udžbenika i školskog materijala za učenike osnovnih i srednjih škola u iznosu 1.500 kuna po učeniku. U 2014. sredstva je dobilo ukupno 168 učenika[/pullquote]Uz to, Općina redovito svake godine osigurava prigodne božićno-novogodišnje poklone za djecu s njenog područja i to za korisnike dječjeg vrtića i za osnovnoškolsku djecu OŠ ‘Privlaka’ Područne škole u Viru (za preko 250 klinaca).

Također, đacima od 1 – 8 razreda osnovne škole od 1. ožujka trebala bi se osigurati i marenda u iznosu od 200 kuna mjesečno po učeniku, što na godinu iznosi 2. 000 kuna po djetetu. Polaznicima srednjih škola Općina Vir sufinancira karte za prijevoz do škole i natrag, 650 kuna mjesečno, a izvrsnost učenika osnovnih i srednjih škola nagrađuje se prijenosnim računalima (prosječno vrijednima oko 3 500 kuna).

Proteklu godinu Općina Vir, ističu u s ponosom u toj otočnoj lokalnoj samoupravi, izdvojila je značajna sredstva za potrebe Osnovne škole Privlaka, odnosno Područne škole Vir, koje pohađaju djeca s njihovih područja. U tom periodu Općina Vir je uložila ukupno milijun kuna. Sve učionice u matičnoj školi u Privlaci, kao i one u područnoj školi na Viru, a ima ih ukupno 13, opremljene su interaktivnim školskim pločama s kompletnim popratnim nastavnim sredstvima i pomagalima, a nastavnici prijenosnim računalima za potrebe izvođenja nastavnog programa.

Nadalje, djeca samohranih roditelja (obitelji u kojima je jedan roditelj preminuo) ostvaruju pravo na 750 kuna pomoći za obrazovanje, ili godišnje 9. 000 kuna. Studentima dodiplomskih i diplomskih studija osigurana je stipendija u iznosu od 1. 200 kuna mjesečno, ukoliko studiraju izvan Zadarske županije, odnosno 800 kuna, ukoliko studiraju unutar županijskog teritorija. Jedini uvjet za dobivanje stipendije jest da student redovito upisuje godine studija. Uz sve navedeno studenti mogu ostvariti i dodatnih 400 kuna mjesečno ukoliko studijske godine završavaju s odličnim uspjehom. To znači da student koji diplomski studij završava redovno i s odličnim uspjehom tijekom svojeg školovanja primi stipendiju u iznosu od 80.000 kuna. Time se želi poticati izvrsnost studenata.

[pullquote align=”right”]Na račun i za potrebe djece i mladih na području te otočne lokalne samouprave godišnje se, prema predočenim brojčanim podacima, što direktno, a što kroz dodatne aktivnosti, izdvoji oko 4 milijuna kuna…[/pullquote]- Studenti poslijediplomskih studija imaju pravo jednake uvjete primanja stipendije kao i studenti diplomskih i dodiplomskih studija ili im se, po posebnom zahtjevu, nadoknađuju troškovi upisnine studijskih godina (do 50 000 kuna po studiju). Po završetku studija pruža se mogućnost odrađivanja pripravničkog staža u Općinskoj upravi i poduzećima u vlasništvu lokalne jedinice uz dohodak od 5.700 kuna mjesečno za visokoobrazovane čime Vir nastoji pratiti svoje najmlađe stanovnike od samog rođenja do završetka obrazovanja u stjecanju prvih radnih iskustava. U navedene programe iz općinskog proračuna godišnje se izdvoji preko 3.5 milijuna kuna. Za djelatnosti dječjeg vrtića izdvoji se 2.2 milijuna kuna, tj. 30.000 kuna na godinu po djetetu. Za knjige i školsku opremu (170 djece) izdvoji se 250. 000 kuna, za stipendije studentima dodiplomskih, diplomskih i postdiplomskih studija 300.000 kuna, za jednokratne materijalne potpore za novorođenu djecu 400.000 kuna i za božićno-novogodišnje poklone za djecu 30,000 kuna, može se iščitati na službenim stranicama pri čemu se navodi i kako Općina Vir kroz financiranje sportskih i kulturnih aktivnosti u kojima sudjeluju mladi (sportski klubovi, kulturno-umjetničko društvo) dodatno izdvoji blizu pola milijuna, ili točno 475. 000 kuna.

Na račun i za potrebe djece i mladih na području općine godišnje se, tako, prema predočenim brojčanim podacima, što direktno, a što kroz dodatne aktivnosti, izdvoji oko 4 milijuna kuna. Sredstva koja se na godišnjoj razini izdvajaju za razvoj djece i mladih mogu se, tvrdi načelnik Kapović, promatrati kao zalog budućeg razvitka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...