Vozači, pazite na cijene goriva: Sad kompanije određuju cijene

Iako je u ponoć stupio na snagu novi Zakon o tržištu naftnih derivata prema kojem kompanije slobodno određuju cijene benzina, InaCrodux i Tifon, u četvrtak ujutro još nisu promijenile svoje cijene.

Podsjetimo, cijene se mogu mijenjati i više puta dnevno, a vozači biraju najpovoljniju naftnu kompaniju, odnosno benzinsku postaju.

Iz resornog ministarstva tvrde kako će Vlada i dalje imati mehanizme zaštite potrošača. Ona će moći uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate, za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana.

– Ta će se odredba primjenjivati samo u slučajevima izvanrednog i velikog poremećaja opskrbe tržišta nafte – izjavio je Tomislav Cerovec, glasnogovornik Ministarstva gospodarstva, javlja HRT.

Ina: To je najprirodniji način formiranja cijene

U Ini pozdravljaju novu regulativu s obzirom na to da je takva praksa prihvaćena u većini zemalja Europske unije, kao što su primjerice Austrija, Njemačka ili Francuska.

– Smatramo kako je dolaskom konkurencije na domaće tržište to jedini logičan i prihvatljiv način jer je, zbog zakona ponude i potražnje, tržište ipak najbolji regulator i ujedno najprirodniji način formiranja cijene – priopćila je Ina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...