Zaboravite ljubav na prvi pogled

Ljubav na prvi pogled je, čini se, samo mit. Svi romantičari vjerojatno su ‘pali’ na svoju srodnu dušu zahvaljujući trikovima uma. Kako tvrde znanstvenici, naše pamćenje neprestano prerađuje našu prošlost koju potom nadopunjuje novim iskustvima, ali i novim spoznajama. Drugim riječima, ljubav na prvi pogled je zapravo plod mašte.

Dr. Donna Jo Bridge sa sveučilišta Northwestern do tih je zaključaka došla na osnovi memorijskih testova: ‘Kada se prisjetite vremena u kojem ste upoznali svojega partnera ili partnericu, prisjetite ćete se zapravo osjećaja ljubavi i euforije. Ali zapravo projicirate svoje trenutne osjećaje prema prvim susretima s tom osobom.’

Prema njezinim riječima, naše pamćenje dodaje nove informacije staroj memoriji. Drugim riječima, naše pamćenje neprestano prerađuje našu prošlost i nadopunjuje je novim iskustvima. To činimo nesvjesno, a treba nam pomoći da se snađemo u novim okolnostima.

‘Naše pamćenje nije kao videokamera. Vaše pamćenje preoblikuje i nanovo kreira događaje kako bi stvorilo priču koja se može uklopiti u vaš trenutni svijet. Naglasak je dakle na sadašnjem trenutku i vašem trenutnom životu’, dodala je dr. Donna Jo Bridge.

Pojasnila je da je naše pamćenje stvoreno tako da se mijenja i prilagođava: ‘I to je dobro jer nam na taj način naše pamćenje pomaže da donosimo dobre odluke, prikladne za određeni trenutak.’

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...