Zadarski jedriličari među prvih deset na svijetu!

Kakav pogled na ljestvicu ISAF-a! Malo je kazati- izvrstan. Predobar. Dakle- Tonči Stipanović prvi je laseraš svijeta. Šime Fantela i Igor Marenić su četvrti među dvojcima, u prvih deset su i Enia Ninčević i Romana Župan, kao i Pavle Kostov i Petar Cupać.

Tri posade i jedan ‘samac’ u Top-10. Pobjeda u Miamiu na regati Svjetskog kupa prošloga tjedna donijela je Tonču Stipanoviću broj jedan na tablici olimpijskog samca Lasera! Prvi put Tonči je No1, i svrgnuo je s vrha Australca Toma Burtona koji je tu poziciju držao godinu i nešto dana. Tonči Stipanović prvi je na planetu. Najbolji. Konstanta iznimnih rezultata napokon je potvrđena i na ljestvicama Svjetskog jedriličarskog saveza.

Dobar nastup u Miamiu donio je napredak u istoj klasi i Filipu Jurišiću, sa 46. mjesta stigao je na 29., što mu je zasad plasman karijere, napredak za 17 pozicija. Na 26. se nalazi Daniel Mihelić, koji u sezonu tek ulazi, pred obojicom je dosta vremena.

Tandem iz Sv. Krševana, Šime Fantela i Igor Marenić, također su visoko, na četvrtom mjestu dvojaca, njihova imena nikad na treba tražiti izvan samoga vrha. Na prvom mjestu su Australci Belcher i Ryan. U ženskoj konkurenciji bodovi prikupljeni prošle godine još drže visoko Eniu Ninčević i Romanu Župan, na desetom mjestu redoslijeda. Djevojke će na proljeće početi skupljati nove bodove kupa. Prve su Wegeulin i Mcintyre, Velika Britanija.

Nekako slično je i s Pavlom Kostovom i Petrom Cupaćem, klupskim im kolegama iz Uskoka. Nisu krenuli s regatnom sezonom, ali bodovno stanje je sjajno i nalaze se na također izvrsnom šestom mjestu na svijetu 49er-a. Britanci Morrison i Grube su tu na broju 1.

Planetarna prvakinja Tina Mihelić trenira i priprema se za proljetni dio Svjetskog kupa u Europi, zimski dio je propustila pa je stoga i nešto niže plasirana na svjetskoj ljestvici ženskog samca, na 17. mjestu poretka. Mlade juniorke Anđela de Micheli Vituri i Ana Zelić su 133. i 150. Prva je Francuskinja Mathilde de Karengat.

Put tronu na svjetskim ljestvicama krenuo je Ivan Kljaković Gašpić. Zbog regatne stanke lani i nužnog odmora pao je u redoslijedu, no Miami ga je odmah lansirao sa 43. na 25. mjesto na ljestvici teškog samca Finna. 14. je Milan Vujasinović, vodi Oliver Tweddel, Australac.

Daskaš Luka Mratović ovih je dana dovršio jedan važni zadatak, predao je diplomski rad i uskoro bi trebao diplomirati tako da se može ponovno koncentrirati na jedrenje, sportsku ljubav. Na ljestvici klase RS:X je 64., Mihovil Fantela se nalazi na 110. mjestu, prvi je u toj natjecateljskoj disciplini Ricardo Santos, Brazilac.

Tonči Stipanović pobjednik je, podsjetimo, regate Svjetskog kupa u Miamiu, na kojoj su Šime Fantela i Igor Marenić zauzeli četvrto mjesto, Ivan Kljaković Gašpić sedmo, Filip Jurišić desetu poziciju nadmetanja na drugoj obali Atlantika.

Baš svi hrvatski jedriličari koji su jedrili u zaljevu Biscayne plasirali su se u plov za odličja u svojim disciplinama. Nakon cijelog tjedna prilično mučnog jedrenja u vrlo teškim uvjetima za natjecanje sa slabim vjetrom zbog kojeg se čak dva dana nije ni jedrilo naši su jedriličari pokazali znanje na regatnom polju i snagu uma koji nije pokleknuo pred izazovima višesatnog čekanja svaki dan.

Tonči Stipanović definitivno se pokazao kao broj jedan u muškom samcu Laseru. U floti sa skoro sto kormilara bio je neprikosnoven i istaknuo se kao ime koje će se ubuduće navoditi u najavama regata među favoritima. Bez greške odradio je taktički plov za odličja, kontrolirao protivnike koji su mu igrali za prvo mjesto, a bilo ih je više, i uzeo pobjedu SK-a!

Bilo je teško  i uzbudljivo u plovu za odličja, bilo je više vala nego vjetra, pa je bilo teško držati se taktike, ali znao sam ako uđem u prvih pet, a Cipranin Kontides i Australac Burton budu iza mene da zlato ne mogu izgubiti, tako da sam kontrolirao njih. Zadovoljan sam jako jer nismo puno trenirali nakon Omana, nije bilo vjetra u Splitu, otkrio nam je Tonči.

Filip Jurišić bio je sedmi u plovu za odličja, pripalo mu je u konačnici deseto mjesto. Plasman u plov za medalje prvi put dosad na regati Svjetskog kupa.

Nemam što posebno komentirati, iznimno sam zadovoljan, plasirao sam se u plov za kolajne, ogromno iskustvo i nagrada za rad!, bio je Filip Jurišić širokog osmijeha.

U dvojcu 470 Šime Fantela i Igor Marenić su bili treći u plovu za odličja, regatu su završili na četvrtom mjestu, s mirnoćom posade koja je već duži niz godina u svjetskom vrhu jedrenja.

Ma, sve je na svom mjestu. Dobro smo jedrili, regata nam što se tiče uvjeta na moru nikako nije bila po guštu i više smo nego zadovoljni da smo u uvjetima koji nam nisu odgovarali zauzeli četvrto mjesto. U Miamiu smo bili skoro mjesec dana, odradili smo i dobre pripreme, mislim da je to više nego dobra odluka, zadovoljan je Igor. Prvo mjesto su zauzeli Francuzi Bouvet i Mion.

Peto mjesto u plovu za odličja Ivanu Kljakoviću Gašpiću donijelo je sedmo mjesto u Finnu. Duga je regatna stanka iza Ivana, ali nije ga omela da ponovno se smjesti u samom vrhu poretka. Pobjednik u Finnu je Britanac Giles Scott.

Nakon Australije, Kine i SAD-a svijet olimpijskog jedrenja se vraća u Europu za završnicu Svjetskog kupa u travnju u Palma de Mallorci i Hyeresu, što je uvod u ljetni dio sezone europskih prvenstava, s kulminacijom u rujnu na Svjetskom prvenstvu u španjolskom Santanderu gdje ćemo jedriti za olimpijske norme za Rio.

 

OKVIRI UZ TEKST

 

1.

 

Tandem iz Sv. Krševana, Šime Fantela i Igor Marenić, su visoko, na četvrtom mjestu dvojaca, njihova imena na treba tražiti izvan samoga vrha. U ženskoj konkurenciji bodovi prikupljeni prošle godine još drže visoko Eniu Ninčević i Romanu Župan, na desetom mjestu redoslijeda

 

2.

Pavle Kostov i Petar Cupać nisu krenuli s regatnom sezonom, ali bodovno stanje zaliha je sjajno i nalaze se na također izvrsnom šestom mjestu na svijetu 49er-a

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...